Látogatói rekord Auschwitzban

0
807
wikimedia commons

Kétmillió százötvenezer ember kereste fel az egykori haláltábor múzeumát tavaly Lengyelországban. Ez ötvenezerrel több mint a megelőző évben, mely szintén rekordot döntött. Legtöbben a hazai látogatók voltak: 405 ezer fővel, őket követték a britek 281 ezerrel, majd az USA következett 136 ezer fővel.

Auschwitzban működött a nácik legnagyobb haláltábora a holokauszt idején:több mint 1,1 millió embert öltek meg itt – döntő többségükben európai zsidókat. A magyar zsidók jórésze is itt végezte az életét 1944-ben. A haláltábort a szovjet csapatok szabadították fel 1945 elején. A haláltábor parancsnokát arra az akasztófára akasztották fel – bírósági ítélet alapján – mely a láger közepén állt. Auschwitz 1947 óta múzeum. Kertész Imre, aki rövid ideig maga is a haláltáborban raboskodott, Sorstalanság címmel írta meg emlékeit. Elsősorban ezért a könyvért kapta meg a Nobel díjat 2002-ben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .