Dán polgármestert választott Rostock

0
802
youtube

A 210 ezer lakosú német kikötő az első nagyváros, ahol külföldi állampolgárt választottak meg polgármesternek. Ezt az uniós jogszabályok lehetővé teszik, de Németországban mindezidáig a polgárok nem éltek ezzel a joggal. Most viszont 57%-os többséggel megválasztották a Koppenhágában született Claus Ruhe Madsent Rostock polgármesterének.

A dán férfi 1992 óta éldegél Németországban, az utolsó hét évben Rostock városában. Ahol jól ismerik, mert több bútor üzlete is van. Ő volt a helyi kereskedelmi kamara elnöke. Politikailag a kereszténydemokraták /CDU/ és a szabaddemokraták támogatták. Vesztes ellenfele a Linke jelöltje volt. Ez a párt a volt NDK állampártjának utóda.

A volt NDK egyik kisvárosában áttörésre készült a szélsőjobboldali Alternative für Deutschland. Görlitz lett volna az első német város, melynek az élén szélsőjobboldali polgármester állt volna. A közszolgálati Deutsche Welle szerint a CDU győzött, így nem sikerült polgármesteri posztot szereznie az Alternative für Deutschland szélsőjobboldali pártnak Németországban.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .