Lapszem – 2018. április 28.

0
786

44 évvel ezelőtt ezen a napon született Penélope Cruz színésznő (Mindent anyámról, Betépve); Ma van Valéria, Bulcsú, Pál, Patrik, Patrícia, Teodóra, Vitális, Aszter névnapja. Túlnyomóan derűlt idő lesz. A legmagasabb hőmérséklet 27 fok.

Népszava

Az istenért, meg ne mondják a miniszterelnöknek, hány éves vagyok! Ha megtudja: már nem kismama, hanem nagymama vagyok, talán nem is szerződik velem. Bár azt ígérte, úgy általában a magyar nőkkel fog megállapodást kötni, zusammen, ahányan csak vagyunk. Méghozzá átfogó demográfiait, 20-30 évre szólót. Nem kell aggódnia, részemről igyekszem elélni addig, és örömmel hallom, hogy ő sem kívánja elhagyni posztját. Ha már így összeszoktunk. Szóval nagyon remélem, nem vagyok kizárva a megállapodásból. A nemzetből már voltam néhányszor, de a női nemből még nem.

Majd összeszedem magam, ha már – mint elhangzott – „a demográfia a nőkön múlik”. Hát rajtam ne múljék: ha mással nem, egy hosszú élet tapasztalataival biztosan szolgálhatok. Például azzal az eddig homályban maradt adalékkal, hogy a nők egyedül nem tudnak, mondjuk így: demografizálni, még a nemzet érdekében sem – írja Lendvai Ildikó.

Magyar Hírlap

(…) Mivel minden nagy párt vagy koalíció számos nézetet hordoz (ha van öt lényeges kérdés, amelynek mindegyikére kétféle válasz adható, akkor harminckét párt alakítható ki, úgy, hogy azok legalább egy lényeges kérdésben ne értsenek egyet), egyetlen kérdésre kell koncentrálni, és ez a bevándorláspolitika, kiegészítve az Európa hagyományos értékrendszerének védelmével. Az európai választás listás, itt viszonylag arányosan kerülhetnek be a képviselők és a nagy országok (Németország, Franciaország, Olaszország, kisebb mértékben Spanyolország és Lengyelország) választási eredményei meghatározhatják az új Európai Parlament jellegét, és mindegyik országban jelentősek azok a politikai erők, amelyek a bevándorlás fékezése vagy megállítása és a hagyományos európai értékrend megerősítése mellett vannak.

Ugyanakkor nem lebecsülendők a nehézségek sem. Az Európai Bizottság eleve kijelentette, hogy pénzügyi támogatást csak azok az európai pártok kaphatnak, amelyek az „európai értékeket”, vagyis a bizottság álláspontját képviselik (például bevándorlási kérdésekben). Nehéz helyzetbe kerülhetnek azok a nemzeti pártok is, amelyek a néppárti frakcióban vannak, de nem értenek egyet Merkel bevándorláspolitikájával. Nyilván nem lesz mindegy, hogy a német CDU–CSU-koalíció jelölő listáját Merkel vagy Seehofer állítja össze. (…)

Magyar Idők

Ne szépítsük: szimpla terrorista volt az 1914 nyarán alig húszesztendős Gavrilo Princip, a szarajevói merénylő, akárhonnan nézzük. Hogy utóbb történelemcsináló „sztár” lett belőle, azt valószínűleg ő maga sem sejtette. Igaz, nem sokat elmélkedhetett erről a Habsburg-trónörökös Ferenc Ferdinánd gyilkosa. A tuberkulózisban szenvedő, vézna gyilkos alig négy évvel a véres akció után, 1918. április 28-án – épp ma száz esztendeje – Theresienstadt börtönében meghalt.
Még tartott a „nagy háború”, amelynek kirobbanását az ő pisztolylövéseitől számolja a világ.

Gavrilo Princip már a húszas évekre a jugoszlávizmus mártírja lett. A szerb emlékezet – ha vannak is ellenhangok – ma is a nemzet nagyjai közt tartja számon a húszéves gyilkost. A merénylet színhelyén a háború után megalakult Szerb–Horvát–Szlovén Királyság emlékhelyet alakított ki, Princip szarajevói otthona múzeum lett. Tito Jugoszláviája is ünnepelte a szarajevói merénylőt, nemes egyszerűséggel kommunista szabadsághőssé emelte. Szerbiában szobra áll, utcát neveztek el róla, arcképe a mai Belgrádban graffitiken is látható. (…)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .