Heller: „Csak három szót ismernek: komcsi, buzi, Soros-ügynök”

1
7454
Nem ijed meg, érvelni szeretne. MTI Fotó: Kovács Tamás

Érvelés helyett csak szidalmazásra képesek, de ezt nem tartja különösebben érdekesnek – mondta Heller Ágnes. A filozófus egy lengyel folyóiratnak azt nyilatkozta Orbánról, hogy zsarnok, mire a kormányszóvivő „öreg, bigott és elavult” kommunistának bélyegezte meg. Voltam már burzsoá individualista, antimarxista, most bigott kommunista – tette hozzá.

A magyar nyelv gazdag szótárából csak három szó jut eszükbe: komcsi, buzi, Soros-ügynök, most a komcsit választotta Kovács Zoltán – válaszolta Heller Ágnes. A nemzetközi hírű filozófust a kormányszóvivő minősítette a következőképpen angol nyelvű Twitter-kiírásában „És Heller Ágnes csak egy öreg, bigott (és elavult) kommunista”.

A filozófussal a lengyel Political Critique (Krytyka Polityczna) című, Közép- és Kelet-Európával foglalkozó negyedévi magazin közölt interjút Orbán egy zsarnok címmel a napokban.

Ebben egy kérdésre válaszolva azt mondta Orbán Viktorról, hogy „Amióta miniszterelnök lett, Orbánt mindig az érdekelte, hogy minden hatalmat a kezében összpontosítson. Zsarnokként írnám le őt. Ő zsarnok, mert Magyarországon nem történik semmi, amit nem akar, és minden megtörténik, amire vágyik. Ez egy nagyon zsarnoki szabály”. Csak egy hatalmi ág maradt relatíve függetlennek, a bíróság – mondta másutt.

Sajnos érvelés helyett csak szidalmazásra telik – mondta a Független Hírügynökségnek Heller. A zsarnokságról és Orbánról mondottakkal lehetne vitatkozni, de nem teszik.

A börtön és az akasztófa sem érv

– fűzte hozzá.

Ez az egész, az őt érő támadások különösebben nem érdeklik, de felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel csak felhívják a figyelmet ezekre a megnyilatkozásokra.

„Nekem ezzel propagandát csinálnak, nem őrültek háza ez?”

A Kádár-rendszerben burzsoá individualista és antimarxista volt, többször kirúgták állásából, most pedig komcsi – mondta inkább vidáman Heller Ágnes. Felidézte, hogy 1973-ban részese volt a filozófuspernek – hogy aztán 2011-ben ugyanez Orbán idején megismétlődjék. Most már nem árthatnak neki, ki se rúghatják – mondta.

Az a baj a filozófusokkal, hogy kritikai gondolkodók, ez

„benne van a vérünkben”.

A „másik oldalra” is tett megjegyzést Heller Ágnes. Szerinte ott is túl gyakran hangzik el Orbánékra, hogy fasiszta, pedig legtöbbjük csak buta törtető, ahogyan Kovács Zoltán is az.

1 hozzászólás

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .