Kisebb tételben lehet majd csak csalni

0
1085
Július 1-je után felejtse el ezeket a számlatömböket

A július elsejétől élesben induló online számlázás valamennyire biztosan segíti az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget, ám ha valaki áfát akar csalni, ezt ezen túl is megteheti, legfeljebb kisebb értékű számlával – mondta Zara László a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke. Évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom láthatóvá válását reméli az adóhatóság.

Az új rendszer lényege, hogy azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, s amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és a NAV rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. A program a már lezárt számlát küldi be a hatósági rendszerbe. Mint a Pénzügyminisztérium közleménye tudatta: június 22-ig már több, mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére, a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen pedig már 55 ezer felhasználó jelentkezett be.

Az átállásra volt idejük a vállalkozásoknak. Mindenesetre a múlt hét végéig – miként azt a Pénzügyminisztérium tudatta – több, mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére.

Fotó: Facebook

„Ha kibocsátottam egy számlát, az a másik oldalon levonhatóvá válik, tehát egyértelmű, hogy nem csak beállított  az áfa” – mutatott rá Zara László a Független Hírügynökség megkeresésére. Ez segíteni fog a kontrollban, ám a szakértő szerint, ha valaki csalni akar az áfával, akkor limit alatti tételekről szóló számlát fog kibocsátani;

„sok kicsi sokra megy, néhány millió forintos tételeket a csalás elkövetője így is megmenthet’ magának”.

Az áfa oldaláról akkor lenne teljes körű az átláthatóság, ha minden egyes számlára kiterjedne, amire vélhetően lenne is szándék – tette hozzá Zara László. Az, hogy teljes körűen kötelezővé tegyék az online, valós idejű számla-adatszolgáltatást, Zara szerint egyelőre nehézségekbe ütközik. A hatóságok mindig el is mondják, hogy olyan a rendszer, amelyet bármikor ki lehet terjeszteni az összes áfás számlára, ám vélhetően az is akadálya ennek, hogy ha kiterjesztenék, akkor hirtelen túlságosan sok vállalkozás kerülne a rendszerbe, s megnőne azok száma, amelyek nem tudják megfelelően használni vagy nem megfelelő számlázási programot használnak. Ezek alkalmassá tétele is nagy feladat lenne. Arról nem is szólva, hogy sok vállalkozásnak nincs is ilyen magas áfatartalommal bíró ügylete.

A rendszer regisztrációja Zara tapasztalatai szerint bonyolultnak tűnik a vállalkozások számára, előfordulhatnak fennakadások.

Részint a vállalkozások oldalán, főleg a kisebbeknél; valamint a szoftvereseknél is, akik ugyan minden segítséget megígérnek, de arra valószínűleg nincsenek felkészülve, hogy tömegesen jelentkezhetnek náluk az ügyfelek. Az adóhatóság és az adószakértők által szervezett képzések iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, vonta meg tapasztalatait Zara. Azt tanácsolja egyébként, hogy a vállalkozások szánjanak arra időt, hogy ellátogatnak az online számlázás internetes oldalára, még akkor is, ha sok időt vesz igénybe a július elsejétől élő új rendszer alapos áttanulmányozása.

Kérdésünkre, hogy mekkorára tehető az online-adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozások száma, Zara László azt mondta, hogy erre vonatkozó adatot nem hallott a NAV tájékoztatóin, pedig az első kivételével mindegyiken jelen volt.

„Ilyen szempontból vakugrás”,

hiszen eddig csak az egymillió és afeletti áfás számlát kibocsátókról lehetett tudni, de most egy nagyságrenddel kisebb áfában érintettek lépnek be a képbe – mondta.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .