Kezdőlap Címkék Túsz

Címke: túsz

Árván maradt 3 éves kislány szabadult a Hamász fogságából.

0

Egy fiatal amerikai-izraeli lány, akinek a szüleit a Hamász gyilkolta meg, a 17 túsz között volt, akiket vasárnap este szabadon engedtek Gázából, miközben Izrael és a fegyveres csoport közötti tűzszünet meghosszabbítására szólítottak fel.

Avigail Idant elrabolták a Kibbutz Kfar Aza-ból, miután édesanyját és apját megölték, és a túszügylet közvetítésére irányuló amerikai erőfeszítések középpontjába került. Három éves volt, amikor elvitték.

Avigail apja, Roee Idan sajtófotós volt, aki október 7-én reggel kiszaladt a szabadba, hogy megörökítse az első képeket a Hamász terroristáiról. 

Visszatérve rájött, hogy fegyveresek agyonlőtték feleségét, Smadart. Avigail és két testvére – Michael (9) és Amalya (6) – kirohant a házból apjuk felé, de ahogy újabb fegyveresek közeledtek, Avigail a szomszédai házában menekült, míg Michael és Amalya hazaszaladt.

Avigail a szomszédaival – Hagar Brodutchszal és gyermekeivel, Ofri tíz éves, Yuval kilenc éves és Oriya négyéves – a biztonsági szobában rejtőzött, míg Brodutch férje, Avihai Brodutch kiment a fegyveresek ellen fellépni. Amikor visszatért, felesége, gyermekei és Avigail eltűnt, mivel elrabolták őket. Avigail testvéreit a hadsereg mentette meg, és rokonainál szálltak meg máshol Izraelben. 14 órán át bujkáltak, mire megtalálták őket.

Kiszabadult a Nigériában elrabolt magyar túsz

0

Kiszabadult és a Terrorelhárítási Központ (TEK) munkatársainak kíséretében Budapestre érkezett az a magyar férfi, akit október 21-én raboltak el nigériai kalózok.

A TEK azt közölte az MTI-vel, hogy nemzetközi partnerekkel dolgoztak a kiszabadításán.

A férfit akkor rabolták el, amikor október 21-én kalózok támadtak meg Nigéria partjainál egy német konténerhajót, miközben egy kikötőhöz közelített.

Hat embert vittek magukkal a hajóról,

négy Fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt.

Akkor Hajdu János, a TEK főigazgatója azt mondta: a túsz kiszabadítására egy-két hónap reális idő, hat hónapnál már elhúzódó ügyről lehet beszélni.

Véget ért a szomáliai túszdráma

0

Tízórás ostrom után vasárnap kora reggelre véget ért Szomália fővárosában a túszdráma, amely szombat délután robbantással kezdődött, majd tűzharccal folytatódott.

A terrortámadásban 25-en meghaltak és több mint 30-an megsebesültek. A halálos áldozatok között három gyermek is van, egyikük még csak csecsemő volt. Anyjukkal együtt főbe lőtték őket.

A támadás végrehajtójaként az al-Shabaab szomáliai iszlamista terrorszervezet jelentkezett.

A terrorakció azzal kezdődött, hogy egy teherautó vezetője műszaki hibát színlelve megállt a szigorúan őrzött Nasa-Hablod szálloda előtt, amelyben politikusok is gyakran megfordulnak. A sofőr hamarosan a levegőbe röpítette a robbanószerrel megrakott teherautót – és vele együtt magát. Ezután öt fegyveres rontott az épületbe és tűzharc kezdődött, majd két további robbanás történt. Az egyiket egy újabb öngyilkos terrorista követte el robbanómellénnyel.

Hajnalban a rendőrség közölte, hogy sikerült kimenekíteni 30 túszt

– köztük a kormány egyik miniszterét – és, hogy az öt támadó közül már csak kettő van életben, de a harc még folyik. Reggelre azután a rendőrség teljesen ura lett a helyzetnek, közlése szerint az ostromnak vége.

A helyi sajtó szerint sikerült élve elfogni támadókat, a rendőrség azonban ezt nem erősítette meg.

Kalózok fogságában sínylődik egy magyar

0

A magyar kormány és a TEK is megerősítette, hogy a múlt hét pénteken kalózok által túszul ejtett tengerészek között van egy magyar állampolgár is. 

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a szerdai sajtótájékoztatóján elismerte, hogy egyelőre semmi konkrét információval nem rendelkeznek az emberrablók kilétét illetően. Ugyanúgy a kalózok eddig semmiféle követelést nem támasztottak a túszok szabadon engedését illetően, és a kapcsolatokat sem vették fel a helyi hatóságokkal.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium minden konzuli és diplomáciai eszközt felhasználva, a Terrorelhárítási Központtal együttműködve dolgozik az ügy megoldásán

– mondta a magyar diplomácia vezetője, aki egyben nem tett említést arról, hogy a magyar kormány esetleg kifizetné-e a váltságdíjat.

Közben a TEK főigazgatója elrendelte az ide vonatkozó protokoll végrehajtását. A szervezet  közleményében jelezte, hogy elkezdte a rendelkezésre álló adatok ellenőrzését, az információgyűjtést, és felvette a kapcsolatot az ügyben érintett nemzetközi partnerszolgálatokkal.

Kedden a nemzetközi hírügynökségek arról számoltak be, hogy október 21-én a Peter Doehle Schiffarhrts KG német teherszállító-hajóját kalózok támadták meg Nigéria partjainál, miközben az kikötni készült.

A 12 fős legénységből hat embert ejtettek túszul. 

A hajótársaság szóvivője csak annyit mondott, hogy németek nem voltak az elhurcoltak között. A Reuters úgy tudja, hogy négy fülöp-szigeteki, egy ukrán és egy magyar állampolgárt tartanak fogva.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!