Életfogytiglan bennfentes kereskedésért

0
548
wikimedia

Korrupció és bennfentes kereskedés miatt került a bíróság elé Kínában az állambiztonsági minisztérium államtitkára, akit végül életfogytiglanra ítéltek. Ezenkívül megfosztották összes vagyonától, melynek összegét nem közölte a kínai sajtó.

A diszkréció nem véletlen: korábban a belbiztonság legfőbb főnökét ítélték el ugyancsak korrupció miatt. Akkor megírta a sajtó: 90 milliárd jüan volt a család vagyona – ez több mint 12 milliárd dollár!

A belügy és a biznisz szoros kapcsolatban áll egymással Kínában. Bár többször elrendelték Pekingben, hogy az állambiztonság embereinek patyolat tisztának kell maradniuk, de ezt soha sem sikerült megvalósítani. Most az államtitkár bukása bizonyítja újra: a belügy és a biznisz házassága sérthetetlen!

Ma Jian /Ma Csien/ államtitkár a vád szerint bennfentes kereskedést folytatott vagyis titkos információk birtokában befolyásolta a tőzsdei árfolyamokat. A sanghaji tőzsde a világ egyik leginkább hektikus pénzpiaca. Jelentős részben a bennfentes információk mozgatják, mert Kínában a fontos döntések még mindig szigorúan titkosak. Az állambiztonság államtitkára szép pénzt csinálhatott ebből amíg le nem bukott. Egyáltalán nem biztos persze, hogy karrierjének a nyerészkedés vetett véget. Lehet, hogy csak rossz frakcióhoz csatlakozott : például a lebukott nagy belbiztonsági főnök emberének tartották. Ennyi elég Kínában a bukáshoz. Tekintettel a belügy és a biznisz bensőséges kapcsolatára jóformán minden állambiztonsági vezetőre rá lehet húzni a bennfentes kereskedés vádját. Hszi Csinping elnök így tisztogat. Ebből kettős haszna is van: egyrészt megszabadul az ellenfeleitől másrészt pedig a korrupció miatt dühöngő közvéleménynek megmutatja, hogy lesújt még olyan fontos vezetőkre is mint a most életfogytiglanra ítélt állambiztonsági államtitkár.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .