Kanada csodái I. rész – Leopárd foltok a tavon

0
1448
wikipedia/Andrei Narkevitch

A nyár folyamán, amint a perzselő nap beterítette  brit Columbia Okanagan és Similkameen völgyeit, az autópályán haladva, tanúja lehettem a tó rendkívüli átalakulásának. A hőségben a víz elpárologott a tóból, medre leopárdmintásra változott. Persze a leopárdminta ezesetben nem szőrmét jelentett itt a foltok sokszínű ásványi anyagok, ezek látszottak annak kiszáradt tó mederében.

Ezt a vese alakú tavat, amely fél kilométer hosszú és öt futballpálya széles, a kanadai őslakó indiánok „Kliluk” néven nevezik. Újabban „Foltos-tó”, vagy „polkadot tó” néven emlegetik. Itt minimális  élővilág alakulhatott ki csupán, olyan amely  túléli a tó szuper sós vizét. Pont ezért hasonlítják az ősi marsi tavakhoz. 2012-ben Kevin Cannon, a Brown Egyetem a bolygók geológiáját tanulmányozó kutatója megvizsgálta a Spotted tó ásványi összetételét, amely hasonló azokhoz a minerális lerakódásokhoz, amelyeket a Columbus kráterben a Mars-on látták.

wikipedia

A Utah-i Nagy Sós-tóhoz vagy a Kaszpi-tengerhez hasonlóan a foltos tó endorémiás. Ez azt jelenti, hogy egy zárt medencében van, az ősz folyamán a felszín alatti víz, a hóvihar és a csapadék tölti fel ezt a tavat, nem ömlik bele folyó, s vize sem folyik tovább folyóként. De nyáron, amikor a levegő forró és száraz, a víz nagy része elpárolog, így a sekély, ásványi anyagban gazdag medencék egymástól elkülönülve láthatóvá válnak, melyeket egymástól a só és az ásványi anyagok kicsapódása különít el. A medencékben a foltok színe a bennük lévő ásványoktól függőek: állítólag 400 tónyi szulfátban, magnéziumban, titánban, nátriumban és más ásványi anyagban gazdag medencék díszítik ezt a tavat nyáron.
Az I. világháború alatt a lövedék gyártásához a „Foltos tó” ásványait használták.

A területet az Ernest Smith család bérelte 40 évre. Smith megpróbált hírverést teremteni a tó gyógyító hatású vizének kiaknázására, hasznosítására, de ebben az őslakosok (indiánok) megakadályozták, majd előbb 2001-ben 22 hektár földet 720.000 dollárért visszavásároltak, míg a fennmaradó földterületet a szövetségi Indián Ügyek és Északi Fejlesztési Hivatala ( DIAND ) vásárolta meg a családtól.

Az őslakók mindig is szent helynek tartották: a tó olyan ásványi anyagokat kínál, mint az Epsom só, amelyet elsősorban a rheumatoid arthritis, az ízületek krónikus gyulladására kifejtett pozitív hatása miatt használnak.

A foltos tó földönkívülinek látszik, s ha az odalátogató tudósok nem is tudtak következtetéseket levonni a marsi éghajlatról, én viszont úgy éreztem magam mintha egy másik bolygón lennék.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .