Hirdetésoldalon árulják az Andrássy-kastélyt

0
912

A Bazoš.sk internetes portálon árulja potom 48 ezer euróért az Andrássyak egykori dernői kastélyát egy rozsnyói székhelyű ingatlanügynökség. Az apróhirdetés szerint az épület különféle vállalkozói tevékenységekre, panzió üzemeltetésére vagy nyugdíjasotthon kialakítására is alkalmas.

A hirdetésből kiderül, hogy a kastélyhoz 18 áras, félig beépített telek tartozik. „A történelmi épület »eredeti állapotában« van, a telek határáig aszfaltozott bekötőút vezet. Az épületben van villany és víz, de a gázt is be lehet vezetni. Számos berendezés, például teherlift, rámpa és szilárd tüzelésű kazán is van a kastélyban. A földszinten tíz, az emeleten öt helyiség található. Az épület tetőszerkezete hibátlan állapotban van, nem ázik be” – olvasható az ingatlanügynökség által közzétett hirdetésben. A kastély a megközelítőleg 700 lelkes, többségében magyarlakta, rozsnyói járásbeli Dernő központjában áll. A település egykor a krasznahorkai váruradalomhoz, az Andrássyak birtokához tartozott. A település a ma már csak turisztikai látványosságnak számító vasércbányáiról ismert, ebben a faluban öntötték például a budapesti Lánchíd szerkezeti elemeit is.

Az Andrássy-kastélyt az 1700-as évek végén építették kései barokk-klasszicista stílusban. A szocializmus idején államosított épületben hosszú éveken át varroda működött, akkor cserélték nagyobbra az eredeti ablakokat. A kastély mögötti park már nincs meg, nagy részén modern épületek állnak.

(Új Szó)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .