Kezdőlap Címkék Szulejmani

Címke: Szulejmani

Putyin-Erdogan

Az orosz elnök hivatalosan a Török áramlat nevű tengeralatti földgázvezeték felavatására érkezik Törökországba, de a feszült közel-keleti helyzet sokkal inkább foglalkoztatja a csúcstalálkozó résztvevőit.

Irán rakétákkal támadott amerikai támaszpontokat válaszul arra, hogy az amerikaiak kilőtték Szulejmani tábornokot, az Al Kudsz parancsnokát a bagdadi repülőtér közelében. “A válaszunk Szulejmani meggyilkolására az lesz, hogy kiűzzük az Egyesült Államokat a Közel Keletről” – közölte Rohani iráni elnök. Mind Putyin mind Erdogan óvatosságra inti a két felet, mert tartanak egy nyílt háborús konfliktustól az USA és Irán között.

Él-e még a katonai hármas szövetség?

Oroszország, Törökország és Irán fegyveres erőinek vezérkari főnökei rendszeresen összeültek az utóbbi időben, hogy egyeztessék elképzeléseiket a Közel Keleten. Ennek eredményeképp sikerült sarokba szorítani Asszad elnök ellenfeleit Szíriában. Csakhogy míg az oroszok és az irániak teljes mértékben támogatják Asszad elnököt addig a törökök “nem benne látják a jövő emberét”. Törökország fegyveres erői elfoglalták Idlib tartomány egy részét, és ott is akarnak maradni miközben Asszad és az őt támogató Oroszország és Irán kiáll Szíria szuverenitása mellett.

Líbia is megosztja a hármas szövetséget, mert Erdogan elnök katonákkal támogatja a központi kormányt miközben az oroszok inkább a vele szemben küzdő Haftar tábornokot támogatják. Putyinnak és Erdogannak tehát bőven van miről tárgyalnia miközben fél szemmel Trump elnököt figyelik hiszen mindkettőjük számára az USA kapcsolat számít igazán.

Irán katonai válasz csapással fenyegeti az Egyesült Államokat

Trump elnök kijelölt 52 célpontot Iránban, melyeket amerikai támadás érhet, ha Irán katonai akciót hajt végre, hogy megbosszulja Szulejmani tábornok halálát. Márpedig Irán katonai válaszra készül – nyilatkozta a CNN hírtelevíziónak a vallási vezető, Khamenei ajatollah katonai főtanácsadója.

A háború és béke döntő kérdéseiben Ali Khamenei ajatollah mondja ki a végső szót az iszlamista rendszerben, épp ezért katonai tanácsadójának nézetei nagyon is érdeklik most az egész világot amikor az USA és Irán a háború szélére sodródott.

“Katonai célpontokat veszünk célba!”

Ezt hangsúlyozta Hosszein Dehgan tábornok, aki régebben Irán hadügyminisztere volt, most pedig Ali Khamenei ajatollah tanácsadója. “Mi nem akartunk háborút, azt USA kezdte el. Mi ugyanolyan csapást mérünk az Egyesült Államokra mint amilyet mi szenvedtünk el!” – így a katonai tanácsadó.

És mi van Trump 52 iráni célpontjával? (azért épp 52, mert 1979-ben amikor elfoglalták az USA teheráni nagykövetségét épp ennyi amerikai állampolgárt ejtettek túszul).

“Trump egy szerencsejátékos és egy gengszter!”

Így jellemezte az Egyesült Államok elnökét Hosszein Deghan tábornok, aki kétségbe vonta Trump ép elméjėt is. Ezek persze csak szóvirágok. De mi lesz, ha Trump valóra váltja a fenyegetését és lecsap az 52 iráni célpontra?

“Ne legyen félreértés: akkor teljes visszacsapás következik! Egyetlen amerikai katonai célpont sem érezheti magát biztonságban, megvannak az eszközeink arra, hogy bármelyikre csapást mérjünk!” Ezt állítja a vallási vezető katonai tanácsadója, de ebben külföldön sokan kételkednek. Irán katonai ereje eltörpül az Egyesült Államokhoz viszonyítva. Hatékonyságát pedig épp azzal bizonyította, hogy kilőtte legfőbb közel-keleti ellenségét, Kaszim Szulejmani tábornokot.

Az oroszok nem támogatják Iránt

A legkorszerűbb haditechnika beszerzésében Irán az oroszokra számított, de csalódnia kellett. Putyin megtagadta a kérést mondván, hogy azzal csak súlyosbítanák a helyzetet a térségben. Az előzmény az, hogy Putyin, Trump és Netanjahu biztonságpolitikai tanácsadója összeült Izraelben. Mind az amerikaiak mind az izraeliek azt kérték az oroszoktól, hogy ne fegyverezzék fel Iránt, amely Izraelnek még a létét sem hajlandó elismerni. Putyin belement az alkuba, mert cserébe szíriai szerepének elismerését kapta az USA-tól és Izraeltől. Irán magára maradt. Ezért dönthetett Trump Szulejmani tábornok kilövése mellett. Csakhogy a sarokba szorított Irán veszélyes lehet, mert felszíthatja a terrorizmust és bizonytalanná teheti az egész közel-keleti régiót. Amerikai szempontból viszont a Közel Kelet jóval kevésbé fontos mint korábban, mert az USA újra kőolaj és földgáz exportőrré vált. Így ha a zűrzavar miatt emelkednek az árak, akkor ez az USA és Oroszország számára előnyös lehet míg az importőrök (Európa , Kína stb.) hátrányos.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK