Donáth Anna lemond mentelmi jogáról

0
1444
facebook/Kőhalmi Péter

Még mindig zajlik Donáth Anna ellen az a rendőrségi eljárás, amit azért indítottak, mert decemberben, a rabszolgatörvény-ellenes tüntetések során a rendőröknek háttal állva meggyújtott és a magasba tartott egy füstgyertyát. Most az ellene folyó eljárás miatt lemond EP képviselői mentelmi jogáról.

Donáth Annát a készenléti rendőrök a földre rántották, behúzták a rendőrsorfal mögé, majd előállították. Több mint 6 órán át tartottak fogva, miközben a helyszínre érkező ügyvédet órákon át nem engedték be hozzá, és a szüleit is csak órákkal később értesítették.

Donáth Anna és ügyvédje az eljárás ellen azonnal panaszt tett. A panaszait elutasítva kétrendbeli szabálysértéssel vádolták, ez ellen ügyvédjével fellebbezett.

Donáthot megválasztott EP-képviselőként mentelmi jog illeti meg, amely akadályát képezné a szabálysértési eljárásnak. Ezért május 29-ével ügyvédje hivatalos levélben jelezte, hogy Donáth lemond mentelmi jogáról.

“Nem fogok a mentelmi jogom mögé bújni, nem ezért lettem politikus. Bízok az igazamban, és a rendőrségen fogok megküzdeni érte. Úgy fogok küzdeni a félelem rendszerével, ahogy milliónyi honfitársunknak kell nap mint nap: mentelmi jog nélkül, bízva az igazamban és az igazságban, a bíróság előtt” – mondta Donáth. “Nem csak a személyes igazságérzetem hajt. Ki kell állni mindazok nevében, akiket a rendszer megfélemlít” – tette hozzá.

December óta rengeteg minden történt. Lassan feledésbe merülnek a rabszolgatörvény-ellenes tüntetés során előállítottak történetei. Pedig ezek az ügyek még mindig bíróság előtt vannak. Csakúgy, mint az enyém.

Még mindig zajlik ellenem az a rendőrségi eljárás, amit azért indítottak, mert a rendőröknek háttal állva meggyújtottam és a magasba tartottam egy füstgyertyát. Akkor a készenléti rendőrök a földre rántottak, behúztak a rendőrsorfal mögé, majd előállítottak. Több mint 6 órán át tartottak fogva, miközben a helyszínre érkező ügyvédemet órákon át nem engedték be hozzám. Rengeteg fiatal nem csak órákat, napokat töltött előállításban, jogi képviselet nélkül. Ilyen nem történhet meg a jövőben, ezért az eljárás ellen azonnal panaszt tettem! A panaszaimat elutasítva kétrendbeli szabálysértéssel vádolnak, de fellebbeztem. Nem fogok elfogadni olyan döntést, mely a valósággal szembemenve, a vádakat nem bizonyítva, megfélemlítésre és elhallgattatásra kényszerítene.

Megválasztott EP-képviselőként, több mint 330 ezer honfitársunk szavazatának köszönhetően mentelmi jog illet meg. Én azonban lemondok erről – tegnap hivatalosan is megtettem. Úgy fogok küzdeni a félelem rendszerével, ahogy milliónyi honfitársunknak kell nap mint nap: mentelmi jog nélkül, bízva az igazamban és az igazságban, a bíróság előtt. Ezt a felhatalmazást nem arra kaptuk, hogy mögé bújjunk, ha támadnak. Ezt a felhatalmazást arra kaptuk, hogy küzdjünk az elnyomás ellen.

Tudom, hogy ez a rendszer bármire képes. Bármire képes, hogy tönkretegye azt, akit ellenfélnek lát, akitől tart. Elég csak az egyre szaporodó lejáratócikkekre gondolni.

Nem csak a személyes igazságérzetem hajt. Ki kell állni mindazok nevében, akiket a rendszer megfélemlít.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .