Kiderült, kik ölették meg Kim Dzsong Un féltestvérét

0
1244

Megnevezték a rendőrök azt a négy észak-koreait, akik megszervezték Kim Dzsong Un féltestvérének, Kim Dzsong Namnak a meggyilkolását.

Doan Thi Huong
Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

Kim Dzsong Namot a vád szerint két nő ölte meg, a vietnami Doan Thi Huong és az indonéziai Siti Aisyah,

VX ideggázt kentek a férfi arcába

a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

A perük egy hónapja kezdődött Malajziában. Mindketten azt mondták: azt hitték, hogy ártalmatlan, kandikamerás felvételben vesznek részt, amelyre úgy kérték meg őket.

A rendőrség most megnevezte azt a négy férfit, akikről két hete már egy, a biztonsági kamera által készített felvételt is bemutattak, és akiket azzal gyanúsítanak, hogy megszervezték a támadást.

Négy észak-koreait neveztek meg:

Hong Szong Hacs, Ri Dzsi Hjon, Ri Dzse Nam és O Dzsong Gil nevét mondták.

A két nő álnéven ismerte őket: Hong a Chang, Ri Dzsi Hjon az Y, Ri Dzse Nam a Hanamori, O a James nevet használta.

Siti Aisyah rendõrök kíséretében
Fotó: MTI/EPA/Fazry Ismail

A védelem szerint O Dzsong Gil kérte fel a két nőt arra, hogy vegyenek részt egy kandikamerás felvételen. Ri Dzse Namot tartják a támadás egyik vezetőjének, míg Hong Szong Hacs és Ri Dzsi Hjon dolga állítólag annak megszervezése volt, hogy a két nő bekenje a kezét azzal a mérgező folyadékkal, amelyet később Kim Dzsong Nam arcába kentek.

Egyes feltételezések szerint a gyilkosság mögött az észak-koreai vezetés állhat.

Az ügy miatt mélypontra kerültek Malajzia és Észak-Korea diplomáciai kapcsolatai. A malajziai hatóságok az ügyben csak a két nő ellen indítottak eljárást, de dél-koreai és amerikai tisztségviselők szerint ők csak eszközül szolgáltak a gyilkossághoz, amelyet észak-koreai ügynökök szerveztek meg.

Kim Dzsong Nam, Kim Dzsong Il egykori diktátor legidősebb fia régóta száműzetésben élt, és többször bírálta az észak-koreai rezsimet.

Az ügyben vannak rejtélyes körülmények, például, hogy egy olyan halálos méreg, mint a VX, miért nem okozott kárt másban a repülőtéren, főleg a nőkben, akiknek legalább percekig a tenyerén volt a folyadék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .