Kezdőlap Címkék Tiltás

Címke: tiltás

Az EU fellép a vakcina exportja ellen

Az Európai Unió új sürgősségi szabályokat dolgozott ki, amelyek nagy valószínűséggel súlyosan csökkentik a Nagy-Britanniába és más országokba irányuló exportot az otthoni ellátási hiány enyhítése érdekében.

Az Európai Unió véglegesíti a sürgősségi jogszabályokat, amelyek széles körű hatásköröket adnak a blokkban gyártott Covid-19 vakcinák exportjának visszafogására a következő hat hétben. Hangos elégedetlenséget és politikai vihart kavart az Unióban a belső piac akadozó ellátása amikor a kontinensen tombol a járvány harmadik hulláma.

A törvénytervezetet, amelyet szerdán hoznak nyilvánosságra, a The New York Times megszerezte és  azt a tervezet kidolgozásában részt vevő két uniós tisztviselő is megerősítette. Az új szabályok megnehezítik az Európai Unióban a Covid-19 vakcinákat előállító gyógyszergyárak exportját, ami valószínűleg jelentősen befolyásolják elsősorban Nagy-Britannia ellátását.

Az Európai Unióban elsősorban az AstraZeneca-val votak termelési problémák, legalábbis arra való hivatkozással drasztikusan csökkentették a belső piac ellátását, ezért ez a vállalat az új szabályozás fő célpontja. A   jogszabály, amely blokkolhatja az adagok millióinak az EU országaiból történő kivitelét, a Pfizer és a Moderna oltásokat is érintheti.

Nagy-Britannia az EU-export messze legnagyobb haszonélvezője, és a legtöbb veszteséggel fog járni az új szabályok elfogadásával, de alkalmazhatók más országokba irányuló export visszaszorítására is. Például Kanadába, az EU-ban gyártott oltások második legnagyobb címzettjére valamint érintheti Izraelt, amely mennyiséget szerez be az Unióból, de oltási kampányában nagyon előrehaladott, ezért kevésbé rászorulónak tekintik.

Martin Weber, az EPP frakcióvezetője iménti twitjében a következőket írta:
„Sürgős magyarászat szükséges miért halmoz fel az AstraZeneca több tízmillió (29 millió) adag oltást miközben nem tartja be az unióval szemben vállalt kötelezettségeit. Ez elfogadhatatlan! Kategórikusan el kell utasítanunk az AstraZeneca Európából történő exportjat.”

Megregulázzák a sajtót

„Sajtómunkás úr, álljon egy kicsit hátrébb! Jó, még egy kicsit, még… Most egy kicsit balra… Nem, ez így túl sok! Lépjen valamennyit vissza, jobbra! Ez az, nagyon jó! Most néhány centit előre. Ez a jó! Meg ne mozduljon! Ön most épp a sajtó számára kijelölt helyen áll. Kérdezzen bátran, szabadon, kötöttségek nélkül!”

Kövér László házelnök kitiltott három újságírót a parlamentből. Renitensek voltak, nem a házszabályoknak megfelelően viselkedtek. Egy kollégát reguláztak meg a 444-től, kettőt a hvg.hu-tól – ők azok, akik nem mehetnek be az épületbe, hogy tájékoztassák olvasóikat az ott történtekről.

Azok az újságírók, akik nem lettek kitiltva, bizonyára örülnek, hogy bemehetnek. Pedig nincs okuk az örömre: ha a házelnöknek úgy tartja kedve, holnap ők következnek. Elég egy rossz mondat, egy, a kormánynak, vagy valamelyik kormánytagnak nem tetsző kérdés, vagy még csak ennyi sem kell hozzá, s nesze neked sajtószabadság.

Kérünk engedélyt meghunyászkodni!

Azok az újságírók, akik most bemehetnek a parlamentbe, valószínűleg fel sem fogják, hogy szégyellniük magukat, amiért bemennek. A nyilvánosságot hagyták cserben, amikor magasról tettek a szolidaritásra, és ezzel a most regnáló és egyre félelmetesebb arcát mutató hatalmat szolgálják.

Akkor is, ha nem szeretik.

Orbán Viktor és kormánya azért tehet meg mindent az országgal, mert az emberek nem állnak ki a másikért. Amikor belerúgtak az egyenruhásokba, a legtöbben hallgattak, és örültek, hogy megúszták.

Nem vagyok egyenruhás.

Amikor a civilek kaptak, az egyenruhások behúzták fülüket, farkukat. És csöndben maradtak a kismamák, amikor megrövidítették a nagymamákat, igaz, az idősek is lapultak, amikor a fiatalok kerültek sorra.

Nem szólt az ápoló, amikor a betegeknek lett rosszabb, és kussolt az ápolt, amikor a nővérekbe, orvosokba szálltak bele páros lábbal.

Most „csak” három újságírót tiltottak ki, ám ez az üzenet az egész szakmának szólt. Ameddig a szakma – politikai oldaltól és világnézettől függetlenül – nem áll ki minden jogtalanul bántott újságíró mellett, akiket Kövér László, vagy bárki más hatalmasság kitilt a parlamentből, addig ez bármelyikünkkel, bármikor megtörténhet.

Ne tudósíts olyan parlamentből, ahonnan nem tudósíthat mindenki.

Alföldi Róbert zalaegerszegi látlelete Orbániáról

A Független Hírügynökség oldalán is olvasható Alföldi Róbert írása, amelyben a színész-rendező ismerteti Zalaegerszegről való kitiltásának történetét. A történet elejét korábban mi is leírtuk: Alföldi Róbert március 22-re szóló meghívását az 1848-as forradalomra való emlékezésre hivatkozva lemondták.

Utóbb egy magánemberekből álló civil csoport jelentkezett, hogy meghívnák a városba Alföldit. Beszélgetnének, jól éreznék magukat – úgy, ahogyan egy szabad ország szabad emberei között szokás.

Nem politikáról beszélnének, hanem kultúráról, valamint minden másról, ami fontos, vagy érdekes. Aztán kiderült, hogy ezt sem lehet. Zalaegerszegen – figyelem: nem kis faluról beszélünk, hanem megyei jogú városról – egyetlen olyan terem sem akadt, melyet bérbe adtak volna a beszélgetésre.

A tulajdonosok félnek.

Félnek azoktól, akiknek őket kellene képviselniük, de nem ezt teszik, hanem félelmet keltenek, fenyegetnek. Sunyi módon ráadásul, mert az ukázok sehol nincsenek leírva. Nincs benne az újságban, nem tették ki a polgármesteri hivatal faliújságjára. Csak szóltak, hogy Alföldi nem kell. Ha bérbe adod a termed, bajod lesz belőle. Nem lesz munkád, a feleségedet is kirúgják a munkahelyéről, nem veszik fel a gyerekedet az óvodába.

Alföldi méltósággal, európai módon kezeli a történteket. Nem vádol senkit, ám írása így is vádirat.

Magyarok közt egy európai. Nem jó ezt így leírni, hiszen mi is magyarok vagyunk. Itt születtünk, ez a hazánk, magyar az anyanyelvünk, magyarul álmodunk, mérgelődünk, szeretünk.

A zalaegerszegi hatalmasságok nem Alföldi Róbertnek és nem (csak) a zalaegerszegieknek ártottak ezzel a szánalmas és sunyi kitiltással. Magyarországnak ártanak a hatalom fura urai.

Aki árt az országnak, hazaáruló. Amit tesz, büntetendő.

Black Friday: rekord fegyvereladásban is

0

A pénteki láz rekordot hozott a lőfegyverek eladásában is az Egyesült Államokban: először lépték túl a kétszázezres határt. 203086 fegyver talált gazdára az Egyesült Államokban a Hálaadás napi nagy pénteki vásáron. Tavaly ez a szám csak 185713 volt. A lélektani 200 ezres határ átlépését sokan azokkal a merényletekkel magyarázzák, melyek megrázták a világ közvéleményét is: Las Vegasban egy nyugdíjas rendezett vérfürdőt majd Texasban egy templomban ölt meg 26 embert a légierő egyik alkalmazottja.

Jeff Sessions igazságügyi miniszter már a Black Friday előtt elrendelte: az FBI vizsgálja meg alaposan a fegyvertartási engedéllyel rendelkezők dossziéját. A texasi templomban elkövetett tömeggyilkosság tettese ugyanis rendelkezett fegyvertartási engedéllyel annak ellenére, hogy korábban haditörvényszék előtt állt, mert fegyverrel fenyegette a saját családját. Az amerikai légierő a gyilkosság sorozat után elismerte: hibázott amikor a tettes dossziéjába nem tette bele a haditörvényszéki eljárás aktáját. A fegyvertartás joga nagy vita az Egyesült Államokban: a demokrata Obama elnök megpróbálta szigorítani a rendszert, de elbukott, mert a fegyverlobbi nagyon erős Washingtonban. Trump jelentős részben a fegyverlobbi segítségével pénzelte elnökválasztási kampányát. Ezért nem híve a szigorításoknak, de a merényletek rákényszerítették arra, hogy legalább alaposan vizsgálják meg azt, hogy ki szerzett magának fegyvert a Black Friday alkalmából hiszen ez több mint kétszázezer új veszélyforrást jelenthet az Egyesült Államokban.

Több arab ország után Izrael is be akarja zárni az Al-Dzsazíra helyi irodáját

0

Az izraeli miniszterelnök korábban elsősorban a Mecsetek terén, izraeli nevén a Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél történő eseményekről készült tudósításaikat bírálta.

Ajúb Kara médiaminiszter vasárnapra összehívott sajtótájékoztatóján ismertette az Al-Dzsazíra izraeli korlátozásának szándékára vonatkozó javaslatát. Mint mondta, a tévétársaság helyi irodáinak a bezárását, a munkatársak újságíró-igazolványának a bevonását, és a műholdas adások felszámolását tervezi, mert Kara szerint a tévé „támogatja a terrort”.

Korábban Benjámin Netanjahu miniszterelnök élesen bírálta az Al-Dzsazíra helyi munkáját, és adásaik elsötétítésére szólított fel. Kara azt is hangsúlyozta, hogy lépései egyenes folytatását jelentik a régió szunnita országaiban korábban megszületett határozatoknak, amelyek szerint a pánarab tévétársaság támogatja a terrort és a vallási szélsőségeket

„Úgy látom, hogy ezek az országok mind intézkednek, miközben mi csak állunk. Arabul ezt úgy értelmezik, hogy mi is a terror oldalán vagyunk, Irán, a Hezbollah és a Hamász oldalán”

– jelentette ki Ajúb Kara. A sajtótájékoztatón nem jelölt ki határidőt az izraeli törvényi háttér megváltoztatását is megkövetelő lépések számára.

„Én vagyok a kormány egyetlen arab anyanyelvű tagja (Kara drúz származású), engem nem lehet átverni azzal, hogy külön-külön működik egy arab és egy angol nyelvű Al-Dzsazíra. Felismerem, amikor a tudósítás uszítássá válik a szabad véleménynyilvánítás helyett”

– emelte ki az izraeli miniszter.

Egy héttel ezelőtt, még Benjámin Netanjahu fenyegetésére válaszul az Al-Dzsazíra illetékesei azt hangoztatták, hogy nem hagynak fel a palesztin területeken zajló események közvetítésével, és szükség esetén a bírósághoz fordulnak.

Az izraeli miniszterelnök elsősorban a Mecsetek terén, izraeli nevén a Templomhegyen, az al-Aksza mecsetnél történő eseményekről készült tudósításaikat bírálta.

„Egyfolytában erőszakra uszítanak” – írta Facebook bejegyzésében akkor a  kormányfő. „Többször is kértem már a jeruzsálemi irodájuk bezárását” – tette hozzá Netanjahu.

Jordánia és Szaúd-Arábia a közelmúltban bezárta a tévétársaság helyi irodáit. Ezen kívül Szaúd-Arábiában, az Egyesült Arab Emírségekben, Egyiptomban és Bahrainban is letiltották adásainak közvetítését.

Shiri Zsuzsa (MTI)

 

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK