Kezdőlap Címkék Szeverodvinszk

Címke: Szeverodvinszk

Mini atomreaktor robbant fel Észak Oroszországban?

4-16 szorosára növekedett a gamma sugárzás abban a nukleáris felhőben, mely Arhangelszk tartomány fölött képződött az augusztus nyolcadiki robbanás után – ismerte el a meteorológiai szolgálat Oroszországban.

A felhő barium, stroncium és lantán izotópokat tartalmazott, és ezek miatt volt oly erős a gamma sugárzás. Az oroszok azt állítják: egy új fegyvert próbáltak ki, és ennek folyamán történt a robbanás, melynek következtében öten meghaltak és hárman megsebesültek Szeverodvinszk közelében.

Nukleáris láncreakció következett be! – állítja egy norvég tudós

Niels Bohmer gyakorlati nukleáris szakértő. Ő vizsgálja meg, hogy a leállított nukleáris reaktorok nem jelentenek – e veszélyt a környezetre Norvégiában. Az orosz bejelentés nyomán arra a következtetésre jutott, hogy egy mini atomreaktor robbanhatott fel. Emiatt kerültek izotópok a légtérbe, melyek azután a gamma sugárzás jelentős emelkedését eredményezték.

Norvégia mint az orosz robbanáshoz legközelebb eső külföldi állam érthető módon különösen érdeklődik aziránt, hogy mi is robbanhatott fel augusztus nyolcadikán Szeverodvinszk közelében?! Az orosz közlésekből nem sok derül ki. Sokan emlékeznek még Csernobilra amikor az oroszok még akkor is tagadták a nukleáris katasztrófát amikor a nukleáris felhők megérkeztek Skandinávia fölé!

Útnak indult az úszó Csernobil

Azt az orosz jégtörő hajót nevezte így el a Greenpeace, mellet Szentpéterváron építettek meg, de Oroszország északkeleti partvidékén termel majd áramot. Az úszó atomreaktor nagy kockázatot jelent az egész Arktika számára, de az oroszok nem voltak hajlandók elárulni részleteket a hajó küldetéséről.

Putyin korábban megerősítette, hogy a nukleáris energiának a jövőben nagyobb szerep jut az Arktika feltárásában. Oroszország versenyt fut a térség jelentős ásványi kincs vagyonáért az Egyesült Államokkal, Kanadával, a skandináv államokkal és az utóbbi időben Kína is bejelentkezett…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK