Lapszem – 2017. augusztus 31.

0
767

Holnap már szeptember, de ma csütörtök van, és az Erikák, valamint a Bellák ünneplik a névnapjukat. Máris itt a friss, ropogós lapszemle, vegyék, vigyék!

Népszava: Csak a sürgős eseteket látják el a fogorvosok

A bajok tolmácsolásán kívül nem ígért többet az egészségügyért felelős államtitkár, Ónodi-Szűcs Zoltán tegnap, amikor újra tárgyalt Hermann Péterrel, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának vezetőjével – olvasható a Népszavában. Előrelépés híján nem marad el a fogorvosok demonstrációja, hétfőn csak a sürgős eseteket látják el a közfinanszírozott rendeléseken.

Az államtitkár és a kamara vezetője legutóbb egy hete egyeztetett, mert ez a szakterület rendre kimarad a béremelésből, a praxis-díjak rendezéséből. Kamarai számítások szerint mára mintegy 24 milliárd forint hiányzik az ágazatból, ezért hónapok óta kérik a kormánytól: emelje a körzetekre, a kezelésekre jutó állami támogatást, mert a most rendelkezésükre álló havi átlagosan 800 ezer forintból nem gazdálkodható ki a praxisok működtetése, de a térítésmentes ellátások anyagköltsége sem. Nyomatékul szeptember első napjaiban mintegy ezer körzetben munkalassító akciót szerveznek ezalatt csak sürgősségi ellátást végeznek majd.

Magyar Nemzet: Csak a Fidesz egyetemén végzettek lehetnek közszolgák

2023. január 1-jétől az tölthet be vezető pozíciót a közigazgatásban, aki elvégezte a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nemrég indult államtudományi mesterképzését – idéz az Index birtokába kerültkormányzati előterjesztésekből a Magyar Nemzet.

Az intézkedést nem felmenő rendszerben léptetnék életbe, vagyis az összes, már hivatalban lévő közszolgálati vezetőnek úgy kellene készülnie, hogy meg kell szereznie a papírt 2023-ig, ha meg akarja őrizni pozícióját. A javaslat ki is tér arra, hogy „a 2017-ben, illetve 2018-ban megkezdett képzések már 2021–2022-ben befejezhetők”. A Földművelésügyi Minisztérium ugyanakkor felvetette, hogy a jelenleg vezetői pozícióban lévők előnyben részesülhetnének a felvételi eljáráskor, az előterjesztők pedig ezt támogathatónak tartották – teszi hozzá a portál.

Magyar Hírlap: Meghosszabbítják a migráció miatti válsághelyzetet

A kormány a belügyminiszter javaslatára úgy döntött, hogy a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzetet fél évvel, 2018. március 7-ig meghosszabbítja – idézi Kovács Zoltán kormányszóvivőt a Magyar Hírlap. Hozzátette: a szerdai kormányülésen megállapították, hogy Brüsszel eljárása Lengyelországgal szemben jogszerűtlen.

A kormányszóvivő emlékeztetett arra, hogy Pintér Sándor belügyminiszter múlt héten tett javaslatot a kabinetnek a szeptember 7-én lejáró, tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet meghosszabbítására.

Kovács Zoltán hangsúlyozta: a nyáron bebizonyosodott, hogy a tömeges bevándorlás következtében nőtt Európában a terrorveszély, ezért a magyar emberek biztonsága érdekében továbbra is szükség van a határok szigorú ellenőrzésére. A kormányszóvivő beszámolt arról is, hogy a kormány szerdai ülésén áttekintette az Európai Bizottság Lengyelország ellen indított jogállamisági eljárásának legutóbbi történéseit, és megállapította, hogy Lengyelország a kettős mérce áldozata.
Közölte: a magyar kormány bírálja az Európai Bizottság döntését, mert egyértelműen bebizonyosodott, hogy a gyakorlatban az unió tagállamait nem azonos feltételek mentén ítéli meg.

A kettős mérce alkalmazását Magyarország kormánya elvi alapon elutasítja, és felszólítja a bizottságot, hogy feladatának megfelelően legyen a szerződések őre, és ne foglalkozzon politikai ügyekkel – fogalmazott.

Magyar Idők: Elveszítheti nyugdíjas támogatóit az MSZP

Kifejezetten a nyugdíjasbázis visszaeséséből fakad az MSZP támogatottságának csökkenése – ismerték el a Magyar Időknek vezető szocialista politikusok. A közvélemény-kutatások alapján a pártban elkerülhetetlennek tartják a széles körű összefogást, aminek kereteiről még az idén meg szeretnének állapodni, hogy a közös kampányt időben elő lehessen készíteni.

Hiába ígéri Botka László, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a korábban éppen az ő szavazatával is elvett 13. havi nyugdíj „visszaadását”, vagy hogy a 65 évnél idősebbeknek ingyenessé tennék a gyógyszereket. Szocialista elnökségi forrásaink a Magyar Időknek elismerték, hogy a Závecz Research legutóbbi, a párt népszerűségének további csökkenését mutató kutatásának eredménye egyértelműen a nyugdíjasbázis visszaeséséből fakad.

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .