Kezdőlap Címkék Grace Meng

Címke: Grace Meng

Hosszú az út a Mennyei Birodalomban

Meng Hongweit (Meng Hongvej) Kínában korrupcióval vádolják – közölte a külügy szóvivője Pekingben. Kína ezért nem érti miért és hogyan kaphattak menedékjogot Grace Meng és a házaspár iker gyermekei Franciaországban? – háborgott a szóvivő Pekingben, ahol már azt is igen rossz néven vették, hogy a francia sajtó nagy teret szentelt az ügynek. A kínaiak szerint ugyanis kínai belügyről van szó!

Az Interpol főnöke tavaly ősszel  hazautazott majd eltűnt.

Meng Hongvej, aki az Interpol első kínai vezetője volt Lyon városában, szabadságra ment haza, de ezt nem kellett volna tennie! Még leadta a vészjelzést nejének mobil telefonon, majd eltűnt! Felesége berohant a helyi rendőrkapitányságra Lyonban, hogy kutassák fel a férjét. A francia hatóságok csak lassan kezdtek a kínai Interpol főnök keresésébe, mert nem akarták elrontani a szépen alakuló francia-kínai kapcsolatokat. 2018 őszén már biztos volt: idén Párizsba látogat Kína első embere! Hszi Csinping első külföldi útja Európába vezetett, hogy megmutassa Trump elnöknek van alternatíva Amerikával szemben, mely kereskedelmi háborúba kezdett Kínával. Ilyen körülmények között nehezére esett a francia hatóságoknak, hogy Pekingben érdeklődjenek: hova tűnt az Interpol főnöke, akit a családja visszavár Lyonban?

A kínaiak hosszas hallgatás után közölték: az Interpol főnököt kihallgatják korrupciós ügyben.

A párizsi Le Figaro, mely felidézte az első kínai Interpol főnök karrierjének drámai végét, visszautalt arra, hogy Meng Hongvej elvtárs kezdetben Kína maximális támogatását élvezte! Hszi Csinping elnök jóváhagyása nélkül nem jelölték volna az Interpol élére. A kínaiak elszántan lobbiztak érte, mert tudták: jelentős ellenérzések vannak a világban Kínával szemben. Ráadásul Meng Hongvej megőrizte államtitkári rangját a pekingi belügyminisztériumban! Mi változott meg? Miért kellett ilyen botrányos körülménynek között elfogni az Interpol főnökét?

Pekingben hallgatnak a valódi okokról, ezért a francia sajtó is csak találgat. Arra mutatnak rá, hogy az Interpol főnök minden bizonnyal a belharcok áldozata lett, mely a Kínát vaskézzel kormányzó kommunista párt kongresszusa körül alakult ki. Hszi Csinping elnök megerősítette pozícióját és a lebukott Meng Hongvej egy olyan frakcióhoz tartozhatott, mely nem lelkesedett igazán ezért. Hszi Csinping immár addig marad hatalmon ameddig csak akar. Elődei tíz év után távozásra kényszerültek. A pártkongresszus megszüntette a tízéves határidőt.

Hszi Csinping jól előkészítette a váltást: a belügyminisztert lecserélte. Néhány magasrangú vetélytársát börtönbe küldte korrupció miatt. Ugyanez a vád most Meng Hongvej ellen is. Csakhogy a kemény fejű kínai rendőr nem tört meg a kihallgatáson pedig a kommunista párt ellenőrző bizottságának nyomozói nem szűkölködnek az eszközökben.

Peking haza akarta csábítani az asszonyt és a gyerekeket.

Erről számolt be a francia rendőröknek Grace Meng asszony. Kínai “üzletemberek” keresték meg Franciaországban, akik felajánlották: külön repülőgépen hazaviszik a családot, hogy “segíthehessenek a férjnek”! Grace Meng tapasztalt rendőr feleség volt. Pontosan tudta, hogy ez mit jelent a kínaiak gyakorlatában: a vádlottat a családjával zsarolják! Ha nem vall, akkor az asszony és a gyerekek is bajba kerülhetnek!

Grace Meng asszony védőőrizetet és menedékjogot kért Franciaországban.

A védőőrizetet egyből megkapta, de a menedékjog megadásával megvárták amíg lezajlik Hszi Csinping elnök látogatása Párizsban. Bár Macron elnök óvatosan bírálta Pekinget amiatt, hogy belpolitikájában felerősödtek a rendőr állami tendenciák és nyomulása a világkereskedelemben európai érdekeket is sért, de azért Hszi Csinping látogatása remekül sikerült. A Boeing gyengélkedését kihasználva az Airbus hatalmas kínai üzletet kötött. Az Élysée palotában pedig Európa-Kína mini csúcsot tartottak, melyen jelen volt Macron elnökön és Hszi Csinping államfőn kívül Angela Merkel német kancellár és Jean-Claude Juncker, a brüsszeli bizottság elnöke is.

Hszi Csinping elnök sikeres európai körútját követően nem sokkal a kínaiak bejelentették: korrupció miatt vádat emeltek az Interpol első kínai vezetője ellen. Akit közben arra kényszerítettek, hogy mondjon le a tisztségéről. Az Interpol nem nagyon akadékoskodott, bár voltak, akik kételkedtek a lemondó nyilatkozat hitelességében, de a diplomácia felülírta a jogi érvelést. Gyorsan meg is választották Meng Hongvej utódát, aki át is vette a helyét Lyonban az Interpol főhadiszállásán.

Szerdán pedig megérkezett az AFP gyorshíre: Grace Meng asszony menedékjogot kapott és ezt a kínaiak azonnal kritizálni is kezdték. A párizsi Le Figaro kérdésére Grace Meng asszony ügyvédje megerősítette: megkapták a menedékjogot a család tagjai vagyis maradhatnak Franciaországban. Ez súlyosbíthatja a férj ítéletét Kínában hiszen ottani felfogás szerint: ha valakit hazarendelnek, akkor mindenképp vissza kell térnie Kínába! Dehát valószínűleg az Interpol leváltott főnöke előre megállapodott feleségével arról, hogy mi a teendő vészhelyzetben? Ezért a vészhelyzet jelét küldte el nejének a pekingi repülőtérről az Interpol első kínai vezetője mielőtt a nyomozók elkísérték volna oda, ahonnan csak nagysokára van visszatérés a Mennyei Birodalomban.

Hol a férjem?

0

Az Interpol első kínai főnöke eltűnt hazájában, ahova csak látogatóba érkezett. Neje, aki Lyonban él egy hétéves ikerpárral az életéért aggódik. Grace Meng a párizsi Le Monde-nak elmondta: az Interpolon keresztül szeretne nyomást gyakorolni a kínaiakra, hogy adják ki a férjét! Meng Hungvej elküldte a lemondását az Interpolnak, mely azt elfogadta. A körülmények nem ismertek. A kínai Interpol főnöknek még nem járt le a mandátuma, a nemzetközi rendőri szervezet úgy határozott, hogy a következő közgyűlésen, melyet novemberben tartanak, új vezetőt választ.

 

Már amikor Meng Hungvejt megválasztották két éve az Interpol főnökének, akkor sokan jósolták: baj lesz ebből! Nem arra gondoltak ami végülis történt, hogy saját hazájában elfogják Meng Hungvejt hiszen ő Pekingben megőrizte  államtitkári rangját a belügyben. Sokan tartottak attól, hogy a kínai Interpol főnök a sajátos hazai módszereket kiterjeszti a nemzetközi együttműködésre is vagyis az Interpol fogja levadászni a Peking számára kellemetlen embereket külföldön. Voltak is erre utaló jelek: az Interpol igyekezett a Peking által keresett személyeket becserkészni, de minthogy intézkedési joga nincsen, így minden állam szuverén módon dönthetett kiadja-e az illetőt Kínának vagy sem.
Rémes a kínaiak emberi jogi gyakorlata – panaszkodik Grace Meng Lyonban, ahol testőrök őrzik. Attól tart ugyanis, hogy a kínaik elrabolják őt és gyermekeit Európából, hogy így gyakoroljanak nyomást a férjére. Ha még él!- veti fel az Interpol főnök neje, aki beszél a brutális kihallgatásokról, melyet sokan nem élnek túl Kínában. Erről a házaspárnak sokat kell tudnia hiszen a férj a kínai rendőrség egyik vezetője volt, 2004 óta pedig államtitkár a belügyben. Akkor nem tűnt fel neki, hogy a kínai rendőrök nem tartják különösebben tiszteletben a letartóztatottak emberi jogait. Kínában a letartóztatott személyt eleve bűnösnek tekintik, vele szemben nem ismernek kíméletet. Erre buzdítja egyébként a rendőrséget maga Hszi Csinping elnök, aki hazájának első rendőre is. Míg korábban a kommunista párt legfelső vezetésében volt egy “rendőr miniszter”, most ezt a tisztet is az első számú vezető tölti be. Az előző “rendőr miniszter” életfogytig tartó börtönbüntetését tölti – korrupció miatt. 90 milliárd jüant vagyis több mint 12 milliárd dollárt foglaltak le családi vagyonként. Valójában persze a kommunista párt vezetői mind dollár milliárdosok – ezt épp a bukott “rendőr miniszter” szivárogtatta ki az amerikai sajtónak. Ő ugyanis nem Hszi Csinpinget akarta első embernek Kínában. Most a fegyházban töpreng tévedésének súlyán.

Az Interpol főnök a bukott “rendőr miniszter” embere volt, dehát a belügyi apparátusban nagyon sokan tartoztak ide. Szépen lassan persze lecserélik őket, de nem valószínű, hogy az Interpol főnököt ezért fogták volna el. A lecserélése rátért volna akkor is, ha lejár a mandátuma az Interpol élén. Pekingben a kémelhárítás olyan információt kapott, hogy az Interpol főnök “együttműködik az amerikaiakkal”. Igaz-e vagy sem, de ez a nagyon súlyos vád az, ami miatt elfogták már a repülőtéren. Neje tehát nem hiába aggódik férje életéért Lyonban és nem hiába tart testőröket. Franciaország garantálja a biztonságát – közölte a belügyminiszter, hangsúlyozta az Interpol főnök saját szándékát követve ment haza Kínába. Hogy aztán ott mi történt, illetve történik az Interpol főnökével, arról csak a kínaiak adhatnak tájékoztatást, ha akarnak…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK