Életfogytiglant kapott 29 katonatiszt Argentínában

0
689

A 29 egykori katonatisztet az argentin katonai diktatúra idején 1976-83 között általuk elkövetett emberiesség elleni bűntettekért ítélték el.

Az elítéltek között volt fregattkapitányok is vannak, mint a “halál szőke angyalaként” hírhedtté vált Alfredo Astiz, Jorge “Tigris” Acosta és az egykor Serpico néven emlegetett Ricardo Cavallo. Ők a már korábban kapott életfogytiglani szabadságvesztésüket töltik.

Az öt éve kezdődött óriásperben 52 volt katona és titkosszolgálati ügynök, valamint néhány civil ült a vádlottak padján.

A bíróság csaknem 800 tanút hallgatott meg a haditengerészet egykori műszaki iskoláján (ESMA) történt eseményekről, ahol a börtönné és kínzóközponttá alakított épületegyüttesben illegálisan tartották fogva, kínozták és gyilkolták meg a diktatúra ellen hangjukat felemelő embereket.

Emberi jogi csoportok becslései szerint mintegy 5000 ember vetettek az ESMA börtöneibe, és a foglyok közül alig 250-en élték túl a szörnyű megpróbáltatásokat.

Tizenkilenc vádlottat 8-25 év börtönre ítéltek. Hat embert mentettek fel, köztük Juan Alemannt, a diktatúra egyik pénzügyminiszterét, és annak a néhány civilnek az egyikét, akiket a jogsértések kitervelésével vádoltak.

A vádak részét most először képezték az egykor “haláljáratok”, amikor repülőgépekről élve dobtak foglyokat a tengerbe a Río de la Plata öbölben.

Az ESMA-ban született

gyermekeket elvették szüleiktől, és katonacsaládok fogadták örökbe,

megfosztva őket személyazonosságuktól.

A hét évig tartó katonai diktatúra idején becslések szerint mintegy 30 ezer embert öltek meg Argentínában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .