Kezdőlap Címkék Zugló

Címke: zugló

Az Átlátszó lejárató vagy a javaslat átláthatatlan?

Zugló eddig is az átláthatóság trójai falova volt. A megvesztegethetetlen polgármester és a kétes értékű alkukra hajlandó mögötte álló képviselőcsoport, élén a kerület Mszp-s országgyűlési képviselőjével úgy tűnik továbbra is az maradna aki eddig volt.

Tegnap délután közleményt adott ki az újonnan beiktatott polgármester.

„Vasárnap az alatszo.blog.hu-n megjelent egy írás, amely a legalapvetőbb sajtóetikai követelménynek sem felel meg: úgy állít valamit rólam, hogy a cikk szerzője még csak kísérletet sem tett arra, hogy felvegye velem a kapcsolatot, és megkérdezzen azokról a súlyos állításokról, amelyeket velem szemben megfogalmazott.” – írja közleményében Horváth Csaba, Zugló frissen megválasztott polgármestere.

Szemenszedett hazugságnak tartja a cikk állításait, ugyanakkor ügyesen kikerüli az egyértelmű tagadást a neki felrótt javaslattal kapcsolatban. Ugyanis senki nem kifogásolta, hogy az SZMSZ szerint legyen polgármesteri jogköre bizonyos döntések egyszemélyi meghozatalára.

„Horváth egyrészt úgy módosítaná a képviselőtestület szervezeti és működési szabályait (SZMSZ), hogy a polgármester – vagyis ő maga – döntést hozhatna a képviselőtestület hatáskörébe tartozó szinte bármely ügyben, ha a kérdést halaszthatatlannak minősíti.

Itt van a kutya elásva. Ha pontosan megnevezte volna Horváth mely halaszthatatlan ügyekben kapott volna egyszemélyi döntési jogot, bizony meg sem született volna ez a „szemenszedett hazugság.” Akkor valóban átláthatóvá vált volna a működés.

„Szemenszedett hazugság az is,  – folytatja Horváth -, hogy a polgármester százmilliós ügyekben dönthetne önállóan, erre eddig sem adott, és a jövőben sem ad lehetőséget az SZMSZ. A polgármesteri jogkörben hozott döntések elsősorban (és másodsorban? *szerk.) kötelezettség-vállalással nem járó döntések.

Ami az értékhatárnövelést illeti, érdemes az elmúlt évek drasztikus ingatlanáremelkedéseit figyelembe venni, ennek ismeretében készült a javaslat.” Majd felsorolja az átláthatóság legfontosabb négylépcsős garanciáját. Az indoklás minden szempontból elfogadható.

Csakhogy, amíg nem teszik ki az asztalra mondjuk az előző öt évben elfogadott és hírhedtté vált mutyik anyagát, addig nem várhatja el senki, hogy a sajtó ne vethesse fel minden kicsit is képlékenyen értelmezhető rendeletükben a visszaélés lehetőségét!

Unalomig ismételt közhely, hogy nem elég tisztességesnek lenni, annak is kell látszani.

Ahol meg nem zörög a haraszt, ott kitartanak az igazuk mellett még az Mszp-ben is! Talán az

Összefogás sokféle pártja nem csak arra volt jó, hogy összeadódjanak a szavazatok, hanem arra is, hogy a Fidesz féken tartásán túl egymást is a vörös vonalon belül tartsák.

Erre az első példa lehet Horváth Csaba rendelet módosító javaslatának visszavonása még mielőtt valójában a képviselő-testület elé került volna.

Fájhat az igazság még Zugló vonatkozásában is, de kifizetődő.

Éjszaka ellopták a szivárvány zászlót a zuglói polgármesteri hivatalról

0

Éjjel levették a rúdról és ellopták a zuglói polgármesteri hivatal homlokzatára kitűzött szivárvány zászlót. A zászló a Budapest Pride Fesztivál tegnapi megnyitója kapcsán került ki az épületre azt jelképezve, hogy mindenkinek joga van a méltósághoz, mindenkinek joga van a boldogsághoz és mindenkinek joga van a szabad szerelemhez.

A zászlót éjjel 2 óra után vitték el. A történtek miatt Karácsony Gergely polgármester feljelentést tesz. Mivel az épület biztonsági kamerákkal van felszerelve, így a történtekről felvétel készült, ami segíteni fog majd a rendőrségnek a tettes vagy tettesek felderítésében. Az ellopott zászlót az önkormányzat pótolja. A szivárvány zászló a Pride hónapban végig kinn lesz a zuglói hivatal homlokzatán.

LMP Zugló: sem a Jobbikkal, sem Puzsérral

0

A zuglói LMP – az országos pártszervezettel ellentétben – helyben kizárja az együttműködést a Jobbikkal és Puzsér Róberttel. Vida Attila, a párt zuglói szervezetének elnöke azt mondta az Azonnalinak, hogy még nem döntötték el, kit szeretnének polgármester-jelöltnek.

Vida Attila hangsúlyozta: ők csak és kizárólag „a zuglói politikai realitások ismeretében” döntöttek arról, hogy a Jobbikkal nem fognak együttműködni. Úgy vélik, a Jobbik megmaradt szavazótábora és a többi párt szavazótábora alapvetően nem kompatibilis egymással. Puzsér Róbert egyesületével pedig azért nem működnek együtt, mert „nem észlelhető a létezésük Zuglóban”.

Az LMP helyi vezetője szerint a többi ellenzéki párttal való együttműködésről várhatóan két héten belül döntenek.

A zuglói LMP döntése ellentmond az LMP politikájának, hiszen a párt Puzsér Róbertet támogatja főpolgármester-jelöltnek, és azon fáradoznak, hogy egy új pólust hozzon létre a Jobbikkal közösen.

A Civilzugló Egyesületet vezető Várnai László közben közölte, hogy indulni akar a kerületi polgármesteri tisztségért és bejelentkezett az LMP és a Momentum támogatásáért, de még egyik párt sem döntötte el, kit szeretne polgármester-jelöltnek.

Mesterházy a Párbeszédről: Ez most ugye egy FAKE NEWS?!

Mint ismeretes, a Párbeszéd vasárnapi, budapesti tisztújító taggyűlésén újraválasztották a párt két eddigi társelnökét, Szabó Tímeát és Karácsony Gergelyt. A szavazás utáni tájékoztatón Karácsony beszélt a párt politikai stratégiájáról, Szabó Tímea pedig azt mondta, csak úgy tudják elképzelni a szövetségesi politikát, ha jövőre az önkormányzati választáson Karácsony Gergely lesz a zuglói polgármesterjelölt és ezt szövetségeseik helyi, regionális és országos szinten is támogatják.

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke kemény hangú posztban mondta el véleményét Karácsony Gergelyről és a Párbeszédről.

„Ez most ugye egy félreértés? Vagy FAKE NEWS?!”- kezdi bejegyzését Mesterházy.
Tegnap Karácsony Gergely az Mszp választmányi ülésén, 48 órával ezelőtt, semmilyen feltételről nem beszélt! Sőt, egyértelműnek, evidensnek, magától értetődőnek nevezte a közös listát… (Megjegyzem én is így gondoltam.)
Ma pedig ultimátumot adtak nekünk… A zuglói polgármesteri székért cserébe van csak közös lista?!

Mesterházy felteszi a kérdést: „miért nem beszél Karácsony Gergely őszintén velünk? Lenéz minket? Ő követeli leghangosabban az előválasztást Budapesten, KIVÉVE ha a SAJÁT polgármesteri székéről van szó, mert akkor azt neki, előre garantálnunk kell… „

A volt pártelnök nehezményezi,  hogy Karácsony és a Párbeszéd utólag, a médián keresztül üzen a szocialistáknak.

Mint fogalmaz, „egy párt, amelynek nélkülünk nem lenne frakciója, támogatottsága pedig elmarad a Kétfarkú Kutya Pártétól, a Momentumétól… A DK-ról nem is beszélve.”

A volt szocialista pártelnök egy nem kevés gúnnyal zárja posztját: „Ilyen “őszinte és erős” együttműködő partnerrel a hátunk mögött a Fidesz halálra van ítélve az uniós és az önkormányzati választásokon is, az tuti…

Éljen a párbeszéd, éljen a szövetség!”

Ha már a számoknál és a százalékoknál tartunk: nem kizárt, hogy a bejegyzés csupán annak szól, hogy a „majdnem nulla százalékos pártnak” van három olyan arca, akiket ennek ellenére politikai tényezőként tart számon a közvélemény, míg az MSZP jelenlegi és (volt) vezetősége arctalan, a közvéleményre hatást gyakorolni képtelen emberekből áll. Ha leválasztanák a Párbeszédet, a jelenlegi vezetésnek nagyobb súlya lehetne.

Zugló: már két kocsira is kérhetnek ingyenes parkolást

Korábban beszámoltunk arról a konfliktusról, amely a zuglói önkormányzaton belül feszültséget teremtett a Párbeszéd és az MSZP képviselői között. Szabó Rebeka alpolgármester lényegében a koalíciós megállapodás megszegésével vádolta meg a szocialistákat, mert azok nem szavazták meg az egyik előterjesztését. Egy másik ügyben is megoldás született.

Július 6-án rendkívüli ülést tartott a kerület önkormányzati testülete, és ismét napirendre vette azt a bizonyos elutasított határozatot, amely három helyett csak egy lakás felújítására adott engedélyt a Baptista Integrációs Központnak (BIK). Mint azt Tóth Csabától a kerület parlamenti képviselőjétől megtudtuk, sikerült tisztázni a félreértéseket, és elhárult az akadály, akár három lakásra is megköthető a BIK-kel a haszonkölcsön-szerződés és együttműködési megállapodás, amelynek elutasítását Szabó Rebeka egyenesesen az együttműködés elárulásának nevezte.

Ahogy a Független Hírügynökségnek korábban elmondták, a jelentés elutasítása mögött nem az együttműködés hiányát, hanem a beterjesztett jelentés pontatlanságát kellett keresni. A szocialisták nem az ellen emeltek szót, hogy a baptisták ne kapjanak lehetőséget az általuk kért három lakás felújítására, és azokat ne a rászoruló, arra érdemes hajléktalanoknak adják. Tóth Csaba szerint két oka volt a döntésüknek: egyrészt

ahhoz ragaszkodtak, hogy az így rendbe hozott otthonokba zuglói kötődésű családok költözhessenek, másrészt később lakhatásra alkalmas lakásokat válasszanak ki e célra.

A július 6-án elfogadott módosítás ezt az elvárást teljesítette. A testület azzal a kikötéssel engedte át a felújításra alkalmasnak ítélt lakásokat, hogy a BIK vállalja, a lakások felújítása után azokban olyan személyek elhelyezésére tesz javaslatot, akik a zuglói önkormányzat hivatalos névjegyzékén szociális lakásbérleti díjra jogosultak között szerepelnek. Megállapodnak abban is, hogy a BIK az önkormányzat előzetes listájáról közösen kiválasztott 3 lakás felújítását végzi el.

Mindössze egy ilyen látszólag „jelentéktelen” pontosítás elegendő lett volna ahhoz, hogy már első menetben el tudják fogadni az előterjesztést – mondta Tóth Csaba. Azt is hozzátette: rendkívüli ülés lehetőségét kihasználták arra is, hogy a kerületben lakók egy másik, korábbi kérését is orvosolják:

lakásonként nem csak egy, hanem a második autóra is kérhető ingyenes parkolási engedély.

Tarlóst és Karácsonyt is megtalálták

0

Szüntessék meg a közegészségügyi vészhelyzetet Budapesten – követelik a liberálisok, akik egy figyelemfelhívó rövidfilmmel demonstrálnak Budapest közepén lévő elképesztő állapotok miatt.

A Városliget, Angyalföld és a BVSC Sporttelep által határolt zuglói területen forgatott film az ott uralkodó helyzet tarthatatlanságára hívja fel a figyelmet. A vasúti területen embermagasságú szeméthegyeket, méteres gazt és állati tetemeket találhatók.

Elfogadhatatlan, hogy a főváros közepén ilyen áldatlan állapotok uralkodjanak, miközben sem a főváros, sem az önkormányzat, sem a MÁV nem tesz semmit a terület rendben tartásáért

– szögezi le a párt közleménye, amely szerint azonnali lépésekre van szükség a nagyfokú közegészségügyi kockázatot miatt.

A főváros közigazgatási területén belül, a HÉV vonalait és a gyermekvasutat leszámítva, 11 sugárirányú, összesen 121 km hosszúságú vasútvonal közül több esetében is hasonló állapotok uralkodnak – hívja fel a figyelmet a közlemény, amely Tarlós István főpolgármestert és Karácsony Gergely zuglói polgármestert név szerint megszólítva követel azonnali lépéseket.

Tényleg megbuktatnák a szocialisták Karácsonyt Zuglóban?

A szocialista párt a leghatározottabban rémhírnek nevezte azt, hogy Karácsony Gergely zuglói polgármester megbuktatására, illetve a helyi képviselőtestület feloszlatására készülnek. A Független hírügynökségnek az MSZP kerületi elnöke, Tóth Csaba nyilatkozik.

 

Hogy jutott eszükbe, hogy feloszlassák a zuglói közgyűlést, ha Karácsony Gergely nem meneszti a városrész Fideszes alpolgármesterét?

A testület feloszlatását senki nem vetette fel, ez biztosan nem igaz.

Az sem igaz, hogy a Fideszes alpolgármester, Rozgonyi Zoltán menesztését kérték Karácsony Gergelytől?

Ez viszont igaz, mert már az alpolgármester kinevezésével sem értettünk egyet.

Úgy éreztük, hogy a polgármester felrúgta a korábbi politikai megállapodásunkat. Egyébként pedig mi azt sem támogattuk, hogy Rozgonyi Zoltán feleljen a kerület költségvetéséért.

Viszont nem tartja ésszerűnek, hogy ha a kerületben a választók 8 szocialista jelölt mellett 7 Fideszes képviselőt is beválasztottak, akkor a helyi ügyek kevesebb konfliktussal intézhetők, hisz a választók felének akarata megjelenik a kerület vezetésében is?

Nézze, Zuglóban a baloldal egyértelmű győzelmet aratott a választásokon, a fővárosban a második legnagyobb támogatást szereztük meg. A kerületben élők jogosan kérdezték, hogy az MSZP-Párbeszéd listavezetőjének, miniszterelnök-jelöltjének miért van szüksége Fidesz által delegált alpolgármesterre, miért kell a kormánypárttal helyi szinten együttműködni.

Viszont ez nem önkormányzati, hanem országgyűlési választás volt, nagy különbség. A kettőnek nincs köze egymáshoz. Illetve az is tény, hogy Zuglóban nem utolsó sorban Karácsony miatt népszerű a baloldal.

Viszont ha az MSZP-Párbeszéd vezetőjeként kiállt amellett, hogy semmilyen együttműködés nem képzelhető el a Fidesszel, akkor azt helyi szinten is be kell tartani.

Még akkor is, ha a kerület parlamentjének számító testületben nagyon kiegyensúlyozott, 8:7-es a képviselői arány?

Ez nem indokolja, hogy az alpolgármesternek Fideszesnek kell lenni, hisz annak már politikai súlya van. A helyi politikában viszont pártállástól függetlenül lehet jó ügyet támogatni, az együttműködés nem politikai jellegű, hanem szakmai. Az arányos testület pedig csak segít a jó döntések meghozatalában.

Viszont van szocialista alpolgármester is, miközben a testületben a pártnak nincs nagyobb súlya.

Csakhogy Karácsony Gergely nem a Fidesz, hanem az MSZP támogatásával lett polgármester.

Igen, de az is igaz, hogy az MSZP több esetben a Fidesz összefogásával szavazta le Karácsony Gergely előterjesztését. Ezt elegánsnak tartja?

Ez nem igaz, mi Karácsony Gergelyt egyszer sem szavaztuk le. Kétségtelen, vannak ügyek, amiket helyben, pártállástól függetlenül megszavazhatnak a képviselők; adott esetben, ha a kerület számára fontos, akkor lehet azonos állásponton szocialista, fideszes, vagy jobbikos honatya is. Ebben az esetben leszavazhatják a polgármestert.

De a polgármester leszavazása politikai döntés is.

Persze, de olyan példát is tudok, hogy a szocialista képviselő előterjesztését Karácsony a Fidesszel együtt szavazta le.

Most mégis az a helyzet, hogy az MSZP Zuglóban a saját miniszterelnök-jelöltjét próbálja nyomás alá helyezni azzal, hogy ha a képviselői mandátumát leadja, akkor feloszlatják a testületet.

Nincs ilyen, ez nem igaz. Visszautasítom, szó sincs erről. A kérésünk az volt, hogy a jövő évi önkormányzati választás előtt értelmetlen és szükségtelen helyben a Fideszre támaszkodni. Egy hónappal ezelőtt tíz százalékkal több szavazatot kaptunk, mint egy éve, s bízom benne, hogy Zugló jövőre is baloldali kerület marad.

Mi történik akkor, ha Karácsony Gergely azért nem váltja le a Fideszes alpolgármestert, mert számít arra, hogy a kormány bőkezűbb lesz a kerülettel?

A kormány eddig is szűkmarkú volt Zuglóval, hisz a polgármestert ellenzékinek könyvelte el, s az alpolgármester eddig sem volt képes pénzt szerezni. Pusztán ezért tehát teljesen indokolatlan a maradása.

Ha ennek ellenére hivatalban marad az alpolgármester, akkor mi történik?

Semmi, ez egy politikai döntés lesz. A polgármester, Karácsony Gergely akkor a jövőben is igénybe tudja venni a Fidesz politikai támogatását. Mindez kicsit ellentmond annak, hogy az MSZP-Párbeszéd közös listáját vezette, s egyelőre még tagja a parlamenti frakciónak is. Ezt pedig mindenki úgy értékeli, ahogy akarja. Ennyi történhet. Mi semmiképp nem kezdeményezzük majd az önkormányzat feloszlatását, eddig sem volt ilyen szándékunk.

Fúrja az MSZP Karácsony Gergelyt Zuglóban?

0

A hvg.hu információi szerint arról terjednek pletykák, hogy az önkormányzati képviselők kezdeményezhetik a testület feloszlatását. Konkrét javaslat még nincs erről.

A hvg.hu azt írja, hogy egy zuglói szocialista politikus mondta nekik: a helyi MSZP-frakció kezdeményezné a képviselő-testület feloszlatását, vagyis

megbuktatnák Karácsony Gergely polgármestert.

A zuglói önkormányzatban 9 fideszes és 9 MSZP-s/DK-s/párbeszédes képviselő van, valamint 1-1 helye van az LMP-nek, a Jobbiknak és a Civil Zuglónak. Korábban voltak arra példák, hogy a polgármester ellenében, Fidesz-MSZP összefogással vittek át egy-egy döntést.

A hvg.hu forrása szerint többen azt hitték, Karácsony beül a parlamentbe, de végül ezt nem teszi meg, marad polgármester. Azt is mondta a lapnak: azt várták, hogy megválik fideszes alpolgármesterétől (mellette van egy MSZP-s, egy DK-s és egy párbeszédes is), de ez eddig nem történt meg.

„Ebből van nézeteltérés”

– írja a lap.

A kerületben április 8-án az MSZP-s Tóth Csaba nyert, több mint 47 százalékot kapott, míg a fideszes jelölt csak 35-öt.

Karácsony Gergelyt kerestük, de annyit mondott: nem kíván erre reagálni.

Karácsonynál betelt a pohár

Megelégelte a Fidesz hazugságait és megteszi a szükséges jogi lépéseket – jelentette be mai tájékoztatóján az MSZP-PM közös miniszterelnökjelöltje. Karácsony Gergely tíz fideszes állítást cáfolt tételesen.

 

„Az Orbán-kormány mást sem tud, csak hazudozni és megfélemlíteni” – szögezte le Karácsony Gergely, aki személyéhez kötött fideszes állításokat cáfolt. De betelt a mérték! – mondta, mielőtt belevágott a tételes cáfolatokba.

Nem akarom lebontani a kerítést!

Mint leszögezte, sem ő, sem egyetlen szocialista vagy PM-es politikus soha nem mondott olyat, amiből erre lehetne következtetni. Elfogadják ugyanis a kerítést, mint az ország határvédelmének fontos eszközét.

Nem támogatjuk a betelepedési kvótákat!

Aljas hazugságnak mondta, hogy támogatnák a kvótát, s rámutatott: a Fidesz csak akkor tesz különbségek menekült és migránsok közé,  az az ő érdekeit szolgálja.

Nem támogatjuk a gazdasági bevándorlást, a betelepítést!

Mint kifejtette: sem a laktanyákba, sem a magánlakásokba való betelepítéseket nem támogatják. A Fidesz volt az, amelyik a menekültek indulása idején – a PM javaslatára – laktanyákban szállásolta el a rászorultakat.

Nem költöztetjük a menekülteket magánlakásokba!

Még akkor sem, ha ebbe az ismét az LMP-ben politizáló Vágó Gábort is be próbálják vonni -mondta.

Hazugság, hogy Zuglóban iszlám imatermet hoztak létre, az én támogatásommal!

12 ilyen vallási közösség működik Budapesten – fejtette ki Karácsony: közülük a legkisebb Zuglóban, a többi 11 fideszes polgármester irányította kerületben. Igaz, ott senki nem tette fel a kérdést, hogy miért lehetséges ez. Sőt – tette hozzá –  2016-ban az erzsébetvárosi önkormányzat – egy fideszes képviselő előterjesztésére – biztosított önkormányzati helységet ilyen célra – az imaterem azóta is ott működik, szemben a zuglóival, amely magánterületen van.

Nem kapnak önkormányzati lakást Zuglóban magyarországi lakcímmel rendelkező nem magyar állampolgárok!

Ezt a zuglói lakásrendelet sem teszi lehetővé azóta, hogy az ő polgármestersége alatt módosították az eredetileg 2010-ben elfogadott rendeletet. Azaz – szögezte le Karácsony: nem osztogatnak, hanem fosztogatnak.

Soha nem mondtam, hogy jobban utálom az MSZP-t, mint a Fideszt!

Karácsony emlékeztett arra, hogy ezt már akkor is cáfolta (2012-ben), amikor először  hangzott el,majd később is, többször is, például 14-ben, de hiába.

A Karácsony-kormány nem akarja fizetőssé tenni az egészségügyet!

A Fidesz folyamatosan ezzel riogat, ami Karácsony szerint szemforgató, annak fényében különösen, hogy az elmúlt nyolc évben rengeteg közpénzt kivontak az ágazatból, miközben az emberek egyre többet fizetnek az egészségügyi hozzájárulásként, ma már Európában a legtöbbet.

A Karácsony-kormánynem készül adóemelésre!

Arra viszont igen, hogy adóátrendezést hajtson végre, amelynek eredményeként az adózók 90 százalékának mérséklődni fog az adóterhe – szögezte le Karácsony.

A tizedik cáfolat, amely elhnagzott általánosabb fideszes állításra vonatkozott: arra, hogy Magyarországon kiugróan gyors a növekedés. Karácsony szerint a meglévő növekedés az uniós támogatásoknak köszönhető, s lassúbb, mint a régió országaié. Ezért Magyrország leszakadása folyamatos.

Hadházy: a Fidesz beépült az ellenzéki pártokba

0

Hadházy Ákos szerint a Fidesz gyakorlatilag az összes ellenzéki pártba beépült, mindenütt vannak emberei, s a kormánypárt mindent elkövet, hogy az ellenzéki pártok minél rosszabb viszonyban legyenek egymással.

Az LMP társelnöke mindezt pártjuk zuglói jelöltjének aláírásgyűjtő botránya (erről mi is írtunk) kapcsán mondta el az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Hadházynak vannak sejtései, hogy az LMP-ben ki lehet az, aki a Fidesznek is dolgozik, de erről szerinte nem most, a választás előtt néhány nappal kell beszélni.

A Fidesz segítségéve aláírásokat gyűjtő jelöltjük, Barta János ügyével kapcsolatban elmondta, hogy kezdeményezték a kizárását, és amennyiben a jelölt önként nem lép vissza,  akkor megnézik, hogy milyen jogi lehetőségük van arra, hogy ne az LMP logójával induljon a választáson.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK