Kezdőlap Címkék MSZOE

Címke: MSZOE

A szocialisták tényleg igennel szavaznak

0

“A Magyar Szocialista Párt elnökségének mai döntése értelmében a párt Európai Parlamenti képviselői meg fogják szavazni a Sargentini-jelentést. Ez hazafias kötelességünk a magyar emberek és Magyarország érdekében” – írja Újhelyi István szocialista EP-képviselő a Facebookon.

 

A Magyar Szocialista Párt elnökségének mai döntése értelmében a párt Európai Parlamenti képviselői meg fogják szavazni a…

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2018. szeptember 10., hétfő

A Független Hírügynökség délelőtti értesüléseit Újhelyi István Facebook-posztjában megerősítette. Mint akkor megírtuk, az MSZP Elnöksége eldöntötte, hogy igennel szavaz a szerdai voksoláson Strassbourgban.

Úg tudjuk, Jávor Benedek, a Párbeszéd képviselője is az igen gombot nyomja majd meg. Az LMP holnap sajtótájékoztatón hozza nyilvánosságra döntését. Úgy tudni, a Jobbik tartózkodni szándékozik.

Ugyancsak Újhelyi István jelentette be először, hogy az Európai Parlament Jogi Szakszolgálata arra az álláspontra jutott, hogy a “magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani! – írta.

Kisebb tételben lehet majd csak csalni

A július elsejétől élesben induló online számlázás valamennyire biztosan segíti az átláthatóságot és az ellenőrizhetőséget, ám ha valaki áfát akar csalni, ezt ezen túl is megteheti, legfeljebb kisebb értékű számlával – mondta Zara László a Magyar Adótanácsadók és Könyvviteli Szolgáltatók Országos Egyesületének (MSZOE) elnöke. Évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom láthatóvá válását reméli az adóhatóság.

Az új rendszer lényege, hogy azokat a számlákat, amelyek adóalanyok közötti, belföldi áfás ügyletekről szólnak, s amelyekben az áthárított áfa eléri vagy meghaladja a 100 ezer forintot, tételesen és valós időben be kell jelenteni az adóhatóságnak a számlázó programok és a NAV rendszere közötti gép-gép kapcsolat segítségével, manuális beavatkozás nélkül. A program a már lezárt számlát küldi be a hatósági rendszerbe. Mint a Pénzügyminisztérium közleménye tudatta: június 22-ig már több, mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére, a június 18-án megnyitott regisztrációs felületen pedig már 55 ezer felhasználó jelentkezett be.

Az átállásra volt idejük a vállalkozásoknak. Mindenesetre a múlt hét végéig – miként azt a Pénzügyminisztérium tudatta – több, mint kétmillió számla érkezett az online számla tesztfelületére.

Fotó: Facebook

„Ha kibocsátottam egy számlát, az a másik oldalon levonhatóvá válik, tehát egyértelmű, hogy nem csak beállított  az áfa” – mutatott rá Zara László a Független Hírügynökség megkeresésére. Ez segíteni fog a kontrollban, ám a szakértő szerint, ha valaki csalni akar az áfával, akkor limit alatti tételekről szóló számlát fog kibocsátani;

„sok kicsi sokra megy, néhány millió forintos tételeket a csalás elkövetője így is megmenthet’ magának”.

Az áfa oldaláról akkor lenne teljes körű az átláthatóság, ha minden egyes számlára kiterjedne, amire vélhetően lenne is szándék – tette hozzá Zara László. Az, hogy teljes körűen kötelezővé tegyék az online, valós idejű számla-adatszolgáltatást, Zara szerint egyelőre nehézségekbe ütközik. A hatóságok mindig el is mondják, hogy olyan a rendszer, amelyet bármikor ki lehet terjeszteni az összes áfás számlára, ám vélhetően az is akadálya ennek, hogy ha kiterjesztenék, akkor hirtelen túlságosan sok vállalkozás kerülne a rendszerbe, s megnőne azok száma, amelyek nem tudják megfelelően használni vagy nem megfelelő számlázási programot használnak. Ezek alkalmassá tétele is nagy feladat lenne. Arról nem is szólva, hogy sok vállalkozásnak nincs is ilyen magas áfatartalommal bíró ügylete.

A rendszer regisztrációja Zara tapasztalatai szerint bonyolultnak tűnik a vállalkozások számára, előfordulhatnak fennakadások.

Részint a vállalkozások oldalán, főleg a kisebbeknél; valamint a szoftvereseknél is, akik ugyan minden segítséget megígérnek, de arra valószínűleg nincsenek felkészülve, hogy tömegesen jelentkezhetnek náluk az ügyfelek. Az adóhatóság és az adószakértők által szervezett képzések iránt nagyon nagy volt az érdeklődés, vonta meg tapasztalatait Zara. Azt tanácsolja egyébként, hogy a vállalkozások szánjanak arra időt, hogy ellátogatnak az online számlázás internetes oldalára, még akkor is, ha sok időt vesz igénybe a július elsejétől élő új rendszer alapos áttanulmányozása.

Kérdésünkre, hogy mekkorára tehető az online-adatszolgáltatásra kötelezett vállalkozások száma, Zara László azt mondta, hogy erre vonatkozó adatot nem hallott a NAV tájékoztatóin, pedig az első kivételével mindegyiken jelen volt.

„Ilyen szempontból vakugrás”,

hiszen eddig csak az egymillió és afeletti áfás számlát kibocsátókról lehetett tudni, de most egy nagyságrenddel kisebb áfában érintettek lépnek be a képbe – mondta.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!