Észak-Korea ismét készülődik?

0
822

Észak-Korea több ballisztikus rakétájának a mozgását figyelték meg Phenjanban – jelentette a dél-koreai KBS (Korean Broadcasting System) –, alátámasztva azokat a véleményeket, melyek szerint a Kim Dzsongun vezette rezsim újabb provokatív lépésre készül.

A jelentés amerikai titkosszolgálati forrásokra hivatkozik, de arról nem szól, hogy pontosan mikor voltak ezek a mozgások. A rakéták egyébként vagy középhatósugarú Hwasong-12., vagy interkontinentális ballisztikus Hwasong-14 típusúak lehetnek – legalábbis a jelentés szerint, habár ez utóbbiak gyártási területe közelében volt mozgás. Dél-koreai védelmi minisztériumi források nem erősítették meg a KBS értesülésének a részleteit.

Ám az tény – mutat rá a Reuters jelentése, hogy Észak-Korea korábban többször is aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Phenjan újabb provokatív katonai lépésre szánja rá magát a kommunista párt alapításának október 10-én esedékes évfordulójára időzítve, esetleg a Kínai Kommunista Párt október 18-án kezdődő kongresszusa környékén.

Mint a Fühü korábban beszámolt róla, egyre fokozódik a feszültség a Koreai-Félszigeten és az ott kialakult helyzet nyomán: föld alatti nukleáris robbantás, rakétakísérletek, koreai, amerikai, orosz, kínai hadgyakorlatok, újabb nemzetközi szankciók, durva adok-kapok a legfelsőbb szinteken – ez mind része az elmúlt hetek történéseinek. Ami tény, a helyzet nagyon feszült.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .