Kezdőlap Címkék Vlagyimir Szolovjov

Címke: Vlagyimir Szolovjov

Orbán az országgyarapító

0

Putyin kedvenc televíziós propagandistája Vlagyimir Szolovjov nevezte így a magyar miniszterelnököt abból az alkalomból, hogy Orbán Viktor Macron francia elnökkel tárgyalt Ukrajnáról.

A francia államfő arra akarta rávenni a magyar miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg Ukrajna támogatását a következő uniós csúcstalálkozón, melyet a jövő héten tartanak meg. Két téma is érinti Ukrajnát: az egyik a csatlakozási tárgyalások megkezdése, a másik, amely sokkal aktuálisabb a háborúban álló ország pénzügyi támogatása, amely nélkül nem tudja magát sokáig tartani Oroszországgal szemben. Macron nem tudja erről meggyőzni Orbán Viktort – idézi Putyin kedvenc propagandistáját a Klubrádióban Nemes Gábor. Miért ilyen biztos benne? Mi az a kapcsolat, amely összefűzi Putyin elnököt a nála jóval fiatalabb magyar miniszterelnökkel, aki antikommunista liberális politikusként kezdte politikai pályafutását a nyolcvanas években vagyis meg akarta buktatni a rendszert, melyet a KGB-s Putyin elszántan védelmezett az egykori NDK-ban?

A KGB készült a rendszerváltásra a kisebb szocialista országokban méghozzá kettős szereposztásban: egyrészt reformkommunista politikusokkal, másrészt pedig olyan kelet-európai “liberálisokkal”, akik ezer szállal kötődtek Moszkvához.

Ilyen például Babis Csehország ex miniszterelnöke, akivel nemrég újra találkozott a magyar kormányfő. A moszkvai kötődés jól látszik azokon a rendszereken, melyeket Putyin barátai létrehoztak Magyarországon, Csehországban, Szlovákiában, Bulgáriában stb. Lengyelországban a Gazeta Wyborcza figyelmeztetett arra még a választások előtt, hogyha marad a PiS, akkor hasonló rendszer épülhet ki végleg Varsóban is.

Babis megbukott Prágában, de nem végleg. A PiS elbukott a választáson, de a legnagyobb párt maradt Lengyelországban. A játszmának egyáltalán nincs vége, igaz, hogy eredménye sincsen.

Kísért a múlt

Az oroszok a múlt rabjai, ez egyértelműen kiderült Putyin értelmetlen ukrajnai agressziójával. Putyin, aki Oroszország modernizáló reform cárja szeretett volna lenni, úgy végzi mint I. Miklós, aki belebukott a krími háborúba. Jellemző, hogy Putyin kedvenc propagandistája az Osztrák – magyar monarchia visszaállításáról fantáziál, és egy ruszin fejedelemség új uraként üdvözli Orbán Viktort.

A múltban valóban annak alapján értékelték a cárokat, hogy uralmuk végén mennyivel nagyobb lett a birodalmuk mint a kezdetén volt. Ezért lett Péter cár Nagy Péter és a német Katalin Nagy Katalin. Csakhogy Putyin Oroszországa hiába a világ legnagyobb állama rengeteg ásványi kinccsel mégiscsak elmarad a gazdasági teljesítménye Dél Korea mögött, amely egy Magyarország méretű ország ásványi kincsek nélkül.

Mit érne az “ország gyarapító “ Orbán Viktor egy ruszin fejedelemséggel? A lengyelek visszautasították Putyin javaslatát a jóval fontosabb Galiciára, mert számukra a nyugati szövetség százszor többet ér mint Putyin barátsága.

Orbán zsaroló potenciálja

A magyar miniszterelnök pontosan tudhatja, hogy a nemzeti együttműködés rendszere tartósan nem üzemelhet az uniós eurómilliárdok nélkül. Nemcsak azért, mert a kasszából hiányzik ez a pénz hanem, mert a hitelnyújtó bankok és pénzintézetek sasszemmel figyelik az Orbán kormány és Brüsszel viszonyát. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy kap ugyan hitelt Magyarország csak épp méregdrágán. A törlesztés pedig a költségvetés mind nagyobb részét emészti fel. Miből fogja megvásárolni Orbán Viktor a szavazók támogatását? Ukrajnának még sürgősebb az uniós pénz mint Magyarországnak. Marcsenko pénzügyminiszter kerek-perec megmondta, hogy a nyugati pénzek nélkül nincs költségvetés, mert azon jelenleg 29 milliárd eurós lyuk tátong.

Ha azt akarjátok, hogy megszavazzam a támogatást Ukrajnának, akkor adjátok ide az uniós eurómilliárdokat!

– ez Orbán stratégiája, amely egyáltalán nem biztos, hogy kudarcra van ítélve. Különösen nem úgy, hogy az Európai Unió meghatározó nagyhatalmának, Németországnak magának sincsen költségvetése. Scholz kancellár ebben a helyzetben aligha gyakorolhat komoly nyomást Orbánra. Ezért jutott ez a szerep Emmanuel Macron francia elnökre. Akivel ráadásul Orbán közös elvet vall azzal kapcsolatban, hogy

“Európa ne legyen az USA vazallusa”.

Az ukrajnai háború nemcsak a két közvetlenül érintett felet, de az Európai Uniót is lehetetlen helyzetbe hozta: a gazdasági krízis minden kormányt meggyengít nemcsak a magyart.

Döntési helyzetben viszont csakis az Egyesült Államok van: Zelenszkij elnök is elismerte, hogy Biden öt perc alatt megállapodhatna a feje fölött Putyinnal. Az USA elnöke jelenleg az ukrán segélycsomagon huzakodik republikánus ellenzékével miközben azon töprenghet: mi hoz több szavazatot a számára a jövő évi választáson: a háború vagy a béke Ukrajnában?

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!