Korrupciós vádak a Paris Saint Germain katari főnöke ellen

0
873

Hogy szerezte meg Katar a 2022-es világbajnokság rendezési jogát? Miképp jutott hozzá a 2026 és 2030-as focivébé televíziós közvetítési jogához a Paris Saint Germain futballcsapatának katari főnöke? Miből fizetett a PSG 222 millió eurót a brazil Neymarért? Ezekre a nem épp könnyű kérdésekre kell válaszolnia Nasszer al-Kelaifinek, akinek párizsi főhadiszállásán látogatást tett a pénzügyi rendészet és két vizsgálóbíró.

A franciák egy svájci kérésnek tettek eleget: a FIFA zavaros pénzügyei iránt ők érdeklődnek elsősorban, hiszen a nemzetközi labdarúgó szövetség Lausanne városában van bejegyezve.

Már az egész vezérkar lebukott,

köztük a katari menedzser jóbarátja, a francia Jerome Valcke.

Ő korábban a FIFA főtitkára volt, a mindenható Sepp Blatter jobbkeze. A párizsi Le Monde megkérdezte a levitézlett főtitkárt, aki természetesen mindent cáfolt. De vegyük sorra az ügyeket:

Platini, az UEFA főnöke Sarkozy elnök kérésére elintézte, hogy Katarban legyen a futball VB, ráadásul épp december 18-án lesz a döntő – ez pedig Katar nemzeti ünnepe. Sarkozy azért segített, mert

a katari emír cserébe megvette Sarkozy kedvenc csapatát,

a súlyos anyagi gondokkal küzdő Paris Saint Germaint, a francia Fradit. Így lett Nasszer al-Kelaifi, a katari emír bizalmasa a párizsi futballcsapat főnöke.

A sokoldalú katari menedzser korábban az al-Dzsazira televízió sportigazgatója volt. Párizsban is gyorsan médiacéget alapított a nagy fociesemények közvetítésére. A BeIn cég már évekkel korábban meg akarta szerezni a 2026-os és a 2030-as vb közvetítési jogát a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A katari menedzser állítólag eurómilliókkal kente meg a FIFA vezetőit, mindenekelőtt a főtitkárt.

A harmadik korrupciógyanús eset Neymar megvásárlása. Ez csekély 222 millió euróba került, és kicsapta a biztosítékot az UEFA-nál. A szövetség etikai ügyekkel foglalkozó testülete kínos kérdésekkel bombázza a PSG menedzserét: honnan van ennyi pénz? Miért épp a francia csapathoz szerződött a Barcelona sztárja?

Nasszer al-Kelaifi természetesen üzleti titkot emleget, de előbb utóbb azért válaszolnia kell a kínos kérdésekre. Ő nem túlságosan ideges, azt mondja: „amíg az emír bízik bennem, addig nem lehet baj”.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .