Egymillió dollárt ér a máltai útlevél

0
853
Két év alatt egy jemeni is máltai lehet.

Amar al Sadi családjával két éve érkezett a háború sújtotta Jemenből Máltára. Ma már büszkén mutatta máltai útlevelét a BBC tudósítójának, aki annak akart utána járni, hogy mennyit ér egy útlevél manapság Európában?

880 ezer euró a beugró!- ez a legalacsonyabb ár amiért valaki teljes jogú polgára lehet Máltának és ilyen módon az Európai Uniónak. És minthogy Málta belül van a schengeni övezeten, az útlevél boldog tulajdonosa szabadon mozoghat az Európai Unióban. Meg az egész világon, ahol szívesen elfogadják a máltai útlevelet miközben a jemenitől egyre jobban irtóznak. Azt mondják, hogy Jemenben a kolera pusztít. A háború miatt mindenki retteg. Sokan szeretnének eljönni, de nem tudnak hiszen a jemeni migránsokat sehol sem fogadják szívesen- meséli a fiatal jemeni nő Máltán a BBC tudósítójának.

De hogy lehet valaki migránsból európai polgár két év alatt? Úgy hogy fizet!

Egymillió dollár vagy 880 ezer euró a beugró Máltán.

Ez az Individual Investor program, mely 2014 óta működik Máltán. Más uniós államokban is van ilyen /Ausztria, Magyarország, Ciprus stb./, de állampolgárságot csakis Máltán adnak. Ráadásul gyorsan: átlagosan egy-másfél év után megkapják a kért útlevelet a gazdag bevándorlók. Akiknek a többsége egyáltalán nem vándorol be. Csak épp szüksége van a máltai útlevélre.

Van egy ügyfelem- mondja a Henley and Partners cég főnöke- aki állampolgársága szerint amerikai, de a cégei Olaszországban működnek. A beutazás is macerás, de az igazi probléma a munkavállalási engedély!Minden amerikainak ki kell azt váltania Olaszországban. Ha viszont van máltai útlevél, akkor minden sínen van. Uniós polgárral már nem törődnek a schengeni határokon belül! Ez olyan mint egy biztosítási kötvény- magyarázza az erre a bizniszre szakosodott cég főnöke a BBC munkatársának. A gazdagok közül egyre többen igényelnek új útlevelet.

Mihez kezd a beszedett pénzzel Málta? Háromnegyed része a Nemzeti Fejlesztési Alapba kerül. Ebből fedezik részben az egészségügyi, a szociális és az oktatási hálózat fenntartását. A maradék negyed rész egyik feléből államkötvényt kell vennie annak, aki útlevelet akar Máltán.

A másik rész az ingatlan:

igazolni kell, hogy az illetőnek öt éve háza illetve lakása van a szigetországban.

Lehet bérelni is- a többség ezt a megoldást választja. Olyan sok az új máltai polgár, hogy az ingatlan árak egyre csak mennek felfelé: a házak és a lakások átlagosan 7 százalékkal drágulnak évente míg a bérleti díjak 10 százalékkal mennek fel. Málta bevétele mindebből több mint 220 millió dollár, ez a GDP 2,5 százaléka vagyis az útlevél biznisz nemzetgazdasági tényező.

Ezért nem kétséges, hogy megy tovább a jövőben is. A jemeni migráns család pedig boldog és már öntudatos máltai polgárnak vallja magát. Szép árat fizettek ezért: fejenként 880 ezer eurót…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .