Egész városokat pusztított el a mexikói földrengés

0
750

Több ezren maradtak otthon nélkül, és már több mint 280 halálos áldozata van a keddi mexikói földrengésnek.

A keddi, 7,1-es erősségű földrengésben a legfrissebb jelentések szerint legalább 225 ember halt meg, közülük 137-en a fővárosban. A halálos áldozatok száma valószínűleg tovább nő, ahogy a mentőalakulatok tovább kutatnak a romok alatt.

A fővároson kívüli pusztításról ráadásul még csak most kezdenek napvilágot látni az első beszámolók, amelyek a földdel egyenlővé tett városokról és több ezer otthontalanná vált emberről szólnak.

A teljesen elpusztult házak mellett sokat lakhatatlannak nyilvánították, amelyeket az elkövetkező hónapokban fognak lerombolni.

Habár kevesebb a remény, folyamatosan kutatnak a túlélők után is az összeomlott épületek romjai alatt – írja a Guardian. Csütörtökön egy 12 éves lány esete tartotta lázban az országot, akiről úgy gondolták, hogy egy összedőlt iskola alatt rekedt. A televízió órákig, élőben közvetítette a mentőakciót, végül azonban kiderült, hogy nincs túlélő diák a romok alatt. A mentés azonban tovább folytatódik, mert elképzelhető, hogy egy felnőtt még életben van az összeomlott iskola alatt, ahol legalább 26 diák és tanár halt meg.

A Guardian szerint a feszültség egyre növekszik a hatóságok munkájával szemben az országban, mivel sok önkéntesen szervezett mentőcsapatot leállított a hadsereg, és több megrongálódott épületet már elkezdtek teljesen lerombolni, miközben sokak szerint még túlélők is lehetnek a romok alatt.

Mexikóvárosban összecsapásokról is érkeztek jelentések az önkéntesek és a fegyveres erők között.  

A hatóságok szerint viszont csak azoknál az épületeknél dolgoznak földgyaluk, ahol biztosan tudni lehet, hogy senkit sem találnak a romok alatt, illetve ott, ahol attól tartani attól, hogy az épületmaradványok más épületek épségét veszélyeztetik – írja az MTI.

Légi felvétel összeomlott lakóházakról Mexikóvárosban (MTI/EPA)

A földrengés helyi idő szerint kedd délután történt, központja a Puebla szövetségi tagállam Raboso településének közelében, a fővárostól mintegy 120 kilométerre délkeletre, 51 kilométeres mélységben volt. A mexikói földrengéstani intézet legfrissebb adatai szerint az első nagy erejű földmozgást számos utórengés követte, csak a fővárosban 11 utórengést észleltek.

A földrengés központja Pueblában volt, a legnagyobb pusztítást azonban Mexikóvárosban vitte véghez.

Ezt részben azzal hozzák összefüggésbe, hogy a főváros egy kiszáradt tó fenekére épült, és a talaj sajátosságai miatt a rengés következményei ott súlyosabbak voltak mint akár a tőle több száz kilométerre történt földrengés fészke felett.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .