Kezdőlap Címkék William Barr

Címke: William Barr

Illegális migránsokat sem lehet fogva tartani

0

Egy amerikai szövetségi kerületi bíró kedden az északnyugati Seattle városában úgy döntött: az Egyesült Államokba illegálisan érkezőket nem lehet fogva tartani a gyűjtőközpontokban. – olvasható a hír az MTI oldalán.

Marsha Pechman bíró döntése értelmében az illegális migránsoknak is meg kell adni a jogot az óvadék fejében történő szabadon bocsátáshoz szükséges bírói meghallgatásra, és ügyük elbírálásáig szabadlábra kell helyezni őket.

William Barr igazságügyi miniszter idén április közepén rendelte el a bevándorlási ügyekkel foglalkozó bíróknak, hogy az Egyesült Államokba illegálisan érkező menedékkérők nem folyamodhatnak óvadék fejében történő szabadon bocsátásért. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az illegális migránsok ezrei-tízezrei nem hagyhatják el a gyűjtőközpontokat hónapokon vagy akár éveken keresztül, amíg a menedékkérelmüket el nem bírálják.

Barr rendelete része volt azoknak a kormányzati erőfeszítéseknek, amelyekkel Donald Trump elnök kormányzata szeretné féken tartani a menedékkérők tömeges beáramlását az amerikai-mexikói határon.

A miniszteri döntés ellen perkeresetet nyújtott be több civil szervezet, köztük az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU). Keresetük elfogadása és a jelenlegi gyakorlat betiltása indoklásakor Marsha Pechman azzal érvelt, hogy a rendelet sérti az Egyesült Államok alkotmányát, amely tiltja, hogy meghatározatlan ideig fogva tartsanak valakit, anélkül, hogy lehetőséget kapna az intézkedés jogszerű vitatására.

A perelő civil szervezetek elégedetten fogadták a bírói döntést. Az ACLU egyik ügyvédje, Michael Tan közleményben szögezte le, hogy

„a kormányzat hiába próbálkozik, nem kerülheti meg az alkotmányt annak érdekében, hogy elriassza és megbüntesse a védelmet kérő menedékkérőket”.

Matt Adams, a szintén perkérelmet benyújtó Északnyugati Migránsjogok Projektje nevű szervezet jogi igazgatója ugyancsak írásos közleményt tett közzé. „A bíróság most megerősítette azt, ami évtizedek óta működött: hogy az országba belépő menedékkérőknek joguk van az önkényes fogva tartástól mentes szabadsághoz” – fogalmazott a jogász.

Az Amnesty International (AI) közben arra szólította fel a kongresszust, hogy tartson nyilvános meghallgatásokat az emberi jogi szervezetek által „megfélemlítő kampánynak” nevezett és az illegális migráció visszaszorítását célzó kormányzati döntésekről. Az AI még kedd reggel nyilvánosságra hozott egy 44 oldalas jelentést, amelyben a többi között azzal vádolta meg a belbiztonsági minisztériumot és az igazságügyi tárcát, hogy

„törvénytelen és megfélemlítő kampányt folytat mindazok ellen, akik védelmükbe veszik a migránsok, a menekültek és a menedékkérők emberi jogait”.

Demokrata párti törvényhozók egy csoportja hétfőn és kedden az amerikai-mexikói határon lévő gyűjtőtáborokba látogatott. A politikusok – és a kíséretükben lévő emberi jogi aktivisták – elképesztő túlzsúfoltságról, veszélyes higiéniai körülményekről és meglátásuk szerint robbanásveszélyes hangulatról számoltak be.

A belbiztonsági minisztérium kedden bejelentette: július végéig további férőhelyeket biztosítanak a migránsoknak.

Az igazságügy kezében a Mueller jelentés

0

Robert Mueller, a róla elnevezett különleges bizottság vezetője átadta a 2016-os elnökválasztási kampány idején a Trump-kampány munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról szóló vizsgálat jelentését – jelentette be pénteken este az amerikai igazságügyi minisztérium.

A jelentést – a tárca belső szabályzatának megfelelően – William Barr igazságügyi miniszter kapta meg. Ezzel a Mueller-bizottság vizsgálatai lezárulnak.

Barr pénteken levélben értesítette a kongresszus kulcsfontosságú politikusait a vizsgálat várható lezárásáról. Mint mondta, valószínűleg a legkorábban a hétvégén tájékoztatást adhat a vizsgálat következtetéseiről. A levélben a tárcavezető hangsúlyozta, hogy változatlanul elkötelezett a „lehető legnagyobb átláthatóság” mellett.

Az első amerikai elemzések szerint a jelentés átadása a Donald Trump elnöksége új szakaszának kezdetét jelentheti, amennyiben a közpolitikai vitát a jelentés megállapításai uralhatják majd. A jelentés ugyan bizalmas jellegű – ahogyan ezt az igazságügyi minisztérium szabályzata megköveteli -, ám valószínűsíthetően éles vita várható arról, hogy mi kerüljön belőle nyilvánosságra.

A csaknem két évig tartó vizsgálat 2017 májusában kezdődött meg, és ilyen horderejű vizsgálatok esetében szokatlan módon viszonylag kevés információ szivárgott ki a sajtónak a részletekről.

Néhány nappal ezelőtt a demokrata többségű képviselőház csaknem egyhangúlag szavazta meg, hogy a jelentést teljes egészében hozzák nyilvánosságra. Donald Trump szerdán újságíróknak azt mondta: „kerüljön csak nyilvánosságra, hadd lássák az emberek is„.

A The Wall Street Journal című lap az igazságügyi minisztériumból származó értesülésekre hivatkozva közölte: a jelentésben nem esik szó további vádemelési javaslatról.

Sarah Huckabee Sanders, a Fehér Ház szóvivője bejelentette: az elnöki hivatal nem kapta meg a jelentést és a tartalmáról sem értesítették. „Barr igazságügyi minisztertől függ, hogy mi történik most” – fűzte hozzá a szóvivőnő.

Nancy Pelosi házelnök és Chuck Schumer, a szenátus demokrata párti frakciójának vezetője közös közleményben sürgette a jelentés egészének nyilvánosságra hozatalát. „Az amerikai népnek joga van az igazsághoz” – fogalmazott a két demokrata párti politikus. Donald Trump személyes ügyvédei, Rudy Giuliani és Jay Sekulow megelégedettségét fejezte ki, hogy a jelentés már az igazságügyi miniszternél van. Ugyanakkor Giuliani jelezte, hogy az ügyvédek még azelőtt betekintést szeretnének nyerni a dokumentumba, mielőtt azt nyilvánosságra hoznák.

Adam Schiff, a képviselőház hírszerzési bizottságának demokrata párti vezetője kilátásba helyezte, hogy idézést küldenek Muellernek vagy a bizottság más tagjainak, ha a jelentést, és az abban foglalt bizonyítékokat nem nyújtják át a kongresszusnak szemrevételezésre.

FH/MTI

CNN: A jövő héten lezárulhat a Mueller-vizsgálat

A CNN értesülése szerint a jövő héten lezárhatják a Robert Mueller vezette különleges bizottság vizsgálatait a Donald Trump kampánycsapatának munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról a 2016-os elnökválasztási kampány idején.

A vizsgálatok lezárását a bizottság munkáját felügyelő igazságügyi minisztérium vezetője,  William Barr jelenti be és a kongresszus elé terjeszti a bizottság bizalmas összefoglaló jelentését. Az illetékes igazságügyi tárca nem kívánta kommentálni a hírtelevízió értesüléseit.

Szenátusi meghallgatásán Barr a Mueller-bizottság munkájáról szólva hangsúlyozta a törvényhozóknak, hogy a lehetséges mértékben “átlátható” lesz és “a szabályoknak és a törvényeknek megfelelően” hozza nyilvánosságra a bizottság vizsgálatainak eredményeit.

A különleges bizottságra vonatkozó szabályok értelmében Muellernek “bizalmas” jelentést kell átnyújtania az igazságügyi miniszternek. Barr a szenátusi meghallgatásakor egyértelművé tette, hogy a jelentés egészét nem hozza nyilvánosságra. Az előírások szerint Muellernek a jelentésben részletesen indokolnia kell, hogy miért emeltetett vagy nem emeltetett vádat a vizsgált személyek ellen.

Az amerikai sajtóban a vizsgálattal kapcsolatban hetek óta tartanak a találgatások.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK