Ezekkel a nyelvekkel találsz leghamarabb állást ma hazánkban

0
702
Learning languages online.

Ha nyelvekről, nyelvtanulásról van szó, rendkívül lényeges megfejteni a valódi motivációt, vagyis megválaszolni a kérdést, hogy miért is van szükségünk a kiválasztott nyelvre. Ez annál is inkább fontos kérdés, mert jó pár munkaórát, energiát és megannyi pénzt vehet igénybe a folyamat, ezért nem árt, ha tisztázzuk magunkban a motivációt.

Leggyakrabban a karrier, azaz a jó munkalehetőségek a mozgatórugói az idegennyelv elsajátításának, de akár az utazással vagy egyéb hobbitevékenységgel is összefügghet az, hogy miért szeretne valaki egy adott idegen nyelvet megtanulni. Ma Magyarországon már szépen javulnak a trendek, de kétségtelen, hogy Nyugat-Európához képest még mindig meglehetősen elmaradunk, ha magabiztos nyelvtudásról van szó.

Melyek a legnépszerűbb idegen nyelvek hazánkban?

Talán senki nem lepődik meg azon az információn, hogy leginkább az angol vezeti a nyelvek listáját, ha idegen nyelvek tanulásáról van szó. Népszerűsége nyilván nem légből kapott, hiszen a munkaerőpiac részéről egyértelműen a legkeresettebb nyelvnek az angol számít. Természetesen nem csupán munkahelyi helyzetekben, de szabadidő vonatkozásában is ez használható ki leginkább. Gondoljunk csak egy mozifilmre, vagy egy újonnan letöltött programra, amelynek szinte biztos, hogy angol lesz a működési nyelve! Egy angol szótár mindig jó, ha kéznél van.

A leggyakrabban tanult idegen nyelvek listáján biztosan előkelő helyezést kap még a német. Ez főként a német nyelvű munkaerőpiacok fizikai közelsége okán, valamint a németországi cégek magyarországi működésével magyarázható. Egyre divatosabb a spanyol és olasz is, sőt, az ázsiai nyelvek is rákerültek a nyelvtanulók radarjára.

Mennyire nehéz az idegen nyelveket elsajátítani?

Ami az egyes idegen nyelvek elsajátításának nehézségi fokát illeti, meglehetősen szubjektív a dolog, de általában az angol kerül ki győztesnek. Ez összességében nagyon jó hír annak tudatában, hogy egy roppant hasznos nyelvről van szó. A tanulás folyamatát nagyban könnyítheti a tény, hogy az angollal találkozhatunk a leggyakrabban, szinte már gyermekkortól kezdve, ez pedig hozzájárulhat ahhoz, hogy relatíve könnyűnek találhatjuk az elsajátítását.

Miért olyan fontos az idegennyelv-tanulás?

Az, hogy miért van szükség idegen nyelv tanulására, személyfüggő és helyzetfüggő, hiszen sokszor az élethelyzet alakítja a nyelvtanulási ambíciókat. A szerencsésebbek már gyermekkortól kezdve ismerkedhetnek az idegen nyelvekkel, ez pedig felnőttként rendkívül jól jöhet. Vitathatatlan azonban, hogy szinte bármilyen iparágról és szakmáról legyen szó, egy-egy jó munkalehetőség megragadása akkor lesz csak aktuális, ha folyékony, magabiztos nyelvtudással rendelkezik a jelentkező.

Nem kell feltétlenül karrierben gondolkodni, ha az idegennyelv hasznosságát vizsgáljuk. Elég csak venni egy elektrotechnikai cikket, amelyek kézikönyve nem ritkán csak angolul vagy más idegen nyelven olvasható. Sőt, vásárolni sem kell feltétlenül ahhoz, hogy hiányozzon a nyelvtudás. A világhálót böngészve számtalanszor belefut az ember olyan cikkekbe, tartalmakba és leírásokba, esetleg videókba, amelyek érdekesek lennének, ha nem állna előttünk a nyelvi korlát.

Sok szórakozási lehetőség is csupán angol vagy egyéb nyelv ismeretében élvezhető, például a filmek, számítógépes játékok vagy videós tartalmak. Vagy ha például kirándulsz, és új embereket ismernél meg, sokkal könnyebben megy a kommunikáció, ha nincsen nyelvi gát. Igazából számtalan motivációja lehet a nyelvtanulásnak, amely élethelyzettől, életkortól függően eltérhet.

Hogyan érdemes belevágni az angol vagy egyéb idegen nyelv megtanulásába?

Az idegen nyelvek elsajátítása ma már számtalan módon történhet. Mindenkinek más válik be, ezért nem lehet általánosítani. Sokan a magánórákra esküsznek, a legtöbben a csoportos órákat tartják eredményesnek, megint mások a személyes, esetleg kifejezetten az internetes tanulást preferálják. Régi, de még mindig roppant hatékony módszer egy angol szótár társaságában gyarapítani a szókincset, esetleg kiegészíteni egy kis filmnézéssel vagy olvasással. Csodákat lehet elérni szinte bármilyen tanulással, ha az ember megtalálja a számára ideális módszert.

Összességében elmondhatjuk, hogy a nyelvtanulás nem csupán remek kikapcsolódási lehetőség, de ilyen módon a kellemeset nagyszerűen összekapcsolhatjuk a hasznossal. Ha nem tudod, melyik nyelvvel kezd, az angol biztosan jó választás lesz, hiszen lépten-nyomon szükség lehet rá, ráadásul a könnyebbek közé tartozik. Ne halogasd a nyelvtanulást, kezdd el még ma!

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .