Hol a férjem?

0
446
facebook/interpol

Az Interpol első kínai főnöke eltűnt hazájában, ahova csak látogatóba érkezett. Neje, aki Lyonban él egy hétéves ikerpárral az életéért aggódik. Grace Meng a párizsi Le Monde-nak elmondta: az Interpolon keresztül szeretne nyomást gyakorolni a kínaiakra, hogy adják ki a férjét! Meng Hungvej elküldte a lemondását az Interpolnak, mely azt elfogadta. A körülmények nem ismertek. A kínai Interpol főnöknek még nem járt le a mandátuma, a nemzetközi rendőri szervezet úgy határozott, hogy a következő közgyűlésen, melyet novemberben tartanak, új vezetőt választ.

 

Már amikor Meng Hungvejt megválasztották két éve az Interpol főnökének, akkor sokan jósolták: baj lesz ebből! Nem arra gondoltak ami végülis történt, hogy saját hazájában elfogják Meng Hungvejt hiszen ő Pekingben megőrizte  államtitkári rangját a belügyben. Sokan tartottak attól, hogy a kínai Interpol főnök a sajátos hazai módszereket kiterjeszti a nemzetközi együttműködésre is vagyis az Interpol fogja levadászni a Peking számára kellemetlen embereket külföldön. Voltak is erre utaló jelek: az Interpol igyekezett a Peking által keresett személyeket becserkészni, de minthogy intézkedési joga nincsen, így minden állam szuverén módon dönthetett kiadja-e az illetőt Kínának vagy sem.
Rémes a kínaiak emberi jogi gyakorlata – panaszkodik Grace Meng Lyonban, ahol testőrök őrzik. Attól tart ugyanis, hogy a kínaik elrabolják őt és gyermekeit Európából, hogy így gyakoroljanak nyomást a férjére. Ha még él!- veti fel az Interpol főnök neje, aki beszél a brutális kihallgatásokról, melyet sokan nem élnek túl Kínában. Erről a házaspárnak sokat kell tudnia hiszen a férj a kínai rendőrség egyik vezetője volt, 2004 óta pedig államtitkár a belügyben. Akkor nem tűnt fel neki, hogy a kínai rendőrök nem tartják különösebben tiszteletben a letartóztatottak emberi jogait. Kínában a letartóztatott személyt eleve bűnösnek tekintik, vele szemben nem ismernek kíméletet. Erre buzdítja egyébként a rendőrséget maga Hszi Csinping elnök, aki hazájának első rendőre is. Míg korábban a kommunista párt legfelső vezetésében volt egy “rendőr miniszter”, most ezt a tisztet is az első számú vezető tölti be. Az előző “rendőr miniszter” életfogytig tartó börtönbüntetését tölti – korrupció miatt. 90 milliárd jüant vagyis több mint 12 milliárd dollárt foglaltak le családi vagyonként. Valójában persze a kommunista párt vezetői mind dollár milliárdosok – ezt épp a bukott “rendőr miniszter” szivárogtatta ki az amerikai sajtónak. Ő ugyanis nem Hszi Csinpinget akarta első embernek Kínában. Most a fegyházban töpreng tévedésének súlyán.

Az Interpol főnök a bukott “rendőr miniszter” embere volt, dehát a belügyi apparátusban nagyon sokan tartoztak ide. Szépen lassan persze lecserélik őket, de nem valószínű, hogy az Interpol főnököt ezért fogták volna el. A lecserélése rátért volna akkor is, ha lejár a mandátuma az Interpol élén. Pekingben a kémelhárítás olyan információt kapott, hogy az Interpol főnök “együttműködik az amerikaiakkal”. Igaz-e vagy sem, de ez a nagyon súlyos vád az, ami miatt elfogták már a repülőtéren. Neje tehát nem hiába aggódik férje életéért Lyonban és nem hiába tart testőröket. Franciaország garantálja a biztonságát – közölte a belügyminiszter, hangsúlyozta az Interpol főnök saját szándékát követve ment haza Kínába. Hogy aztán ott mi történt, illetve történik az Interpol főnökével, arról csak a kínaiak adhatnak tájékoztatást, ha akarnak…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .