Kitiltják a Várból a tüntetőket?

0
4153
Forrás: justbefree.blog.hu

Valószínűleg a tiltakozó megmozdulások távol tartásának célját rejtették el egy kormányrendeletben, amely a budai várbeli Palotanegyed területének használatát szabályozza. Orbán Viktor január elsején költözik be a Várba.

Az év végi kormányrendelet-dömping sorában elrejtve jelent meg a Magyar Közlönyben az a szabályozás, amely a Budai Várban lévő Palotanegyed területének vagyonkezeléséről és használatáról rendelkezik. A közlöny 93. oldalán kezdődő rendelet alapján január elsejétől lényegében kitilthatók lesznek a tüntetők az elnöki hivatal (Sándor-palota) és az új kancellária épületét is magába foglaló hatalmas negyedből (ahová később költözik a Pénzügyminisztérium is). Orbán azon a napon vonul be az új kancellária-épületbe.

A Várgondnokság nonprofit Kft. kezelésébe adott Palotanegyedbe fő szabályként

csak a vagyonkezelő előzetes engedélyével vagy vele kötött megállapodás alapján szabad belépni, és a terület használatáért fizetni kell.

Kivétel ez alól a „közterület rendeltetésszerű használata”, továbbá életmentés, turisztikai cél, halaszthatatlan javítási munkák esetén, valamint állami ünnepek idején is szabadon lehet bemenni.

Kérdés persze, hogy a közterület rendeltetésszerű használatába mi fér bele az autós és gyalogos közlekedésen kívül. Gondoskodtak azonban arról az Orbán keze alá dolgozó jogászok, hogy egyértelműbb legyen az értelmezés. Kiemelten figyelemmel kell lenni a használati szerződés megkötésekor például a műemlékvédelmi, városképi, nemzeti örökségi szempontok mellett az ott lévő közintézmények működésére is.

Kötelező megtagadni

a területhasználati szerződés megkötését, ha a kezdeményező által megjelölt „használati mód, tevékenység sérti a  Budai Palotanegyed mint nemzeti emlékhely méltóságát, történelmi jelentőségét”, ha az ennek során létrejövő építmény, emelvény, dobogó, díszítőelem vagy egyéb tárgy megjelenését tekintve nem illeszkedik a negyed és annak környezete történelmi és műemléki megjelenéséhez, egységes arculatához.

Tehát egy jól előkészített

tüntetés elutasítható lesz,

ha azon olyan emelvényt akarnak felhúzni a szónokok számára, aminek látványa „nem illeszkedik” a negyed arculatába.

Már ebbe szinte bármi belefér, ami ellentétes a kormány deklarált fennkölten ünnepélyes felfogásához. De biztos, ami biztos, beleírták, hogy indok az is, ha a kért használat módja

„előreláthatóan károsítaná vagy veszélyeztetné”

a  Budai Palotanegyed épületeit, közterületeit, műemléki jellegét, védettségét, környezetét, vagy környezetszennyezéssel járna. Vagyis minden tömegrendezvény, amely óhatatlanul együtt jár kisebb-nagyobb károkkal a gyepes területekben és szemeteléssel.

Ha pedig egy demonstráció ráadásul nem este kezdődne, hanem munkanapon vagy ünnepség idején, akkor belép az a tiltási szempont, hogy ha „a kezdeményező által megjelölt használati mód, tevékenység a Budai Palotanegyed idegenforgalmát, a Budai Palotanegyedben működő intézmények működését vagy a területén megrendezésre kerülő (sic!) állami ünnep, protokolláris rendezvény megtartását jelentősen korlátozná, megnehezítené”.

Végül pedig

a jolly joker szabály, a már a Kossuth tér lezárását

is magyarázó indok: ha a negyedben a védett személyek és kijelölt létesítmények védelmét ellátó szervezet álláspontja szerint a kérelmezett használat akadályozza a védelem ellátását.

És ha ez is kevés lenne (vagy csak megerősítésképpen), akkor vissza lehet nyúlni a múltba. Ha a kérelmező korábban a használati szerződés valamely lényeges feltételét súlyosan megszegte és a feltétel megszegését felhívás ellenére sem orvosolta, el kell utasítani az igénylést.

A rendelet szabályait a már folyamatban lévő területhasználati engedélyekre is alkalmazni kell, ha ez az év végéig még nem kezdődött meg.

A rendelet „mellékesen” komolyan megszigorítja a mellékletben ismertetett épületek által határolt negyedbe a járművek behajtását és parkolását is.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .