Kezdőlap Címkék TikTok

Címke: TikTok

Betilthatják a kínai TikTokot az USA-ban

Nem zárható ki, hogy Kína befolyásolni akarja az amerikai választásokat a TikTokkal” – mondta a washingtoni képviselőház titkosszolgálati bizottsága előtt Avril Haines, a National Intelligence főnöke.

Szerdán szavazott erről a képviselőház, ahol kétharmados többség kellett ahhoz, hogy kitiltsák a TikTokot az Egyesült Államokból. Hátravan még a szenátus, Biden elnök közölte, hogy aláírja a törvényt, ha a Kongresszus megszavazza azt.

Több mint 170 millió amerikai használja a TikTokot, ezért a betiltása egy választási évben nem menne könnyen – hangzott el a CNBC gazdasági televízióban. Az amerikai titkosszolgálat viszont hétfőn közzétett egy jelentést arról, hogy 2022-ben az időközi választások idején a TikTok megpróbálta befolyásolni mindkét nagy párt egyes jelöltjeinek a megválasztását. A TikTok vezetői letették a nagyesküt, hogy nem osztják meg amerikai felhasználóik adatait a kínai titkosszolgálattal, de kevesen hisznek nekik az Egyesült Államokban.

Nemcsak Avril Haines, a titkosszolgálatokat felügyelő National Intelligence főnöke tartja problematikusnak a TikTok szereplését az amerikai politikában, de az FBI vezetője is úgy nyilatkozott, hogy

“a kínai cég nemzetbiztonsági problémát jelent.”

Christopher Wray kijelentette:

”az amerikai polgároknak el kell dönteniük, hogy akarják-e azt, hogy adataik a kínai kormányzat kezébe kerüljenek?!”

A Biden kormányzat 2021-ben Kínát az Egyesült Államok elsőszámú stratégiai ellenfelévé nyilvánította.

Mit szólnak mindehhez a kínaiak?

Peking: meggyengült az USA vezető szerepe

A kínai kommunista párt angol nyelvű lapjában szakértők bírálták azt az amerikai nemzetbiztonsági jelentést, mely a többi között a TikTokot is azzal gyanúsítja, hogy befolyásolni próbálta a 2022-es választásokat az Egyesült Államokban.

Lü Hsziang, kínai Amerika szakértő így nyilatkozott a pekingi Global Timesnak:

”Kettős szerepe van a titkosszolgálatnak az Egyesült Államokban, az egyik az, hogy információkat gyűjtsenek, a másik pedig az, hogy dezinformációkat terjesszenek. Maga Biden elnök áll amögött a kampány mögött, hogy tiltsák ki a TikTokot az Egyesült Államokból.”

A kínai szakértő szerint a titkosszolgálati jelentés nem más mint Biden politikájának támogatása a választási évben miközben meggyengült az USA vezető szerepe a világban ahogy azt az ukrajnai háború és a gázai konfliktus is bizonyítja.

Majd pedig idézte Vang Ji külügyminisztert, aki nemrég feltette a kérdést:

“Ha az Egyesült Államok csak maga akar prosperálni, és megtagadja ezt másoktól, akkor ezzel kérdésessé teszi a fair playt a nemzetközi kapcsolatokban.”

Humor

Azt mondja a miniszterelnök úr a kamera felé közelegve, hogy „Az első hó leesett”. Utána rögtön vágás, nyilván elfelejtette a szöveget, majd az ismételt beállítás és egyeztetés után a videó újraindul, a versmondó immár közeliben látható, a szöveg pedig: „A budapesti közlekedés elesett”. (TikTok)

A mosoly a tervezett fölényes helyett inkább kárörvendő, a jól-megjártad-Karácsony-hahaha stílust idézi, és van benne valami az én-a-rossznak-is-tudok-örülni-ha-az-nekem-jó érzésből is. Egy miniszterelnök, aki az általa vezetett ország fővárosát érintő kellemetlen időjárást használja politikai haszonszerzésre. Ki hitte volna, emberek?

A szöveg nyers alakban, színészi munka nélkül:

Az első hó leesett, a budapesti közlekedés elesett”.

Mint arra a kicsiken kívül mindenki emlékezik, Magyarországon tényleg volt olyan, mikor a közlekedés elesett, éspedig nem csak a budapesti, hanem az országos is. A dátum 2013. március. Miniszterelnök: Orbán Viktor. Budapest főpolgármestere: Tarlós István. Az elesésről akkor azt írta az index (ma már nem merne ilyet írni):

A közösségi összefogást és a szolidaritást nem számítva az ország kudarca volt az elmúlt két és fél nap. Bár tudni lehetett, hogy csütörtök délutántól a Nyugat-Európában napok óta pusztító tél Magyarországra is megérkezik, annak várható hatásaira senki sem készült fel. Azok sem, akik autókba ültek az előzetes figyelmeztetések ellenére, és azok sem, akiknek feladatuk lett volna a hóválság kezelése. Aki amit elronthatott, el is rontotta… Két és fél nap alatt sem sikerült maradéktalanul megoldani azokat a problémákat, amelyek a szokatlan, ám előre jelzett, márciusi hóviharok miatt jelentkeztek az országban. A mentést irányító Papp Károly országos rendőrfőkapitány és Pintér Sándor belügyminiszter is sokszor késve reagált az eseményekre… A rendőrség, a Magyar Honvédség, a mentők, a katasztrófavédelmisek és az útkezelők péntek reggel óta minden erejükkel próbálták megfékezni a káoszt, a hóhelyzetet percről percre követő olvasóink szerint az állami szervek közötti kommunikáció enyhén szólva hiányos volt, a beavatkozásokat elképesztő mennyiségű bénázás és mulasztás kísérte… holott a meteorológiai szolgálat előre szólt, és már március 11-én hóvihart, fagyokat, és sarkvidéki eredetű szeleket jósolt a hosszú hétvégére.”

A mostani helyzet kábé annyira volt a fentitől, mint az ominózus spalatói kocsmában italozó Makó vitéz Jeruzsálemtől, azaz nem volt itt semmiféle elesés. A miniszterelnök úr téved. Vagy csúsztat. Azaz durvább szóval… na jó, inkább hagyjuk. Persze Orbán is érzi, hogy ez kevés, azért próbálkozik tovább a semmiből valamit csinálás érdekében. A cáfolhatatlan bizonyíték a vidám versike után látható a videón: egy havas úton keresztbe fordult autóbusz. Némi ellentmondás a miniszterelnöki érvelésben, hogy sok budapesti busz a hó ellenére egyenesben maradt, azt pedig, hogy a képen látható miért nem, könnyű megfejteni. Az emberek hibáznak néha. A sofőrök is.

Ezt a hibázási lehetőséget példával illusztrálva ugyanilyen kép látható a HVG 2015. március 23-án kelt írásának elején, a cikk címe pedig: „Teljesen lebénította a Margit hidat egy keresztbe fordult busz.” És még hó sem kellett hozzá. Érdekesség, hogy a miniszterelnök, aki ugyanaz volt, mint most, akkor nem tett közzé kacagtató videót például azzal a szöveggel, hogy „A csuklós busz ott a hídon nagyhírtelen befordult, emiatt a közlekedés önmagából kifordult”. Talán azért, mert nem egy közösségi oldalt akart használni az akkori főpolgármester (Tarlós) nép előtti lejáratására, hanem beparancsolta magához, és személyesen osztotta ki neki a kokit, esetleg a sallert, mihez mi jár. Vagy nem osztotta ki. A haver az haver, nemde? Lehet persze, hogy még másabb az ok, ezt nem tudni, de érdektelen is, a lényeg annyi, Orbán Tarlós idején még nem látta úgy, hogy eldicsekedjen vele, de most már, hogy Karácsony a főpolgármester, idejét látta megcsillantani. Mármint a humorát. Egyesek szerint ugyan nincs neki, de mi ne is törődjünk ezzel, mert az efféle rossznyelvek nem szeretik a miniszterelnök urat igazán, holott azt kéne. Ahogy mindenkinek.

Léteznek persze további gáncsoskodók. Például Esterházy Péter, aki azt írta egykor, hogy „Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”. Mivel ő von Haus aus szakember, és értett az úri viselkedéshez, kijelenthetjük, hogy aki valamely tettével bizonyos szint alá süllyed, az a definíció szerint nem tartozhat a bizonyos szint fölötti, úri társasághoz.

Kellemetlen állítás. Jelen esetben azt kell megvizsgálni, hogy a politikai ellenfél bugyuta versikével való gúnyolása egy közösségi oldalon, pláne alap nélkül, hamis ténybe kapaszkodva, az már a bizonyos szint alá süllyedést jelenti, vagy még fölötte van valamennyivel? Szomorúan kell megállapítanunk, hogy az első változat lényegesen valószínűbb, azaz a miniszterelnök úr az ilyen alásüllyedések miatt a beosztásához szükséges morális szintet még nem érte el. Sebaj, a nép jóvoltából van ideje bőven, így hát reménykedhetünk. Egyszer… talán… valamikor.

A vers irodalmi értékét ne feszegessük. A megítélés ízlés dolga, arról meg a mondás szerint nincs értelme vitatkozni, ám ha mégis belekezdenénk, a vita során Demeter Szilárd pillanatok alatt bizonyítja be azt, amit csak akar.

A videó láttán felmerül a kérdés: a Főnök híveihez szólt a verssel, vagy a teljes lakosságnak szánta információként, hogy vigyázzanak a hóesésben? A közlés stílusából látható, miniszterelnök úr nem gondolja úgy, hogy neki az általa (sokszor az orránál fogva) vezetett népet figyelmeztetnie kell, mert szerinte az nem az ő dolga. Ami az övé, az a főváros esetében egyrészt a pénzelvonás, másrészt a páholyból való szemlélődés által a visszásságok éles szemmel való észrevétele, hogy rámutathasson a szarvashibákra. Más nem, ugyanis ott van neki a Brüsszellel való permanens küzdelem, ami az idejének kilencvenkilenc százalékát igénybe veszi, így aztán nem csak hogy nem hibázik, de nem is ér rá hibát elkövetni. Ebből következően minden hiba a főpolgármester hibája, ha nem lenne hiba, akkor is.

A kérdésre tehát a válasz: Orbán a hívőkhöz beszélt. Nekik akarta valahogy bemutatni, hogy Karácsony alkalmatlan. A hívőknek különösebb igényeik nincsenek, egy célzás és egy kacsintás bőven elegendő, és ha a miniszterelnök úr azt mondta volna sejtelmes mosollyal, hogy öt, azt is azonnal értik, hiszen a házi orgánumok jóvoltából minden fideszes pontosan tudja, hogy a főpolgármesternek öt helyettese van. És hogy arrafelé mik történnek, kérem… tele van vele a fideszmédia.

Az egyéb, nemfideszes polgárokat fölösleges effélével untatni vagy idegesíteni, még tán súlyos kifogásaik is lennének a vers által sugallt állapotot, vagy magát a verset illetően, de velük, hálaisten, nem kell törődni, mert egyharmaduk ugyan ellenzéki szavazó, de a többi állandó jelleggel a bizonytalanok táborát erősíti, és nem szavaz, az meg pont olyan mintha a FIDESZ-re szavazna. Ha tudnak erről, ha nem (a legtöbbje persze nem tud). Orbánék kétharmada ezzel minden választáskor biztosítható.

Összefoglalás: az ellenfél állandó pocskondiázása (akár mondvacsinált ürüggyel is) a hívők megtartása érdekében szükséges, a módszer szabadon választott, mert azok bármit elfogadnak, különleges elvárásaik nincsenek, a kijelentés igazságtartalma nem érdekli őket, az irodalmi igényességi szintjük sem magas, és nekik, mint közismert, a karácsonyozás is gyurcsányozás. Hiszen minden olyan plakát azt sugallja, amelyeken nem von der Leyen meg Soros fütyül, mert azokon a háborúpárti Karácsony meg Gyurcsány látható. Ha pedig még sajátos humorát is bedobja a Főnök, az már a csúcs nekik.

Így a befejezés is parádés:

„Mindjárt itt a karácsony –
csak el ne akadjon a hóban.”

Kell ezt magyaráznunk?

Pénzmosás a társas oldalakon – a rendőrség lecsap Törökországban

Fenoménnek hívják Törökországban az influenszereket, akik olykor milliós követői tábort vonzanak, és ezt azután pénzszerzésre használják sokféleképpen. Közülük néhányan már előzetesben várnak perükre, mert a TikTokon, a Facebookon vagy más hasonló oldalon illegális pénzügyi műveleteket hajtottak végre.

250 millió török lírát vagyis mintegy 8 millió eurót keresnek a leghíresebb lecsukott páron: Dilan és Engin Polat magánrepülőgépen járták a világot, ahol mindenütt luxusszállodákban szálltak meg, és előszeretettel villogtak méregdrága autókkal és ruhakölteményekkel. Miből lettek ilyen gazdagok amikor a nulláról indultak? – tudakolja most a pénzügyi rendőrség Törökországban, ahol rászálltak a celebekre, akiket ott fenoménnek neveznek. A pénzügyi rendőrség szerint a dúsgazdag pár egy bűnszövetkezet reklám párosa. Az internetes bűnszövetkezet illegális fogadásokat szervez, és a Polat páros ennek a nagy lenyúlásnak szerez balek áldozatokat a TikTokon, a Facebookon és más társas oldalakon. A nagy razzia persze nemcsak ezt a párost érinti és nemcsak ilyen ügyekben.

600-an a célkeresztben

A francia közszolgálati RFI tudósítója szerint ilyen sokan szerepelnek a listán, mely olyan neveket tartalmaz, akik fiktív cégeken keresztül gazdagodtak meg villámgyorsan a társas oldalakon Törökországban. A Polat párosnak nem kevesebb mint 27 fiktív cég volt a nevén. Ezek legnagyobbrészt a szépségiparban vannak bejegyezve, mert ez az ágazat nincs igazán szabályozva Törökországban. Ezért elég könnyű hamis számlákat kiállítani, és azután utaztatni a fiktív cégek között.

A bűnöző bandák így tudják legalizálni a feketepiacon megszerzett líra milliókat.

Mennyit keresnek ezzel a fenomének? A török sajtó szerint átlagosan 20% jár nekik a tisztára mosott pénzből. Sokáig hagyták ezt a furcsa bizniszt vígan üzemelni, mert az Erdogan féle nem ortodox gazdaságpolitika farvizén hajóztak a bűnszövetkezetek és a fenomének. Csakhogy a megnyert választások után Erdogan elnök szakított a nem ortodox gazdaságpolitikával, és az új pénzügyminiszter elhatározta, hogy rendet csinál a pénzpiacon. Az ő kívánságára indította meg a pénzügyi rendőrség a nagy razziát a villámgyorsan gazdagodó celebritások és a pénzmosó bandák ellen. Mehmet Simsek, aki májusban vette át a pénzügyminisztérium irányítását tisztában van vele, hogy a külföldi tőke csakis akkor tér vissza Törökországba , ha felhagynak a nem ortodox pénzügyi politikával, és rendet teremtenek a pénzügyi piacon. A török pénzügyminiszter fő célja az, hogy levegye hazáját a hírhedt szürke listáról. Törökország 2021-ben került fel erre a szürke listára a terrorizmus támogatása és a pénzmosás engedélyezése miatt. Törökország szeretne újra megbízható partnernek tűnni a világ számára, és ezért kerül mint több celeb előzetesbe pénzmosás vádjával Erdogan rendőrállamában.

TikTok Stop!

Donald Trump elnök aláírt két rendeletet, amelyek megtiltják az amerikai lakosok számára, hogy üzletet kezdeményezzenek a kínai tulajdonban lévő TikTok és a WeChat alkalmazásokkal. Az elnök nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozik.

Az amerikai választások közeledtével Trump elnök választási kampányának központi témájává teszi Kína kihívását. A közvélemény-kutatások szerint Trump a demokrata Joe Biden mögött jelentős hátrányban van.

A most aláírt rendeletek  hatálybalépésüket követően szankciókkal fenyegetnek minden olyan amerikai lakost vagy vállalatot, amelyek tranzakciókat folytatnak a TikTokkal, a WeChat-tal vagy tulajdonosukkal .

„Nemzetünk védelme érdekében lépéseket tettem az egyik mobilalkalmazás, a TikTok jelentette fenyegetés kezelésére. További fellépésre van szükség egy másik mobil alkalmazás, a WeChat által fenyegetett fenyegetés kezelése érdekében.”

– mondta a Trump a WeThat elleni rendeletben, amelyet a TikTok elleni intézkedés után néhány perccel kiadtak.

Noha a WeChat-et nem széles körben alkalmazták az Egyesült Államokban, a tilalomnak továbbra is széles körű következményei lennének, mivel több mint egy milliárd ember használja, és központi jelentőségű az üzleti és társadalmi kommunikációban Kínával. Az intézkedés blokkolja az összes, a WeChatet érintő tranzakciót, de nem jelenti a Tencenttel folytatott kapcsolatok szélesebb körű tilalmát, mondja egy amerikai tisztviselő. A TikTok elleni végzés blokkolja az összes olyan ügyletet, amelyben a tulajdonos, a ByteDance vagy a leányvállalatok érdekeltek, mondta a tisztviselő.

A hét elején Trump azzal fenyegetőzött, hogy bezárja a TikTokot, ha tulajdonosai szeptember 15-ig nem adják el az üzletet egy amerikai vállalatnak. A Microsoft Corp. tárgyalásokat folytatott a TikTok működésének lehetséges megvásárlásáról az Egyesült Államokban, Ausztráliában, Kanadában és Kanadában és Új Zélandon.

A TikTok egy blogbejegyzésében azt mondta, hogy „megdöbbentette” a végzés, és minden rendelkezésre álló jogorvoslatot igénybe vesz, beleértve az amerikai bíróságokat is.

encent azt mondta, hogy felülvizsgálja a végrehajtási rendeletet.

Kína pénteken kijelentette, hogy az Egyesült Államok „az önző érdekeit a piaci elvek és a nemzetközi szabályok fölé helyezi”, és „politikai manipulációt és elnyomást” folytat.

„Az érintett vállalkozások a piaci elveket és a nemzetközi szabályokat követik az Egyesült Államokban folytatott üzleti tevékenység során” – mondta a kínai külügyminisztérium szóvivője, Wang Wenbin pénteki napi tájékoztatóján Pekingben a tiltásokkal kapcsolatos kérdésre válaszolva.

A WeChat tulajdonosának, a kínai Tencent Holdings Ltd.-nek a részvényei a reggeli kereskedésben 10% -ot estek, vagyis majdnem 70 milliárd dollárt veszített piaci értékéből. Az offshore jüan 0,45% -kal gyengült az utóbbi két hét alatt.

„Ez egy újabb vízválasztó pillanat az USA-Kína technológiai hidegháborúban, ahol az amerikai kormány ezt a két nagyon népszerű kínai alkalmazást célozza meg, és alapvetően azt állítja, hogy nemzetbiztonsági problémáik vannak” – mondta Paul Triolo, az Eurasia Group globális technológiai politikájának vezetője . „Ez az amerikai aggodalom mélységét mutatja.”

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!