Lapszem – 2018. 04. 11.

0
317
Feltámad-e? S ha igen, mikor?

Ma a Leók és a Szaniszlók ünneplik a névnapjukat. A Leó görög eredetű név, jelentése: oroszlán. A Szaniszló szláv eredetű, a Stanislav névből. Jelentése: állandó, szilárd dicsőség. És akkor jöjjön a Magyar Nemzetből utoljára tallózó lapszemle.

Magyar Nemzet: 1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Tegnap bekövetkezett az, amitől szíve mélyén mindenki tartott, ha a lélek nem is vitte rá, hogy hangosan kimondja. „Megszűnik a Magyar Nemzet” – röpítette világgá a hírt az internet. Aztán arról értesültünk, hogy tárgyalások zajlanak a lap újjászületéséről. Akármilyen fordulatot vesznek is az események, az bizonyos, hogy a Magyar Nemzet fontos korszaka a mai nappal lezárul.

A történelem vihara kétszer ítélte hosszabb hallgatásra lapunkat. Először 1944 márciusában. A németek bevonulását követő napokban a Gestapo emberei feldúlták a szerkesztőséget. A munkatársak közül Parragi Györgyöt Mauthausenbe, Baráti Huszár Aladárt Dachauba deportálták, Lendvai Istvánt a nyilasok verték agyon. Másodszor a magyar forradalmat eltipró Vörös Hadsereg budapesti bevonulása némította el 1956 novemberében a Magyar Nemzetet.

A hadra kelt idő most újból végigsöpört rajtunk. A kései utódok kezéből ismét a politika ütötte ki a tollat 2018 áprilisában. Pethő Sándor szavai metsző pontossággal adják vissza jelenlegi helyzetünket: a szószék „hirtelen, egy titokzatos földrengés érintésére omlott össze alattunk”. Az alapító főszerkesztő ezt az első szám beköszöntő vezércikkében írta, korábbi napilapja, a Magyarság váratlan szélsőjobboldali pálfordulására utalva. A sors különös fordulata, hogy Pethő keserű szavait az utolsó számban dédunokája kénytelen idézni.

Magyar Hírlap: Visszás a szavazás legitimációjának megtámadása

A választás jogi és politikai értelemben is legitim volt, ezt mindenekelőtt a kiugróan magas részvételi arány jelzi, mely a jelenleg „úton lévő” határon túli szavazatok számával még tovább is emelkedhet, és akár egy további mandátummal százharmincötre emelheti a Fidesz–KDNP-s képviselői helyek számát – mondta a Magyar Hírlapnak Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója, a választással kapcsolatos ellenzéki kritikák kapcsán.

Aláhúzta, a kétharmados kormánypárti sikert követően „természetesen” a kétségbeesett ellenzéki pártoknak és sajtójuknak nem maradt más lehetősége, mint – ahogy erre számítani is lehetett előzetesen – a választások „illegitim mivoltának” hangsúlyozása, ami teljesen alaptalan, és több szempontból is visszás.

Népszava: Hív a szabadság! – tízezrek tüntethetnek szombat délután

Talpra magyar, hív a szabadság címmel rendeznek demonstrációt Budapesten szombat délutánra, az újabb fideszes kétharmad miatt – olvasható a Népszavában. Több mint 21 ezren jelezték, hogy mennének a tüntetésre, és még vagy 58 ezren érdeklődnek a Facebook-esemény szerint.

Néhány órával az újabb kétharmados Fidesz-győzelem után hirdették meg a tüntetést, amire máris több tízezren érdeklődnek. Követeléseik között a szavazatok újraszámlálása is szerepel.

A rendezvény végleges időpontja az egyik szervező elmondása szerint április 14. szombat, 17:30 lesz. A kezdés az Operánál lesz, ahonnan a Kossuth térre vonul a tömeg.

Magyar Idők: Porszívóügyökök végnapjai

Ha van olyan párt az új parlamentben, amely kiszámíthatóan kiszámíthatatlan, akkor a Jobbik ilyen – írja a Magyar Idők. A többi ellenzéki párt sem arról ismerszik meg, hogy lehet adni a szavukra és tudni, mit képviselnek, de az eddig Vona Gábor által vezérelt alakulat viszi a pálmát.

Ezen nem változtat, hogy az idáig nagyképűen fenyegetőző, óriási választási győzelmükről fantáziáló pártelnök letűnik a színről. Hisz az a kompánia itt marad egy parlamenti frakcióban, amelynek minden tagját ő választotta ki

Simicska Lajossal egyetértésben, és akik régebben vele versenyt nyomatták a szélsőséges szövegeket, majd megpróbálták elhitetni, hogy a néppártosodás, tolerancia, antirasszizmus virágszirmokkal hintett útjára léptek.

Akinek volt sütnivalója, tisztában volt vele, hogy mindez csak álca. Senki sem tud ilyen gyorsan nem pusztán köpönyeget cserélni, de más emberré válni. Annál inkább hiteltelen volt a színfalhasogató átváltozóshow, mert menet közben kiderült: szó sincsen néppártosodásról, csupán a baloldalra való átugrásról.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .