Félemelés az ápolási díjban

0
1237
Forrás: szuloszovetseg.blogspot

Csak gyermekek utáni ápolási díj emelkedik jelentősen jövőre, 100 ezer forintra, a felnőttek esetében alig 15 százalék lesz a növekedés. Munkaviszonyról változatlanul nincs szó.

Emelkedik a gyermekek után járó ápolási díj összege 2019-től – jelentette be a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten. Novák Katalin elmondta, a szerdai kormánydöntés értelmében az ápolásra szoruló gyermekek után járó díj összege

egységesen havi 100 ezer forintra nő január 1-jével.

Jelenleg a legmagasabb összeg 52 800 forint, a gyerekek esetében tehát majdnem megduplázzák a juttatás értékét. A következő években folytatják, a cél az, 2022-re az ápolási díj mértéke elérje az akkori minimálbér összegét.

A felnőtt hozzátartozót gondozók másodrendűvé válnak,

amennyiben nekik 2019-től első lépésben is csak 15 százalékkal járhat több, és a következő három év végére 30 százalék lesz a növekmény mértéke.

Új kategóriaként bevezette a kormány az önellátásra képtelen gyermeket nevelőknek járó gyermekápolási díjat.

Az elmúlt hónapokban tüntetések sorozatán követelték emberek ezrei az ápolási díj drasztikus megemelését, legalább a jelenlegi minimálbér (138 ezer forint) szintjére, ebből tehát legfeljebb a gyerekek esetében értek el némi sikert. Másik követelésükről azonban nem beszélt Novák Katalin. Arról, hogy ez az ellátás számítson munkának.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .