Kezdőlap Címkék Vulkán

Címke: vulkán

Brutális pusztítást okozott a vulkán

0

Ritka élőhelyek és egész ökoszisztémák semmisültek meg Hawaii-on a május elején kitört Kilauea vulkánból áramló lávától, ám kutatók szerint, noha emberi szemszögből tragédia, ami történik, tudományosan nézve azonban csak a természet brutális körforgásáról van szó.

Hawaii legnagyobb szigetén az erdők korábban fontos élőhelyként szolgáltak az őshonos fák, madarak és rovarok számára.

“A kitöréseket megelőzően valószínűleg ez volt a legnagyszerűbb erdő Hawaii-on”

– mondta Patrick Hart, a Hawaii Egyetem biológusa. Szerinte az erdőnek voltak részei, ahol az őshonos fák egészen az óceánig elértek és ehhez hasonlót sehol máshol nem lehetett látni a szigeten. A térséget most több méter magas láva borítja.

A szakember szerint legkevesebb száz évnek kell eltelnie, mire a lávával betemetett erdők elkezdenek újjászületni és azután 150 évbe is telhet, mire visszanyerik egykori külsejüket. Ez a folyamat azonban már többször megismétlődött Hawaii-on.

“Emberi szemszögből nézve, ami most történik, az igazi tragédia”

– mondta David Damby, az amerikai földtani intézet vulkanológusa, de szerinte “a vulkán szemszögéből nézve, neki ez a dolga: új területeket építeni és átalakítani a tájat. Így működik a bolygó.”

Ryan Perroy, a Hawaii Egyetem vulkanológusa ugyancsak arról beszélt, hogy geológiai szempontból korántsem volt váratlan esemény a vulkán kitörése, és egykor az egész környék vulkanikus tevékenység nyomán jött létre.

A térségben több más drasztikus változás is történt:

június 2-án forró láva ömlött a sziget 400 éves édesvizű tavába, a Zöld tóba, kevesebb, mint két óra alatt elpárologtatva azt és betemetve a helyét lávával. Néhány nappal később óriási lávafolyamok zúdultak a szomszédos Kapoho-öbölbe, otthonok százait elpusztítva és beszennyezve a türkizkék, korallokban gazdag öböl vizét és a dagálytócsákat, gyakorlatilag élve megfőzve azok tengeri élővilágát.

“Nincs még egy olyan hely Hawaii-on, mint amilyen Kapoho volt” – mondta John Burns, aki egy évtizeden át tanulmányozta a korallokat a dagálytócsákban.

“Az egész élőhely odalett.”

A szakemberek szerint amint a vulkanikus részecskék eloszlanak, a víz pH-értéke és hőmérséklete pedig visszaáll a normálisra, a virágállatok elkezdenek visszanőni. “A tengeri organizmusok és korallok szemszögéből nézve gyakorlatilag az elejéről kezdődik minden” – mondta Burns.

Szerinte “az emberek tragédiája, hogy elveszítették az otthonaikat, számunkra pedig, hogy elveszítettük a kutatási helyszínünket. A környezet szempontjából azonban ez egy természetes körforgás. Sokkal inkább nézem végig, ahogy egy korallzátony a láva áldozatává válik, mintsem, hogy az óceánok melegedése okozta korallfehéredés végez vele, ahogy az Hawaii több területén is megtörtént.”

A térségben tilos az óceánban fürdeni, mert a láva és a víz találkozásakor veszélyes sósav keletkezhet, a vulkán pedig egyre nagyobb mértékben lövell ki szintén mérgező kén-dioxidot.

A pusztításról további képeket ide kattintva láthat.

Brutális képek jöttek a vulkánkitörésről

Hawaii-on tört ki a Kilauea vulkán. A lávafolyam már 30 házat elpusztított, 2000 embernek kellett elmenekülnie otthonról. Ők lehet, hogy soha nem mehetnek haza.

Láva izzik a Kilauea kráterében
Fotó: MTI/EPA/USGS

A vulkánból eddig tíz hasadékon át ömlött a magma, de újabb repedések várhatók. A környéket mérges gázok is elárasztották.

Az utcákon is hömpölyög a láva
Fotó: MTI/EPA/USGS

A vulkánkitörés súlyos földrengésekkel is együtt jár.

Az egyik helyi csatorna egy különleges videót is mutatott a lávaömlésről:

Time lapse from dash cam of the wall of lava consuming the Ford Mustang.

Közzétette: WXChasing – 2018. május 6.

120 perc – 2018. január 23. 8:00

0

Izzó kődarabok zúdultak a síelőkre

Kitört a Kuszacu-Sirane vulkán kedden Japánban. A tűzhányó izzó kődarabokat lövellt ki a közelben lévő síparadicsomra, és lavinát is előidézett. A japán média legalább 15 sérültről és egy eltűntről adott hírt. (Reuters/AFP/TASZSZ)

Zaklatás a a szeren

Benyújtotta lemondását az Amerikai Torna Szövetség igazgatótanácsának több tagja a hosszú ideje gyűrűző szexuális zaklatási botrányok miatt. A vezetők lemondására azt követően került sor, hogy tucatnyi lány és fiatal nő állítása szerint a szövetség és a tornászválogatott egykori főorvosa korábban szexuálisan zaklatta őket. (MTI)

Terrorizmussal vádolnak három embert Prágában

Terrorizmussal vádolt meg a cseh rendőrség három cseh állampolgárt, köztük Samer Shehadeh volt prágai imámot. Ugyanez a vád a volt imám 27 éves fivére, Omar Shehadeh és felesége, a 24 éves Fatima ellen. A Shehadeh fivérek palesztin származásúak, de mindketten Prágában születtek. (MTI)

Svéd és brit úszók lettek a legjobb európaiak

A brit Adam Peaty és a svéd Sarah Sjöström lett a tavalyi év legjobbja az Európai Úszó Szövetség szavazásán.

A brit sportoló júliusban, a budapesti világbajnokságon 50 és 100 méter mellen is győzött, előbbiben világcsúccsal, majd decemberben 100 mellen aranyérmet nyert a koppenhágai rövidpályás Európa-bajnokságon. (MTI)

Minden pillanatban kitörhet a vulkán

0

A legmagasabb szintre emelték az indonéz hatóságok a riadókészültséget Balin, az Agung kitörése miatt. Bármely percben kitörhet a vulkán, ma hajnalban már komoly jelei voltak ennek.

A vörös riasztás azt jelenti, hogy 8-10 kilométeres körzetben mindenkinek el kell hagynia a térséget – jelentette a BBC. Lezárták a repülőteret, aminek következtében turisták ezrei ragadtak a régióban.

A hegy már  sűrű, sötét füstöt ont magából, és a hegycsúcs fölé 3400 méter magasan lövell ki hamut. A kitöréseket 12 kilométernyi távolságról is hallani, s helyszíni beszámolók szerint egész éjjel lángokat lehetett látni.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK