Ismét lebukott a köztelevízió

0
3293
FH

Ismét lebukott közszolgálati televízió: egy olyan, egyszerű tüntetőként beállított riportalanyt szólaltatott meg, akiről némi utánakaparással kiderül, hogy egy náci pártnak volt korábban a képviselőjelöltje. Nem először követ el ilyen „bakit” az MTV.

Az M1 esti 19:30-as híradójának második blokkjában – a kötcsei találkozó és a Sargentini jelentés után – foglalkozott a németországi, ezen belül is a chemnitzi helyzettel, nekimenve Angela Merkel német kancellárnak.

Nagyvonalakban végig vette az augusztus 26-i késelés után a szászországi városban kialakult eseményeket, beleértve a kérdést üldöztek-e – ahogy a többi között Merkel állítja – bevándorlónak kinéző embereket a város utcáin, s a tömegek törtek-zúztak, avagy nem – ahogy egyebek közt a titkosszolgálat vezetője véli.

Ezzel kapcsolatban szólaltat meg egy tüntetőnek beállított férfit, Rico Ladwigot, aki arról beszélt, hogy általában is szabályosan megvezetik az embereket. Szerinte nem voltak igazak az állítások, melyek szerint a tömegek áttörték volna a rendőrségi zárlatot. Hozzátette: több riporter is készített a helyszínen interjút, de egyet sem látott ezek közül még.

A dolog szépséghibája, hogy a nyilatkozó, Rico Ladwig nem egyszerű tüntető:

ő annak a náci pártnak, az NPD-nek (Német Nemzeti Demokrata Párt) volt a képviselőjelöltje a 2009-es önkormányzati választásokon, amelyet be akartak tiltani, ám ezt az Alkotmánybíróság utóbb megakadályozta.

A volt kelet-német területen a párt 2004-ben 9,2 százalékot ért el a  tartományi választásokon.

Nem először bukik le a köztelevízió. Nem egészen egy hónapja írta meg a német sajtó, hogy az NPD-alapon álló, szintén radikálisan bevándorlóellenes AfD-nek szintén a helyi politikusait szólaltatták meg migrációellenes kontextusban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .