Háborús kódgépet találtak elásva

0
1002

Második világháborús német kódológépet találtak Németországban. Az elásott Schüsselgerät 41-re fémdetekrorral találtak rá. Az SG 41 a híres Enigma utódja lett volna, de csak kevés példány került a csapatokhoz.

A két kincsvadász még májusban fémdetektorral tapogatta ki az erdőben a háborús tárgyat, amely mintegy 40 centiméterrel a talajszint alatt rejtőzött. A müncheni Német Múzeum közleménye szerint a Schlüsselgerät 41 (41-es kulcskészülék) elnevezésű gépet a háború befejezésekor valószínűleg elásták az Aying melletti erdőben – adta hírül az MTI.

A szerkezet, amelyet a híres Enigma utódjául szántak a háború vége felé,

első látásra olyan, mint egy korabeli tábori írógép. Titkosított üzenetek továbbítására használták.

Az Enigma alappéldányát még a 20-as években alkották meg polgári, kereskedelmi célra, majd a háborús készülődéskor alakították át bonyolult, hagyományos kódtöréssel megfejthetetlen sokaságú variációra lehetőséget adó rejtjelező készülékké. A Wehrmacht minden fontosabb alakulatánál és a tengeralattjárókon is megtalálhatók voltak. A britek a 30-as évek végétől az angliai Bletchley Parkban létrehozott sokezer fős csapattal (és titkosszolgálati műveletekkel) több év alatt fejtették meg az Enigma működését és alkották meg az Ultrát a híres matematikus, Alan Turing vezetésével. Ezután minden német üzenetváltást megfejthettek.

A Schlüsselgerät 41-et egy chemnitzi cég gyártotta, és 1944 októberében mutatták be. Noha 11 ezret rendeltek belőle, ténylegesen csak 1000-2000 közötti egységet küldtek a csapatokhoz a háború végéig. Több itt olvasható.

A kincskeresők a Német Múzeumnak ajándékozták a leletet. „Ez a különleges darab hiányzott még a kódológyűjteményünkből” – mondta Carola Dahlke kurátor. A Német Múzeum csak néhány hónapja kapta ajándékba a gyűjteményt, benne az Enigma egy igen értékes példányát.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .