Kezdőlap Címkék Zavargás

Címke: zavargás

Ki veri szét Budapestet ősszel? – 15. Az MSZP kizárta soraiból az „árulót”

800 katona, rendőr, vámos, határőr, börtönőr, illetve polgári védelmis demonstrált szombat délelőtt a Kossuth téren a kormány megszorító intézkedései miatt.

A tüntetők egy négypontos petíciót adtak át a Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkárának. Kondorosi Ferenc azt mondta, a válaszhoz meg kell vizsgálniuk a követeléseket, de lát esélyt a megegyezésre.

Mindeközben az MSZP kizárta a pártból Sipos Józsefet, aki az október elején tartott választmányi ülésre bevitte a Magyar Rádió munkatársát, aki röogzítette az ott elhangzottakat, többek között Szekeres Imre és Lamperth Mónika később nyilvánosságra hozott beszédét.

Folytatjuk a 2006-os őszi zavargárokat, és azok következményeit felidéző sorozatunkat. A Független Hírügynökség eredeti, szó szerinti szövegeit dőlt betűkkel olvashatók.

Egyenruhások tüntettek

A Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének demonstrációja délelőtt 11 órakor kezdődött a nyolc tagszervezet 100-100 fős delegáltjainak felvonulásával. Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke ezt követően átadta a tüntetők négypontos petícióját a szaktárca képviselőjének.

A petícióban egyebek mellett törvényi garanciát szeretnének arra, hogy a fegyveres és rendvédelmi szféra bére reálértéken ne csökkenjen, illetve kezdjék meg az uniós bérekhez történő felzárkóztatást, és a munkaidő is az EU-s direktívának megfelelően alakuljon. Azt szeretnék, ha a kormány nem csorbítaná tovább a juttatásaikat – különösen a szolgálati nyugdíj intézményét. A rendvédelmisek emellett feladataikkal arányos költségvetési forrásokat, a rájuk vonatkozó törvények kétharmadossá alakítását, illetve érdemi párbeszédet sürgetnek a petícióban.

Kónya Péter, az FRDÉSZ elnöke azt mondta, a megmozduláshoz vezető utolsó „lökést” az adta, hogy a konvergenciaprogramban szerepel a szolgálati nyugdíj, valamint a 13. havi fizetés és a pótlékok nagy részének eltörlése. A rendvédelem jelenleg a működőképesség határán mozog. A költségvetést évek óta alultervezik, ezért a munkakörülmények, illetve eszközök régóta elavultnak számítanak – tette hozzá. Ha a kormány nem hajlandó érdemi tárgyalásra, akkor országos demonstráció várható, és addig is minden törvényes alkalmat megragadnak a nyomásgyakorlásra – jelentette ki végül.

Kondorosi Ferenc, az IRM államtitkára azt mondta, még aznap szakértők segítségével áttanulmányozzák az anyagot,

A rendvédelmi szervek munkája a jogállam fontos garanciája, amit ezúton is köszönet illet – tette hozzá. Kondorosi szerint a követelések világosak és tisztességesek, de kérdés, hogy összeegyeztethetők-e a konvergenciaprogrammal. A tárca szeretne megegyezni a tüntetőkkel, és talán esélyt is lát erre – fogalmazott az államtitkár. A szerdai kormányülésen minden bizonnyal Gyurcsány Ferenc is rákérdez majd az ügyre, mondta az államtitkár..

Kizárt a párt 

Az MSZP Országos Etikai és Egyeztető Bizottsága szombati ülésén kizárta a pártból Sipos Józsefet, aki a párt múlt hét szombati választmányi ülésére bevitte a Magyar Rádió munkatársát, aki rögzítette a felszólalásokat, majd nyilvánosságra hozta az ott elhangzottakat – derül ki a párt közleményéből.

Az OEEB meghallgatta Sipost, majd megállapította, hogy a politikus megsértette a párt alapszabályát és az Országos Választmány Szervezeti és Működési Szabályzatát is. Az Alapszabály 45. paragrafusa alapján Sipos tettével kárt okozott a pártnak. Az OEEB egyhangúan döntött arról, hogy mindezek miatt fegyelmi büntetést kell kiszabni. Sipos József elismerte, hogy ő hívta be az újságírót a zárt ülésre, és ezzel hibát követett el.

A választmányi ülésen a Magyar Rádió riportere rögzítette többek között Lamperth Mónika önkormányzati és területfejlesztési, valamint Szekeres Imre honvédelmi miniszter beszédét is, melyet később nyilvánosságra is hoztak.

Szájer: Az ország visszafelé halad a fejlődésben

Minden demokrata felelősséggel tartozik a magyarországi állapotok helyreállításáért. Ha egy találkozó erejéig összehozta a Magyar Demokrata Fórumot (MDF) és a Fideszt, az Európai Néppárt ifjúsági szervezete már sokat tett ezért – jelentette ki Szájer József, a frakció fideszes alelnöke a testület szombati ülésén, Budapesten. A megbeszélésen Dávid Ibolya, az MDF elnöke is megjelent, aki az összefogás fontosságáról beszélt.

Az elmúlt négy év elhibázott politikai döntései, valamint az utóbbi időben nyilvánosságra került hazugságok miatt Magyarország elsőből utolsó lett az újonnan csatlakozott tagállamok közül az Európai Unió szemében – mondta Szájer József, az Európai Néppárt alelnöke. Külföldön úgy vélik, az ország gazdasági és morális szempontból nem előre, hanem visszafelé halad a fejlődésben – ez pedig tarthatatlan állapot – fogalmazott a politikus.

Bár a külföldi elemzők egy része úgy véli, “jobb híján” a miniszterelnöknek kell kivezetnie az országot a válságból, Gyurcsány Ferenc alkalmatlan erre a feladatra, mert egyszer s mindenkorra leírta magát azzal, hogy mindent feláldozott a hatalma megtartása érdekében – tette hozzá. A fideszes politikus ezután a Kossuth térre invitálta a tanácskozáson résztvevő fiatalokat; mint mondta azért, hogy ők is lássák, miként tiltakoznak a hozzájuk hasonló fiatalok a hazugság és a demokrácia megcsúfolása ellen.

Dávid Ibolya, az MDF elnöke szintén a hazai helyzet tarthatatlanságáról beszélt, politikai anarchiának minősítve azt, ami az ország nemzetközi tekintélyének elvesztését hordozza magában. Szerinte az időben született, kölcsönös kompromisszumok révén azonban minden probléma kezelhető.

A feszült belpolitikai helyzetet nem az utcára vitt emberek, hanem azok a politikusok tudják konszolidálni, akik áprilisban mandátumhoz jutottak. Ehhez azonban közös vállalásnak kell tekinteniük az ország kiemelését ebből a méltatlan állapotból, s mindenekelőtt meg kell állapodniuk egy közös célban, ami ez első lépést jelentheti a megoldás felé – mondta végül az MDF elnöke.

 A motorosok is beszálltak a buliba

Motoros szimpátiatüntetés lesz a Kossuth téri demonstrálók mellett, szombat délután Budapesten, amelyre a szervezők 500-1000 résztvevőt várnak – mondta el a Független Hírügynökségnek a rendezvény szervezője. A motorosok délután fél négykor indulnak a Hősök teréről.

A tervezett útvonal: Andrássy út, Oktogon, Nagy körút, Margit híd, Moszkva tér, Déli Pályaudvar, a BAH-csomópont, Erzsébet híd, és végül a Kossuth tér, ahová a tervek szerint fél ötre érkeznek meg. Az útvonalat a rendőrség biztosítja, és a motorosok áthaladásakor lezárják a kereszteződéseket.

A helyszínen délután háromra, körülbelül 50 motoros érkezett meg, néhányan biciklivel vagy gyalogosan jöttek. A Hősök tere környékén legalább ötven rendőr, tíz rendőrautó, és nyolc rendőrmotoros van.

A sorozat néhány korábbi cikke itt olvasható.

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-osszel-budapestet/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-osszel-budapestet/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-budapestet-osszel-3-politikusok-beszallnak-buliba/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-osszel-budapestet-4-hegyekbe-hordani-hazugsagot/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-budapestet-osszel-6-permanens-forradalom-kossuth-teren/

https://fuhu.hu/ki-veri-szet-budapestet-osszel-7-kossuth-teri-helyzet-fokozodik/

Ki veri szét Budapestet ősszel? – 3. A politikusok is beszállnak a buliba

Folytatjuk a 2006-os ősz eseményeit felidéző sorozatunkat a Független Hírügynökség egykori beszámolóira támaszkodva. Az eredeti szövegeket változtatás nélkül, dőlt betűkkel közöljük.

A Fidesz bár sosem vállalta föl, hogy köze lenne a zavargásokhoz, egyetlen percig sem rejtette véka alá, hogy kedvére való, ami történik.

A sajtóban terjedtek hírek egy hangfelvételről, amely azt támasztaná alá, hogy a Szabadság téri erőszakos megmozdulást szervező Toroczkay (eredeti nevén Tóth) László és a Fidesz vezetői rendszeres kapcsolatban álltak egymással, ám ez soha nem került nyilvánosságra. Az viszont tény, hogy

Toroczkay, akit a Szabadság téri tüntetés elején a tévéközvetítésekben is többször is látni lehetett, utóbb eltűnt,

és nem lehetett tudni, hogy hol van. (Toroczkay László 2013. óta Ásotthalom polgármestere, 2016. óta a Jobbik alelnöke.)

Az akkori kormánypártok, az MSZP és az SZDSZ többször is megpróbálták elhatárolódásra bírni Orbán Viktor pártját, ám kísérleteik nem jártak sikerrel.

Szeptember 22. „Orbán küldje haza embereit a Kossuth térről!”

Zárja ki Orbán Viktor a Fidesz frakcióból azokat a képviselőket, akik alkotmány ellenes nyilatkozatokat tesznek Kossuth téri felszólalásaikban – javasolja az SZDSZ.

Kuncze Gábor csütörtöki sajtótájékoztatóján Witner Máriára, Horváth Jánosra és Jakab Istvánra utalt. “Akik bár Fideszes országygyűlési képviselőként felesküdtek az alkotmányra, a parlament előtti demonstrációkban alkotmány ellenes lépésekre buzdítják, illetve támogatják a kormány távozását követelő tömeget” – fogalmazott a politikus A liberálisok több más javaslatot is tettek a Fidesznek, ezek között szerepel az is, hogy Orbán Viktor küldje haza szimpatizánsait a Kossuth térről.

Kuncze Gábor úgy véli: nincs két tömeg, az éjszakai randalírozók a Kossuth téri demonstrálók közül válnak ki, ezáltal a Parlament előtt békésen demonstrálók akaratlanul is a rendbontóknak adnak hátteret. A liberálisok ugyanakkor továbbra sem támogatnák, hogy rendőrök oszlassák fel a 6. napja demonstráló tömeget.

Az SZDSZ javaslatai közé tartozik még, hogy a Fidesz bontsa fel a Miép-pel és a Jobbikkal kötött választási szerződéseit, vonja vissza a kormány illegitimitására tett kijelentéseit valamint azt, hogy az önkormányzati választással meg lehet buktatni a kormányt.

A budapesti zavargások, nemcsak a fővárosban, de országszerte is félelmet keltenek az emberekben.

Horn Gábor az SZDSZ kampányfőnöke azt mondta, ezt bizonyítja az is, hogy az eredetileg tervezett 22 vidéki város helyett csupán 7 helyszínen indul el a Liberális Hét elnevezésű kulturális programsorozat a főváros mellett. Szombathelyen például maga a rendőr- főkapitány kérte a helyi liberális politikusokat, hogy ne tartsák meg a rendezvényt és bontsák le a helyszínnek szánt sátrat, mert nem tudják garantálni a biztonságot.

A Liberális Hét fővárosi rendezvényeit a Városháza téren felállított Liberális sátorban tartják meg, jövő hét péntekig. Budapest mellett még Egerben, Érden, Gyöngyösön, Kecskeméten, Pécsett, Salgótarjánban és Zalaegerszegen lesznek hasonló rendezvények.

Schmitt Pál, fehér karszalaggal

Az erőszak és a hazugság ellen indít társadalmi mozgalmat a Fidesz – jelentette be pénteken a párt elnökségi ülése után Schmitt Pál alelnök . A mozgalom mottója: “Utasítsd el az erőszakot, utasítsd el a hazugságot!”

A Fidesz alelnöke szerint: az erőszak helyett békére és nyugalomra, a hazugság helyett pedig igazságra és őszinteségre van szüksége az országra. A legnagyobb ellenzéki párt a fehér színt jelölte meg a mozgalom jelképének és arra kér mindenkit, aki egyetért a kezdeményezéssel, hogy viseljen fehér inget, vagy polót, hordjon fehér karszalagot, vagy tűzzön autójára és mellére fehér szalagot. Schmitt Pál a sajtótájékoztatón magának is feltűzött egy fehér szalagot.

A Független Hírügynökség kérdésére Schmitt elmondta, hogy Kuncze Gábor felszólítása ellenére a Fidesz továbbra is a szabad véleménynyilvánítás oldalán áll és nem zárják ki soraikból a Kossuth téren felszólaló Wittner Máriát, Horváth Jánost és Jakab Istvánt sem. “Aki igazat akar mondani, az minden fórumot felhasználhat erre” – fogalmazott az ellenzéki politikus.

Csurka: Izraeli érdekek állnak a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása mögött

Véget ért a MIÉP tüntetése a fővárosi Rákóczi téren pénteken este hét óra után. A demonstráció békésen zajlott.

A tüntetők a Rákóczi úton, illetve a Múzeumkertben gyülekeztek, majd a Nagykörúton egyesülve sétáltak a Rákóczi térre. Körülbelül 5-600 ember gyűlt össze, a rendre nagyjából 70 rendőr vigyázott.

Csurka István, a MIÉP elnöke.

A tüntetésen többen felszólalták és bírálták Gyurcsány Ferencet a hazugságai miatt, a Fideszt pedig azért, mert „megfutamodott a szombati rendezvény megtartása elől”. A rendezvényen Csurka István, a MIÉP elnöke is beszélt, aki szerint a Gyurcsány-beszéd kiszivárogtatása mögött külföldi, elsősorban izraeli érdekek állhatnak.

Rendbontás miatt háromnapi elzárással sújtotta pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) azt a három férfit, akiket csütörtökön hajnalban vettek őrizetbe az Andrássy út és az Oktogon sarkán, ahol a rendőrség feloszlatta a tömeget.

A rendezvény végén a demonstrálók elénekelték a himnuszt és a szózatot, majd a tömeg elindult haza. A tüntetés és az elvonulás is békésen zajlott.

Az egyik őrizetbe vett egy 40 éves, két diplomás mérnök-közgazdász, aki elmondása szerint a XX.kerületi önkormányzat képviselője. A másik, egy magyar-amerikai állampolgárságú 23 éves főiskolai hallgató. A harmadik pedig egy 33 éves többszörösen büntetett előéletű éttermi recepciós.

Mindhármuk ellen azért tett feljelentést a rendőrség, mert a rendzavarás helyszínén tartózkodtak, és onnan a rendőri felszólítás ellenére sem távoztak el. Az önkormányzati képviselő a tárgyaláson azt mondta, érdeklődőként nézelődött csupán és nem is gondolt arra, hogy szabálysértést követ el. A főiskolás fiatalember arra hivatkozott, hogy ő fotózta az eseményeket, az éttermi dolgozó pedig a munkájából sietett haza, és véletlenül került az események középpontjába.

Valamennyien azzal is védekeztek, hogy a nagy zajban nem hallották, illetve nem értették pontosan a rendőrségi felszólításokat.

A bíróság döntésekor a rendőrség bizonyítékait fogadta el és megállapította, hogy a három férfi azzal, hogy nem hagyta el a rendzavarás helyszínét, akadályozta a rendőrség munkáját és rendbontást követett el.

Az érdekeltek a fellebbeztek a szabálysértési eljárás megszüntetése, illetve a büntetés enyhítése érdekében, de a szabálysértési őrizet meghosszabbítását elfogadták, ami így jogerőre emelkedett.

Szabadság tér: 230 millió forintos kár

Több mint 230 millió forintos kárt okoztak a tüntetők az MTV Szabadság téri székházában, amikor hétfőn éjszaka ostrom alá vették az épületet. Az összegben szerepel több autó, az informatika, a létesítmény-üzemeltetés, a biztonsági rendszerek, a rendszertechnika és az archívum sérülése, vagy megsemmisülése.

A Magyar Televízió székházát hétfőn este rohamozták meg a tüntetők. Folyamatosan dobálták az épület üvegeit, valamint több autót is felgyújtottak, melyekről a tűz az épületre is átterjedt.

A demonstrálók végül bejutottak a székházba, ahol több berendezést is megrongáltak. A legsúlyosabb károkat a központi koordinációs informatikai rendszerben okozták, gyakorlatilag szinte teljesen megsemmisült a számítógépes hálózat. A tüntetők fosztogattak is az épületben, a mozdítható technikai berendezések – főként a számítógépeket és a laptopokat – elvitték, és kifosztották a hűtőszekrényeket is.

Késekkel hadonászott egy idős nő a Kossuth téren

Békésen zajlik a kormányellenes tüntetés a Kossuth téren – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Gergényi Péter. A budapesti rendőrfőkapitány elmondta, hogy pénteken este 11 óráig a Kossuth térről három fiatalt és egy idősebb nőt állítottak elő. A fiatalok sörösüveget dobtak egy rendőrautóhoz, a nő pedig késekkel hadonászott a tömegben. A nőt egyébként a megmozdulás szervezői vezették ki és adták át a rendőröknek.

A tér teljesen megtelt, körülbelül nyolc, nyolc és fél ezer ember lehet a helyszínen,a rendőrség lezárta a környező utcákat – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója.

Szeptember 23. Orbán: Én sohasem hazudtam

Orbán Viktor az amerikai hírtelevíziónak adott nyilatkozatában elutasította az MSZP-nek azt a vádját, hogy a Fidesz szítaná az erőszakot és a feszültséget az országban.

A Fidesz elnöke a CNN-nek adott interjúban úgy fogalmazott: szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő politikusi sorsa megpecsételődött, mert túlhaladtak rajta az események. Az interjút szombaton hajnalban sugározta a hírcsatorna.

Orbán Viktor a CNN-nek adott interjúban azt mondta: a magyar politikában kétféle hagyomány létezik. Az egyik a kommunista párt hagyománya, a hazugság, amelyet a baloldal tovább vitt, a másik pedig az ellenzéké, az egykori illegális másképp gondolkodóké, akik sohasem hazudtak. „Én sem hazudtam soha az embereknek” – mondta Orbán Viktor.

Egyre többen gyülekeznek a Kossuth téren

Szombaton 11.15-kor nyugalom van a Kossuth téren, ahol jelenleg körülbelül 3-400 ember gyülekezik – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. Szónokok pillanatnyilag nincsenek, néhányan a Jobbik zászlóját lengetik. A szervezet a Köztársaság tér helyett ide hirdette meg Gyurcsány Ferenc és kormányának lemondását követelő rendezvényét, és bár egyre több aktivistájuk van a téren, a tüntetés még nem kezdődött el.

A főként a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) verőcei szervezetétől érkezett gazdák 4-5 sátorban zsíroskenyeret, ásványvizet és gyümölcsöt osztanak. Teherautókkal újabb élelmiszerszállítmányokat, a többi között kenyeret hoznak. A helyszínt a korábbinál több rendőr biztosítja, és a demonstráció szervezői is figyelik, hogy békésen folyjanak az események, így az ittas embereket kivezetik a térről.

Megkezdődtek a szónoklatok a Kossuth téren

A Köztársasági téren 12.20-kor csak rendőrök tartózkodnak, tüntetők nincsenek, illetve egy embert lehet látni, aki egy Jobbik-zászló mellett áll. Rajta kívül néhány ember van a téren, de inkább járókelőknek, illetve érdeklődőknek tűnnek – jelentette a Független Hírügynökség helyszínen tartózkodó tudósítója. A Kossuth téren jelenleg 5-600 ember tüntet.

Az MSZP-székház előtti útszakasz kordonnal le van zárva a Köztársaság téren. A parkban egy rendőrautó van, mellette kettős sorban tíz rohamrendőr sorakozik fel pajzsokkal. Az Jobbik eredetileg ide hirdetett tüntetést szombatra, de ezt lefújták. A szervezet ehelyett a Kossuth téren tiltakozik, aktivistái zászlókkal gyülekeznek – jelentette tudósítónk.

A Kossuth téren délben megkezdődött a demonstráció, azóta egymás után beszélnek a szónokok, akik arra szólították fel a résztvevőket, hogy se a kormánypártokat, se az ellenzéket ne támogassák. Körülbelül 5-600-an gyűltek össze, és becslések szerint 100-150 rendőr biztosította a helyszínt.

Budaházyt nem sikerült elfogni

Budaházy Györgyként mutakozott be egy símaszkos szónok szombat este 10 óra körül a Kossuth téren. Rövid beszédet tartott, majd elvegyült a tömegben. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy sajnos nem sikerült elfogni az országos körözés alatt álló férfit.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság szerdáról csütörtökre virradó éjjel kezdte körözni Budaházyt. A rendőrség honlapján a férfi fényképe mellett az áll, hogy “szeptember 18-án illetve 19-én a főváros területén több helyszínen, demonstrációk során erőszakos, garázda cselekményeket hajtott végre”. A férfit a többi között a Magyar Televízió székháza elleni, hétfő éjjeli támadásban való részvétel miatt, illetve a Szabadság téren álló emlékmű megrongálása miatt körözik.

Budaházy György már csütörtök este is felszólalt a Kossuth téren a rendőrök szeme láttára. A rendőrség akkor azt nyilatkozta, hogy nem volt alkalmas a közeg az elfogására.

A Független Hírügynökség kérdésére a szervezők elmondták, hogy a szónokok általában előzetes bejelentkezés alapján követik egymást, ám szombaton este ez elmaradt. Véleményük szerint ez az este különleges volt amiatt, hogy a megszokottnál jóval többen gyűltek össze a téren és sokkal többen akartak felszólalni is. A szónokok sorban állnak és így váltják egymást, Budaházy tervezett beszédéről sem tudtak előre a szervezők.

Budaházy György 2002 júliusában vált ismertté, amikor a parlamenti választásokon leadott szavazatok újraszámlálását követelve tüntetést szervezett az Erzsébet hídra, teljesen megbénítva ezzel a forgalmat. Akkor ellenszegült az intézkedő rendőröknek, ezért a bíróság jogerősen ötvenezer forint pénzbüntetésre ítélte.

Ki veri szét ősszel Budapestet?

Különös felütéssel kezdődött az őszi politikai szezon. A kormánypárt Kövér Lászlóval indított, majd nem sokkal a házelnöki megszólalás után Rogán Antal is az őszre várható utcai zavargásokkal riogatta a magyar polgárokat. Nem esett nehezükre az okokat sem megtalálni: úgy fogalmaztak, hogy a Soros-hálózat utcai harcokra készül.

Az ellenzék sem maradt sokáig adós a válasszal. Ha lesznek zavargások, utcai harcok, azokat majd a Fidesz provokálja – mondták. Egyrészt, hogy ezzel is egy erős állam szükségességét bizonygassák, másfelől azért, hogy végső esetben bevezethessék a szükségállapotot. Ebben az esetben nem lenne választás, viszont a Fidesz akár rendeleti úton is kormányozhatna.

Ne szaladjunk ennyire előre, mondják mások, akik szerint

az Európai Unió egyik tagállamában egy ilyen opciónak a valószínűsége gyakorlatilag a nullával egyenlő.

Volt már ilyen Magyarországon, és elsősorban a fővárosban, Budapesten. 2006 őszén az ország akkori miniszterelnöke, Gyurcsány Ferenc által elmondott őszödi beszéd kapcsán robbant ki az országos felháborodás, mely nem sokkal később erőszakos cselekedetekbe torkollott. Akkor a Fidesz ellenzékben volt, és mosta a kezeit, ám, ha elolvassuk az akkori beszámolókat, nem voltak ártatlanok ebben az ügyben.

A FüHü az elkövetkező napokban-hetekben több alkalommal is foglalkozik majd a 2006-os zavargások hátterével. Elsősorban a Független Hírügynökség egykori, archív anyagira támaszkodva mutatjuk be a 11 évvel ezelőtti eseményeket. Nem, vagy csak a valóban szükséges helyeken kommentáljuk, ami akkor történt. (A Független Hírügynökség szövegeit kurzívval, azaz dőlt betűkkel olvashatják.)

Így kezdődött

2006. szeptember 17-én a délutáni rádióban hangzott el a Magyar Rádióban Gyurcsány miniszterelnök Őszödön elmondott beszédének egy rövid részlete. A beszéd még május 26-án hangzott el, de, mint utóbb kiderült, már júniusban a Fidesz vezérkarához kerülhetett a szöveg.

Mindezt alátámasztja, hogy a beszédben Gyurcsány sok más mellett arról is beszélt, hogy

“hazudtunk reggel, éjjel, meg este”,

és ezt abba kell hagyni. Ezt visszhangozta utóbb egész nyáron az akkori ellenzéki sajtó, a Fidesz minden rendű és rangú megszólalója, és ezt lehetett hallani szeptember első felében is. Hogy a kormány és Gyurcsány hazudik.

Gyurcsány Ferenc 2006-ban
Fotó: Független Hírügynökség

A Wikileaks értesülései szerint

az akkor még a Fideszhez és Orbánhoz hű Hír TV szeptember 15-én több nagy tévétársaságot is Budapestre trombitált, azt ígérve nekik, hogy két nappal később érdekes dolgok fognak történni.

Hogy ki juttatta el az Őszödön elmondott beszéd felvételét a Fideszhez, máig vita tárgya. Több verzió kering ezzel kapcsolatban, bizonyíték egyikre sincs, és még az sem kizárt, hogy úgy van, ahogyan azt sokan tudni vélik.

Vagyis, hogy a Szili-Baja-Szekeres triumvirátus adta át a kazettát a 2009-ben Bolíviában Morales elnök rendőrei által lelőtt Rózsa-Flores Eduárdónak. Tőle Kósa Lajoshoz került a szöveg, ő pedig nemcsak arról gondoskodott, hogy eljusson az országos rádiókhoz, de arról is, hogy a hanganyagot megvágva, eredeti jelentéséből kiforgatva élvezhessék a rádióhallgatók.

Független Hírügynökség, 2006. szeptember 17.: Hazudott a kormány

Hazudott a kormány az embereknek, és az elmúlt kormányzati ciklusban nem tett semmi érdemit a kormány- többek között erről beszél Gyurcsány Ferenc azon a hangfelvételen, amely egy május 26-i balatonőszödi MSZP frakcióülésen készült és vasárnap került nyilvánosságra. A kormányfő elismerte, hogy ő beszél a felvételen, de határozottan kijelentette: nem mond le emiatt. Az MSZP örült, hogy nyilvánosságra került a felvétel, az SZDSZ nem kívánt reagálni az elhangzottakra, az MDF a teljes szöveget követelte a miniszterelnöktől, a Fidesz rendkívüli elnökségi ülést hívott össze. A hangfelvétel nyomán vasárnap este spontán tüntetés szerveződött a Kossuth téren többszáz ember részvételével.

Nyilvánvalóan végighazudtuk az utolsó másfél-két évet. Teljesen világos volt, hogy amit mondunk, az nem igaz – többek között ezt mondja a kormányfő a nyilvánosságra került hangfelvételen. Utóbb ezeket a mondatokat azzal magyarázta, hogy a politikai elit általános hazugságairól beszélt, amelyből a baloldalnak van bátorsága kilépni.

A miniszterelnök határozott nemmel válaszolt arra a kérdésre, hogy lemond-e, és azt mondta nem bánja, hogy vasárnap megismerhette a közvélemény a felvételt. Az ugyanis szerinte “ékes “bizonyítéka annak, hogy a miniszterelnök tudja a dolgát, és “a történet nem rövid távú népszerűségről és szimpátiáról szól”, hanem hosszútávú változtatásokról.

A szocialisták sem bánták, hogy nyilvánosságra került a balatonőszödi ülésen készült hangfelvétel,

mert így szerintük segít tisztázni, miért nem vártak az önkormányzati választásokig a kényszerű megszorító intézkedésekkel – mondta akkor a Független Hírügynökségnek Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője.

Fotó: Független Hírügynökség

A liberálisok egy ideig nem nyilatkoztak az ügyben, Horn Gábor (SZDSZ) azt mondta: “Nem gondolom, hogy nekem vagy más SZDSZ-s politikusnak egy másik párt zártkörű rendezvényén elhangzottakat kommentálni kellene”. A Fidesz politikusai az ügyben vasárnap nem nyilatkoztak, de rendkívüli elnökségi ülést hívott össze Orbán Viktor pártelnök.

Független Hírügynökség, 2006. szeptember 17.: „Elkúrtuk. Nem kicsit. Nagyon.”

Vasárnap több sajtórgánumhoz juttattak el ismeretlenek egy olyan hangfelvételt, amelyen a kormányfő szocialista politikusok előtt, szűk körben, közvetlenül az országgyűlési választások után elismeri; a kampányban, az ország helyzetét illetően hazudtak A Független Hírügynökség birtokába jutott felvétel szerint, a kormányfő, a május 26-án szó szerint azt monda:

„Nincsen sok választás, azért nincsen, mert elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. Európában ilyen böszmeséget még ország nem csinált, mint amit mi csináltunk.”

Leszögezi: nyilvánvalóan végighazudták az utolsó másfél, két évet. Szerinte a kormány négy évig nem csinált semmit.

“Nem tudok mondani olyan jelentős kormányzati intézkedést, amire büszkék lehetünk, azon túl hogy a szarból vissza hoztuk a kormányzást a végére”

– szögezi le az összejövetelen a kormányfő.

Fotó: Független Hírügynökség

A szeptember 17-én még békésnek, bár haragosnak induló megmozdulások másnapra eldurvultak.

Szeptember 18-án már kövekkel és egyéb utcai harcokra alkalmas szerszámokkal felszerelkezett tömeg állt a felkészületlen rendőrökkel szemben.

A tüntetés a Kossuth téren kezdődött, de aztán Toroczkai Lászlónak, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom akkori vezetőjének hívására a tömeg átvonult a Szabadság térre, az MTV székházához.

Az aznapi eseményekről, a Magyar Televízió székházának ostromáról ezt írta a Független Hírügynökség:

Több mint egy órája tart a Magyar Televízió székházának ostroma Budapesten. A tüntetők folyamatosan be akarnak törni az épületbe, a rohamosztag többször is könnygáz-gránátokat és vízágyúkat vetett be.

Az MTV székházának ostroma hétfő este negyed 11 után kezdődött. Este 11 óra után 10 perccel megindultak a tüntetők a székház bejárata felé, miután beszorították a rendőröket az épületbe. Miután a székházból vízágyúkkal lőttek ki a rendőrök, a tömeg meghátrált.

A rácsokat ezután lehúzták az épület bejáratainál, aztán fémkordonokkal próbálta betörni az ajtót néhány tüntetőt, ekkor újra könnygázgránátokat vetettek be. A tömegben közben többen azt skandálták, hogy “ÁVH! ÁVH!”

Az Országos Mentőszolgálat szóvivője a Független Hírügynökségnek azt mondta, hogy többen könnyebb sérüléseket szenvedtek, pontos számot viszont nem tudott mondani Győrfi Pál.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítói szerint időközben néhány tüntető elkezdte leszedni a rácsokat a tévé székházának oldalsó ablakairól.

A környékre több tűzoltó autót és rabszállító kocsit vezényeltek.

Forrás: Wikimedia Commons

Több vidéki városban is tüntetés volt szeptember 18-án, a többi között Miskolcon, Szegeden, Pécsen, Békéscsabán. A miskolci megmozdulásról így számolt be a Független Hírügynökség:

Miskolcon nagyjából ezer ember tüntetett délután öt órától a Gyurcsány-kormány leváltását követelve. A tüntetők a városháza előtt a szocialista városvezetés leváltását is követelték. A szocialisták székházánál “Soha többé MSZP-t!” “Ébredj, Miskolc!” jelszavakat skandáltak, és elénekelték a Székely Himnuszt. Néhányan MSZP-s választási plakátokat firkáltak össze, és szaggattak le.

A tüntetésre sms-en keresztül hívták a miskolciakat. A gyűlésen Fidesz-röplapokat osztogattak, és felszólalt a MIÉP megyei elnöke is.

Az MSZP támogatja a miniszterelnököt

A szocialista frakció hétfő esti ülésén egyhangúlag támogatásáról biztosította a kormányfőt. Az ülésen részt vett Gyurcsány Ferenc is, aki néhány órás oroszországi útja után a repülőtérről azonnal a Képviselői Irodaházba sietett.

Az MSZP frakciójának ülése után a kormányfő újságíróknak elmondta: az ülésen mindössze kétszer kért szót. Világossá tette, hogy a balatonőszödi beszéde nyomán kirobbant ügyet nem személyes kérdésként kezeli. Az a kérdés, hogy van-e a pártban annyi erő, hogy kikerüljön a féligazságok csapdájából – fogalmazott a kormányfő.

Gyurcsány Ferenc elmondta: a frakció nem foglalkozott Sólyom László délutáni nyilatkozatával. Ő maga azonban úgy véli: a nyilatkozat akkurátus és pontos. Egyetért az államfővel abban, hogy fontos a közbizalom helyreállítása, és ezért fordulatra van szükség a politikában – tette hozzá Gyurcsány Ferenc.

A Fidesz szolidáris az utcán tiltakozó tömegekkel

A Fidesz szolidaritást vállal az utcán tiltakozó, a kormány távozását követelő emberekkel, és mindent megtesz annak érdekében, hogy alkotmányos eszközökkel elérjék a kormány távozását – olvasható a Fidesz-MPSZ Elnökségének közleményében.

A Fidesz ugyanakkor úgy látja: komoly veszélyt jelent az, hogy az emberek spontán indulatai kezelhetetlenné válhatnak. Arra kérnek ezért mindenkit, hogy a rendelkezésükre álló eszközökkel igyekezzenek az indulatokat féken, a spontán szerveződött tüntetéseket pedig törvényes keretek között tartani – derül ki a közleményből.

Szeptember 19: Már a Kossuth téren a tüntetők

Kedden este 8-kor már legalább négyezren voltak a Kossuth téren, amely lassan megtelik tüntetőkkel. Több mint 1500, golyóálló mellénnyel és gázálarccal felszerelt rendőr áll készenlétben arra az esetre, ha rendbontás történne.

A Független Hírügynökség helyszíni tudósítója benzinkannákkal, boxerekkel, baseball-ütőkkel felszerelt fiatalokat látott a téren. Miközben a tüntetők létszáma folyamatosan emelkedik, olyan hírek keltek szárnyra, hogy a demonstrálók a Magyar Rádióhoz vagy a Köztársaság téri MSZP-székházhoz vonulnak.

Gyurcsány Ferenc a nagyköveteket tájékoztatta a zavargásokról

A szokásos nagyköveti megbeszélésen Gyurcsány Ferenc a csaknem 70 Magyarországra akkreditált diplomatát is tájékoztatta az elmúlt napok zavargásairól – mondta Danks Emese a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón.

A kormányszóvivő közlése szerint Gyurcsány Ferenc ugyanazt a tájékoztatást adta a nagykövetnek, mint amit a szerda reggeli kormányülés elején is ismertetett. Eszerint Magyarországon rend van, a rendőrség megvédte a fővárost és az embereket. A kormányfő szerint azok a rendbontók, akik köztörvényes bűncselekményeket követnek el, a békés tüntetőket használják fel ürügyként. A miniszterelnök a nagykövetek előtt is megerősítette: a kormány meghátrálás nélkül folytatja munkáját, és kitart az egyensúlyteremtés, a reformok és a fejlesztések politikája mellett.

Az őszi utcai zavargások részletes menetrendje

– Halló, Zavargásügyi Államtitkárság?

– Igen. Utcai Zavargások és Állampuccs Főosztály.

– Kubatov urat keresem.

– Üdvözlöm, én vagyok. Milyen ügyben?

– A 666. hu portáltól vagyok. A tervezett őszi zavargásokról szeretném kérdezni.

– Mi érdekli?

– Mikor kezdődnek, hány ezer emberrel számolnak, hol lesznek a csomópontok?

– A részletes programot még csak most véglegesítjük.

– Itt az ősz, és maguknak még nincs kialakult programjuk?

– Valóban úgy tűnhet, hogy késésben vagyunk. De biztosíthatom, hogy időre elkészülünk mindennel. És azt is megígérhetem, hogy a költségeket sem lépjük túl.

– Hallhatnánk azért részleteket?

– Már szeptemberre is tervezünk kisebb csetepatékat, de a nagyobb volumenű összecsapások októberben várhatók.

– Ez hagyomány Önöknél.

– Igen, 2006-ban is bevált.

– Azt mondta, hogy nem lépik túl a költségeket.

– Bennünket gyakran vádolnak azzal ellenfeleink, hogy túlságosan vastagon fog a ceruzánk…

– Úgy szokták mondani, hogy Önök lopnak.

– Igen. Nos, örömmel jelenthetem, hogy az előirányzott költségeken belül maradunk.

– Elárulná, melyek lesznek a legnagyobb tételek?

– A legtöbb pénzt szervezésre, és a zavargók mozgósítására költjük. Szerencsére uniós pénzekkel is számolhatunk.

– Spontán tömegek nem is lesznek?

– Lesznek ilyenek is, de mi a profikban jobban bízunk. A tapasztalataink azt mutatják, hogy rájuk sokkal jobban lehet támaszkodni.

– Mire költenek még?

– Nem elég az embereket fizetni, de ki is kell képezni őket. Kiváló kődobáló trénereink vannak még 2006-ból, és az akkori autóborogató- és gyújtogató szakemberek is a rendelkezésünkre állnak.

– Idén is tervezik a Kossuth tér összehugyoztatását?

– Igen, ezzel külön munkacsoport foglalkozik.

-Összességében elégedett a dolgok állásával?

– Teljes mértékben.

Vagyis?

– Felbolygatjuk fél Budapestet, aztán szépen elfojtjuk a megozdulásokat, és a végén kihirdetjük a szükségállapotot.

– Ez utóbbi nem lesz túlságosan durva intézkedés?

– Nem tudom. Ilyet még tényleg nem csináltunk. De bízunk az embereink szakértelmében, és reméljük a legjobbakat.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK