Harry hercegé volt eddig a legmodernebb királyi esküvő

0
2497
A menyasszony, Meghan Markle érkezik esküvõjére (MTI/EPApool/Neil Hall)

Minden szakértő egyetértett abban, hogy Harry herceg és Meghan Markle esküvője volt eddig a legmodernebb, amelyet valaha látott a brit királyi család. Harry herceg karikagyűrűjétől kezdve az eskü szövegének megváltoztatásán át számos újítás volt. A vendégsereg celebek által dominált összetétele is szokatlan volt, de azért a legfontosabb tradíciókhoz is hű maradt az ifjú pár, amely az esküvő után a Sussex hercege és hercegnője címet kapta meg.

 

A hagyományok és a modernsége keveréke – már az előkészületek idején így jellemezték Harry herceg és az amerikai sorozatszínész, Meghan Markle házasságkötését, amelyet a windsori kastély mellett található Szent György-kápolnában tartottak.

A meghívott hatszáz vendég között a királyi család tagjain kívül nem voltak jelen más európai uralkodóházak arisztokratái, és politikusokat sem hívtak meg, viszont jópár sztárt lehetett látni Harry herceg és Meghan Markle baráti köréből. Részt vett többek között az esküvőn

Serena Williams, George és Amal Clooney, David és Victoria Beckham, James Corden, Idris Elba, Carey Mulligan és Elton John is.

Meghan Markle családjából egyedül az édesanyja vett részt az esküvőn.

Hónapokig tartó spekulációnak vetett véget, amikor a szertartásra utolsónak érkező menyasszony kilépett a kápolna előtt az 1950-ben készült Rolls-Royce-ból, és láthatóvá vált egyszerűségében modern, de klasszikus vonalú ruhája. Az öltözék összességében szinte teljesen dísztelen volt a hosszú, arcot is takaró fátyoltól, illetve a gyémántokkal kirakott tiarától eltekintve. Ez utóbbi különös jelentősségel bír a királyi családban: V. György felesége, Mária királyné vásárolta még 1925-ben, és II. Erzsébet ékszergyűjteményének darabja – írja a People magazin.

A ruhát a híres brit divattervező, Clare Waight Keller tervezte, akit tavaly az a megtiszteltetés ért, hogy az első művészeti vezetője lett a francia Givenchy divatháznak.

Úgy tűnik, ez a döntés mindenkit meglepett, a protokollszakértőket és a divatipart is. A különleges fátylat a Brit Nemzetközösséget szimbolizáló hímzett virágok díszítették. A menyasszony csokrát pedig olyan virágokból kötötték, amelyeket maga Harry herceg szedett a londoni Kensington palota kertjében, derült ki a Guardian közvetítéséből. Összességében az egyszerű frizurával és a sminkkel Meghan Markle természetességet sugárzott, és valószínűleg ezt a hatást akarta elérni.

Harry herceg és Vilmos herceg érkezik (MTI/EPApool/Neil Hall)

Harry herceg uniformisban vett részt az esküvőn csakúgy, mint testvére, Vilmos herceg, aki a tanúja volt. Az egyik legfeltűnőbb és legvidámabb öltözék meglepő módon a 92 éves királynőé volt, aki lime színű kabátban és lila virágmintás ruhában érkezett.

A szertartás pontosan kezdődött, és az egész esemény szelleméhez híven Harry herceg és Meghan Markle nem volt annyira komoly a házasságkötéskor, mint annak idején Vilmos herceg és Katalin hercegné.

Rendhagyó volt az is, hogy a menyasszony egyedül lépett be a kápolnába, mögötte haladtak a fiatal koszorús fiúk és lányok, köztük Vilmos herceg két idősebb gyereke. Egészségi állapota miatt távol lévő édesapja helyett

Meghan Markle-t Károly herceg kísérte az oltárig tartó útja utolsó szakaszán.

A menyasszonyi esküből kimaradt az engedelmeskedés kitétel, és ugyanazt a szöveget mondta a menyasszony, mint a vőlegény. Harry herceg pedig azzal teremtett precedenst, hogy ő is kapott egy gyűrűt, amelyet viselni fog, ami ellentétes a korábbi szokásokkal.

A szertartáson Diana hercegnő testvére is beszélt, illetve az anglikán világunióba tartozozó amerikai episzkopális egyház első fekete püspöke, Michael Curry prédikált. Ez szintén elég szokatlanul érzelemdús volt egy brit, pláne egy királyi esküvőhöz mérten, és még a Facebook és az Instagram is szóba került a szeretet erejéről szóló beszédben. Az esketést Justin Welby, canterbury érseke végezte.

A ceremónián nagyon fontos szerepe volt a zenének: a hagyományos énekeken kívül elhangzott például a Standy by Me is egy gospelkórustól, és amíg az újdonsült házastársak aláírták a házassági anyakönyvi kivonatot, a fiatal tehetség, Sheku Kanneh-Mason csellista játszott a vendégeknek.

A templomi rész után a királyi pár nyitott hintóban körbekocsikázott Windsorban, hogy az esküvő miatt a városba gyűlő tömeg is láthassa őket.

https://twitter.com/BBC/status/997811612856733697?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2018%2F05%2F19%2Fharry_herceg_eskuvoje_percrol_percre%2F&tfw_site=indexhu

A szertartást a hivatalos program szerint fogadás követi a windsori kastély Szent György termében a királynő vendéglátásával. Utána egy kötetlenebb, szűkebb körű, kétszáz fős ünneplés is lesz Frogmore House-ban, melynek házigazdája Károly herceg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .