Kezdőlap Címkék Zombik

Címke: zombik

Saját hazádban idegen

Egy beszéd, nem csak a beszélőt, hanem a hallgatóságot is minősíti. Említhetném a tegnapi Orbán beszédet is, de felesleges nevesíteni, mert legyen az Kunhalmi, Gyurcsány, vagy más, ugyanaz a szint. Zombiknak szól, mert zombikká tettek/tesznek.

A nagyvilág kerekei rég máshol és mást őrölnek, mint pl. a belga bajor, vagy tőről metszett szocialista, személyeskedő lózungok. Ez amolyan kocsmai beköpés alatti dolog.
Egykor egy csatornán egymást követték a műsorok Óceániától Latin Amerikáig. Ismertük a történelmet, irodalmat és nem agyhalottakon kellett kacagnunk. Széles térben mozogtak gondolataink, így tudtunk beszélgetni. Olyan általános képzésben részesültünk, ami rálátást biztosított munkafolyamatokra, vállalati stratégiákra. Ma azonban? Életveszély a rálátás, szaktudás, mert akkor kirúg a multi! A multinak zombi kell, nem okoskodó szaki. A lényeg, hogy valaki a zöldet a zöld és kéket a kék kábellel össze tudja kötni! Így te állítod elő a migránst, haver! Mert vagy lelépsz és tömegével migránssá válsz, vagy butítva kellesz csak, így saját hazádban leszel idegen! Ahhoz, hogy ezt a munkaerőt előállítsd, le kell butítani ezt a bagázst és ebben minden oldal tökéletesen teljesít. Személyek kommunikációjára figyelünk, amik elhomályosítják a nyomort. Ma már olyan hülye a tömeg, hogy valóban elfér a tudatában a hét pont, majd a tizenkettő, majd a harminchárom, ami csak aznap érvényes, amikor meghirdetik, soha a büdös életben senki számon nem kéri. Nem ti tartjátok el lassan az országot! Ha vidékre mész látod! Kurvák és drogdealerek keresik meg lassan a lakosság egyötödének kenyerét. Terjed a bűnözés? Naná, hogy terjed! Ez hányadik pont? Ti gerjesztitek! De még átlag polgárnak is képtelenség betartani három törvényt úgy, hogy egy negyediket meg ne sértsen! Az egész ország így potenciálisan bűnöző! Ott a tudat mindenkiben, hogy törvényt sért és erre hajaz a sok hatóság, regula! Így van ez szerkesztve! Csak le ne bukjak hangulatban teljesítünk nap, mint nap emberfelettit: túléljük!

Úgyhogy köszönjük, hogy újabb abroncsot vertek még gondolkodni képes elménkre és a maradék szárnyalást is a ti kalickaméretetekre szabjátok. Milyen szekta ez?

Mihálffy Balázs

Ez volt ma – 2018. január 19.

0

A diákok nem akarnak zombik lenni, ezért többezren tüntettek a parlamentnél; külföldön tanulmányozza a kitoloncolás technikáját a kormány; már Michael Douglasra is rájár a rúd.

Tüntettek, mert nem akarnak agyonhajszolt zombik lenni

12 pontban fogalmazták meg követeléseiket a diákok, akik ma délután az Alkotmány utcában tüntettek. Két hetet adtak a kormánynak, hogy válaszoljon a követeléseikre. Fél öt után zuhogó esőben kezdődött a Ne menj suliba! tüntetés a Parlament előtt a Független Diákparlament szervezésében. A többezres diáksereg az oktatás modernizálásáért tüntetett. A tömeg negyed hét felé kezdett hazaindulni.

Külföldön tanulmányozzák a kitoloncolás technikáját

A „migránskampány” közepette csendben, titokban befogadott 1300 menekült ügyével párhuzamosan a kormány javában írja ki pályázatait a különféle státuszú menekültekkel kapcsolatos feladatokra. A decemberben a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap (MMIA) által közzétett 22 pályázatban milliárdos nagyságrendű keretösszeget hirdettek meg, 75 százalékos uniós térítéssel.

Autó hajtott a járókelők közé a Copacabana strandnál

Autó hajtott a járókelők közé helyi idő szerint csütörtök este Rio de Janeiroban, a híres Copacabana strandnál futó sétálóutcában. Egy nyolchónapos csecsemő meghalt, és legalább 15 ember megsérült.

A rendőrség Twitter-oldalán megjelent információk szerint a sofőrt őrizetbe vették. A rendőrség közölte: nincs arra utaló nyom, hogy terrorcselekmény történt volna.

60 éves lenne a Király

Szombaton lenne 60 éves Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy, aki az ország egyik felének még mindig a Király, a másik fele pedig azóta sem érti, hogy miért és hogyan lett ennyire népszerű. Még 17 évvel a halála után is rendszeresen cikkezik róla a bulvársajtó: halálának körülményei, életműve, családi kapcsolatai azóta is izgatják az embereket. A Facebookon számtalan Jimmy-emlékoldal van, legelszántabb rajongói pedig évről évre szervezik a koncerteket és egyéb megemlékezéseket a Királynak, aki halálával ért fel a csúcsra, és még médiatörténelmet is írt.

Susan Braudy írónő szexuális zaklatással Michael Douglast vádolta meg

Susan Braudy írónő, újságíró, Michael Douglas cégének egykori alkalmazottja pénteken feltárta, miként zaklatta őt szexuálisan a neves amerikai színész, producer az 1980-as évek végén. Douglas a múlt héten már cáfolta a történteket.  Az NBC televízió pénteki Today című magazinműsorában és a The Hollywood Reporter magazinnak az írónő egyebek között elmondta, hogy a színész a jelenlétében végzett önkielégítést.

 

Így irtják a zombikat a magyar irodalom legmenőbb arcai

Ha valakinek túl sok lenne az intim helyzetbe kerülő Babits, a Terminátort megszégyenítő Kosztolányi vagy a vetkőzőlányos szülinapi köszöntést szervező Karinthy gondolata, akkor határozattan nem neki való a Nyugat + Zombik. Pedig a képregény, amely a popkultúra egyik legkevésbé fennköltnek tartott területére, nevezetesen az élőhalottak közé rángatja le a nyugatos hősöket, korántsem tiszteletlen, hanem ellenkezőleg. Csepella Olivér művéből érződik a határtalan szeretet a főszereplők iránt, és a könyv tele van olyan utalásokkal, amiket csak a korszak irodalmát jól ismerők érthetnek igazán.

Ahogy Nyáry Krisztián fogalmazott könyvajánlójában, a fiatal grafikus (és zenész) képregénye két, látszólag egymástól nagyon távol eső területet kapcsol össze: az abszolút magaskultúraként számon tartott nyugatos írók és költők örökségét, illetve a tömegkultúra horrorisztikus teremtményeit. A szellem és a művészet emberei csapnak össze az ösztönlényekkel, de ebben a harcban a nyugatosok is olyanok lesznek, mint bárki más, akinek az életére törnek: megpróbálják minden lehetséges eszközzel felvenni a harcot.

De hiba lenne leírni a képregényt azzal, hogy csak kihasználja az abban rejlő kéjes örömöt, hogy ilyen vulgáris környezetben látjuk azokat, akiknek műveit nem győzték belénk sulykolni a közoktatásban.

A Nyugat + Zombikat ugyanis az tudja igazán értékelni, aki értékeli magukat a nyugatosokat is.

A főszereplők. Forrás: FüHü

Egyrészt a könyv tele van idézetekkel, és folyamatosak benne az utalások is a költők, írók életére, szokásaira, egymáshoz való viszonyára – és korántsem csak azokra, amiket az irodalomkönyvekből is unásig ismerhetünk. Rengeteg a belsős poén, Kosztolányi nyakkendőjétől kezdve, Karinthy beszólásain át (“Így irtok én!”) a sötét oldallal cimboráló Adyig.

Mielőtt még bárki azt gondolná, hogy nagyon szűk keresztmetszetet alkothatnak azok, akiket a nyugatosok és a zombik is érdekelnek, a képregény létrejötte bizonyítja, hogy nincs így. Csepella Olivér 2014-ben közösségi finanszírozást indított azért, hogy megvalósítsa régóta dédelgetett ötletét az élőhalottakat hentelő író- és költőfejedelmekről, és az előirányzott összegnek a kétszerese gyűlt össze rá. Ezért áll a könyv borítóján az, hogy egy rakás nagylelkű ember és Csepella Olivér képregénye, hiszen az adakozók pénze tette lehetővé, hogy Csepella három évig dolgozzon az elsőre és másodikra is betegnek tűnő ötlete megvalósításán.

Köszönet a rakás nagylelkű embernek! Forrás: FüHü

Ráadásul a végeredmény jóval összetettebb lett, mint a zombikkal változatos eszközökkel hadakozó Babits, Ady, Kosztolányi, Karinthy és Tóth Árpád, illetve a segítségükre siető többi kolléga története. Nem szeretnénk nagyon spoilerezni, de

Csepella széles történelmi távlatba helyezte a sztorit,

amelyben a nyugatosok által vállalt értékek csapnak össze az ősmagyarság eszméjével, és még a jelenünk is befigyel kicsit. De mielőtt nagyon elvesznénk kelet és nyugat filozofikus konfliktusában, Csepella minden pátosz nélkül rángatja vissza a sztorit a tipikus képregényes történetvezetésbe, amelyből az epikus harc mellett a szerelmi szál sem hiányozhat. Külön értékelendő, hogy habár csak két fontos női karakter van, akik közül egy harcol a jó oldalon, ő szinte feminista ikon, és nem csak valakinek a csaja. Nem elég, hogy a New York Kávéház, azaz a történet helyszínének első női pincére, hanem elszántabban aprítja a zombikat, mint bárki, és nagyon nem veszi jónéven, ha udvariasságból félre akarják állítani a férfiak.

Nem mindegy, hogy melyik Gyula. Forrás: FüHü

És, ha már képregény, a sztori mellett legalább olyan fontos, hogy mindez hogy néz ki. A Nyugat + Zombik nagyon stílusosan és ötletesen van megrajzolva, különösen szép a New York Kávéház, amely szinte önálló szereplője a történetnek, és nagyon jellegzetesre sikerültek az írók alakjai is. Első pillantásra be lehet azonosítani mindenkit, és az arcvonások vagy a testalkat mellett Csepella a részletekre is nagyon odafigyelt. A képregénykockák mellett számtalan, a sztorihoz szorosan nem tartozó vizuális ötlet és poén is bekerült a könyvbe, csakúgy, mint Csepella kommentárjai és magyarázatai, amik legalább olyan szórakoztatóak, mint a történet.

Összességében tehát minden értelemben különleges és egyenesen szokatlan könyv lett a Nyugat + Zombik, de pont ettől lesz olyan jó.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK