Ezúttal békés tízezrek tüntettek Romániában

0
746

A péntek esti erőszakos események után szombaton újra tízezrek vonultak utcára a fővárosban. A bukaresti kormánypalota épülete előtt egyes becslések szerint akár 50 ezren is lehettek, az Agerpres hírügynökség 25 ezer emberről ír. Az osztrák kancellár tiltakozott egy osztrák újságíró bántalmazása miatt.

Ezúttal azonban sem a csendőrök, sem a tüntetők részéről nem jelentettek erőszakos cselekményeket, a tüntetés végig békés mederben zajlott. Sőt, helyi beszámolók szerint sokan még virágot is hoztak a csendőröknek. Az ország nagyobb városaiban is folytatódtak a megmozdulások szombaton. A Hotnews összefoglalója szerint Nagyszebenben 8 ezren, Iaşi-ban 6 ezren, Kolozsváron, Temesváron, Brassóban és Konstancán is körülbelül 3 ezren kérték a Dăncilă-kabinet lemondását és előrehozott választások kiírását.

Az osztrák kancellár magyarázatot vár egy csendőrök által megvert osztrák újságíró miatt A péntek esti kormányellenes tüntetésen megsérült egy osztrák újságíró, aki az állami ORF televíziónak tudósított. A televízió honlapján elérhető közlemény szerint munkatársukat a csendőrök támadták meg. „Határozottan elítéljük a bukaresti erőszakot, amelynek során több tüntető sé újságíró is megsérült. Elvárjuk, hogy tisztázzák ezeket az eseteket. A megsérült operatőrnek jó gyógyulást kívánok. A szólás- és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető értékeihez tartoznak, mi hiszünk ezekben, és azt gondoljuk, hogy meg kell védeni ezeket” – írta ki a Facebook-oldalára Sebastian Kurz osztrák kancellár az esetről értesülve. Az újságírók akkor sérülhettek meg, amikor a csendőrök támadást indítottak a közelükben levő agresszív demonstrálók felé. Az ORF szóvivője azt közölte, hogy az osztrák operatőrt a csendőrök gumibotokkal ütlegelték, és akkor hagyták abba, amikor többször is felkiáltott, hogy ő újságíró. A honlapon fellelhető cikk szerint Andreas Wrabetz, a csatorna igazgatója is felháborodásának adott hangot. Szerinte könnyen meg lehetett különböztetni a tévés stáb tagját a tüntetőktől, és egy uniós országban elvárható, hogy a karhatalom ne támadjon rá a sajtó képviselőire.

(news.ro, Agerpres, Transindex)

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .