Kezdőlap Címkék Solymár

Címke: solymár

Egy értékrend van

0

Sokféle ember él a földön és mindnek meg van a saját eredete, kultúrája. Hova jutnánk, ha egyszerre az jutna eszükbe, hogy csak a saját kultuszban és rituáléban megalapozott szeretet a szeretet, a többi kultusz szeretete smafu, vessük el! Mi lenne, ha a szülők tisztelete, árvák védelme, a bűnöktől való őrizkedés csak egy afrikai törzs teknősbéka kultuszában válna hitelessé, mindenki más húzzon el a hamis tanaival? Aki tehát nem a teknősbéka kultusz szerint szeret az nem elfogadható.
Akármilyen furcsa, vannak ugyan eltérő szokások, de a bűn, erény, szeretet, család megítélésében az emberiség hasonló elveket vall és ez így van rendjén. Egyetlen általános, civilizációs értékrend van, amit mindenki saját kultúrájában interpretál keresztényként, iszlámként, buddhistaként stb. Jól is néznénk ki, ha másképp lenne!

Gyerekkoromban az is nagy dolog volt, ha egy Budaligeti férfi Solymárról választott feleséget. Óriási perpatvar tört ki a két település közti focimeccseken is. Ma azonban más a helyzet. Mindenki mindenhonnan nősülhet, vagy választhat férjet, a munkavállalás lehetősége összekeverte a különböző populációkat, az internet pedig közös véráramba kapcsolta a gondolatokat, véleményeket.
Egy ilyen helyzetben keresztény értékeket hirdetni itt, vagy iszlám értékeket hirdetni a világ másik felén anakronisztikus és megalázó. Megalázó itt is és az iszlám világban is. Ez utóbbiban ráadásul azért is, mert hitelvi szempontból az iszlám elismeri az előző könyvek hirdetéseit. Mégis ezekben az országokban legmerevebbek a gondolkodás falai. Na, persze a lehári operett Európa sem lehet büszke gondolkodásának rugalmasságára!

A szarkeverés nagy üzlet. Értem én, hogy pénzt kell keresni, egymástól elválasztó ideológiákat kell alkotni, azokban szennyeskedni, majd mindig jön egy megmentő, aki megvéd és közben gennyesre keresi magát. Neki van szüksége csupán ezekre a falakra és a falakat építő intézményekre. Ezt szolgálja a kommunikáció is. A zombik pedig teszik dolgukat. Gyűlölik, akiket gyűlölniük kell és isteni imádattal szeretik azt, aki őket megvédi és felsőrendűvé emeli a többi fölé, pedig ők csupán zombik! Melyik zombi ne szeretné ezt? Kocsmai brainstormingokon élesedett agyú véleménydiktátorok terjesztik az igét, könyvet még sosem látott elemzők adnak megkérdőjelezhetetlen szakvéleményt más etnikumok elcseszett életéről, beteges hajlamairól. Így keletkeznek azok az értékrendek, melyekhez istennek semmi köze, de embernek annál inkább. Szóval, isteni és civilizációs szempontból maradjunk annyiban: bár számos kultúra létezik, de egy értékrend van!

Bréking nyúz, december 11. – Tudósítás a másik valóságból

0

Hosszú „portré” Havas Henrikről, múltba révedő liberalizmus, vágyvezérelt újságírós és elemzők és Moldova György lejárt jegye – a kormánysajtó alternatív valóságából szemezgettünk.

Az Origo a zaklatási ügye miatt felfüggesztett Havas Henrikről

„Marton László nevét Havassal kapcsolatban leírni szégyelljük, hiszen Marton azért valaki volt. Havas inkább a vállfával verekedő, a beosztottai péniszét fogdosó, a kiszolgáltatott emberekkel nagyhangú, a nagy művészektől viszont rettegő Kerényi Miklós Gáborhoz hasonlítható. Vagy a csellista fiút elcsábítani akaró, világhírt hazudó ál-komolyzenészhez, Varnus Xavérhoz. A Kádár-Horn-Medgyessy-Gyurcsány világ kedvenceihez. Ahogy ennek a világnak a kedvence persze Havas Henrik is. (…)

Havas Henrik – ó, még egy hasonlóság „Keró”-val – imádja magát „tanár úr”-nak hívni. (…)

Volt neki a Magyar Rádióban egy másik neve. Gúnynév. Őrmesternek hívták. (…)

Az Őrmester név másnak szólt. Hogyha nem is a rendőri, katonai szerveknek, hanem egy másik, de ezeknél izgalmasabb, titkosabb szervezetnek lehetett a megbecsült tagja. Ezért gúnyolták Őrmesternek. Az autószerelőből, villamosvezetőből, taxisofőrből lett bumfordi fiatalember már elmúlt 30 éves, amikor a hetvenes évek végétől rakétaként kezdett szárnyalni a karrierje. Meglepően fontos politikai műsorokat bíztak rá a Kádár-rendszerben, egyre-másra. Havas trükkje egyszerű volt: ott piszkálni a rendszert, ahol szabad, ahol nem fáj senkinek. Jól értett ahhoz, hogy úgy nyaljon, úgy törleszkedjen, hogy kívülről szemtelenkedésnek tűnjön. (…)

Az állandó dicsekvések, nagyzolások, nagyképűségek valóban komikusak. Nehéz megfejteni, hogy ál-kötözködő stílusa mögött mi van: a borzalmas történelmi múltja, talán félműveltsége vagy esetleg egy még zavarba ejtőbb titok.”

A Pesti Srácok Schmidt Mária esszékötetéről

„A jelen valóságában élő konzervativizmus és a múltba révedés élményéért bármilyen esztelenségre hajlandó, megcsontosodott liberalizmus, az emberekkel konzultáló „populisták” és a multikulturális vállalatokkal konzultáló technokraták küzdenek egymással. A 20. századi reflexek a 21. századi lehetőségekkel. Erre az erősnek ható gondolatra épül a Nyelv és szabadság, de ha végigolvassuk az összefüggéseket, azok bizony alátámasztják a fő gondolatot.”

A 888 a solymári választásról

„A vágyvezérelt újságírók (lényegében annak lehet tekinteni a HVG, Index és a 444 teljes szerkesztőségét) és a vágyvezérelt politikai elemzők száz százalékig meg voltak arról győződve, hogy az “Összefogás” jelöltje fog győzni Solymáron. Mint oly sokszor ezidáig, tegnap ismét arcul csapta a valóság a romkocsmák népét.”

A Magyar Idők Moldova Györgyről

„Én viszont úgy látom, épp (a szintén nyugdíjas) Moldova Gyuri bácsi az, aki nem veszi észre, hogy lejárt a jegye. Legalábbis mint írónak, rangsorszerkesztőnek.”

Solymár tanulságai – A Fidesz az új Jobbik

Mint ismeretes, a kormánypárti jelölt nyerte Solymáron az időközi önkormányzati választást.  A Fidesz-KDNP színeiben induló Dalos Attila a szavazatok 56,8 százalékát szerezte meg (225-en voksoltak rá), míg ellenfele, a hat baloldali párt által támogatott független jelölt, Kárpáti Zsuzsanna 42,7 százalékot kapott (169 szavazat).

Az érintett pártok érthetően a saját szemüvegükön keresztül nézik a végeredményt. A Fidesz hozta a kötelezőt, s ezért nem sok szót pazarolt a solymári győzelemre. A baloldalon sikerként kommentálják a vereséget, hiszen – és ebben igazuk van – ezen a hagyományosan jobboldali településen még sohasem tudtak ilyen közel kerülni a jobboldal jelöltjéhez. Ebből a baloldalon azt a következtetést vonják le (vagy, legalábbis azt kommunikálják), hogy működik az összefogás, s ha jövő év áprilisáig megmarad ez a tendencia, akkor a választókörzetek nagyobb részében le lehet győzni a Fideszt.

Solymár hagyományosan jobboldali településként él a köztudatban, ám ha árnyaljuk a képet, akkor ehhez hozzá kell tennünk: nem fideszes, hanem jobbikos a település. Ám a Jobbik, mint tudjuk, a vasárnapi választáson nem indult.

Kérdés, hogy mi lett a Jobbik szavazóival.

Adódik a válasz, hogy sokan közülük otthon maradtak. Ha a pártjuk nem indul, nincs miért elmenniök szavazni.

A helyzet azonban valószínűleg nem ennyire egyszerű. Sok elemző szerint a Fidesz mára szélsőségesebb lett a Jobbiknál, Orbánék gyakorlatilag jobbról előzik Vonáékat, szinte az összes tematikájukat „lenyúlták”. Ebben a helyzetben a Jobbik kénytelen volt felismerni, hogy a Fidesztől jobbra nincsen számára hely, és az utóbbi hónapokban elkezdett a közép felé húzódni. Vagyis, másképp fogalmazva,

a politikai palettán helyet cserélt a két párt.

Eddig a Fidesz jött ki jobban ebből a helycseréből: szinte minden közvéleménykutatónál  – legutóbb a Republikon hozott ki ilyen eredményt – növelte a támogatottságát, miközben a Jobbiké stagnál, vagy csökken.

A jövő évi választásra nézve persze nehéz ebből bármilyen érvényes tanulságot levonni. Legalábbis, abban az értelemben, hogy mi várható országos szinten. Ami Solymár kapcsán most megállapítható: a Fidesz lett az új Jobbik. Akiknek ez tetszik, rájuk szavazak majd, akiknek nem, másokra voksolnak, vagy otthon maradnak.

LAPSZEM – 2017 december 11.

0

Ma az Árpádok ünneplik a névnapjukat. Az időjárás? Nos, az az áprilisit idéző szeszélyes lesz: elképesztő felmelegedés és erős melegfronti hatás várható. A köpönyeg.hu előrejelzése szerint a déli szél nagy területen fokozódik viharossá, néhol 100 km/h-s lökésekké erősödik, s délutánra már 9-15 fokos tavaszias enyheséget hoz magával. De lássuk, miről írnak ma a lapok! 

 

Népszava –  Nagy nemzeti látszatkonzultáció és látszatdiadal

Az illetékes államtitkár sikerjelentését idézi a Népszava, amely azonban megállapítja, hogy mára a konzultáció lényegében minden eleme hiteltelenné vált. A kérdésekbe foglalt állításokat pontról pontra cáfolták. A konzultációról közzétett adatokat pedig mások mellett Hadházy Ákos, az LMP társelnöke nevezte kamunak, miután – korlátozott időtartamban és körülmények között – Szél Bernadett társelnökével együtt betekinthetett a beérkezett paksamétákba. Hadházy szerint sehol sem tudtak nyilvántartást mutatni az adott napi küldeményekről.

Soros György a Népszavában közölt írásában úgy fogalmazott: a magyar nép bizonyára megtalálja majd a módját annak, hogy ellenőrizze a hivatalosan bejelentett számok pontosságát.

Szerinte azonban még az “inflált” számok is azt bizonyítják, hogy a felnőtt magyar lakosság többségét nem lehetett félrevezetni a megtévesztő kampánnyal,

hiszen a nyolcmillió háztartásba eljuttatott kérdőíveket még a hivatalos kormányverzió adatai szerint is csak a választópolgárok alig több mint egynegyede küldte vissza.

Magyar Nemzet – Disznók

„Nézegetem a Pócs János fideszes dinnyekirály-mameluk, a közösségi média algoritmusai és a globális média által roppant populárissá tett fotót – tudják: azt, amelyen egy holtában megperzselt-megtréfált disznó csodálható meg –, és az az érzésem, hogy bár az elmúlt napokban sok mindenről szó esett vele kapcsolatban, egyvalami felett mintha elsiklottunk volna. A feldolgozásra váró tetem társaságában – ki félszegen, ki önfeledten – mosolygó magyar emberekre gondolok” – írja a Magyar Nemzet véleménycikkében Gazda Albert. A megszólalásig olyanok ők, amilyenek mi magunk vagyunk. Vagy a vidéki – netán kárpátaljai, erdélyi, tök mindegy – rokonaink és barátaink. Felteszi a kérdést: Miért vélhetnek egy ilyen – úgynevezett – poént kifejezőnek és viccesnek? Majd végül: ki felel azért, hogy ez az egész így megtörténhetik?

A kormányzati propaganda első számú alapelvét látjuk kirajzolódni – illetve átszűrődni a dolgos hétköznapokba – vonja le a tanulságot. Bárki bármikor célkeresztbe vonható és dehumanizálható, és aki célkeresztbe vonatott, nem ember többé, ergo nem számíthat könyörületre. Addig kell ütni, amíg meleg, amíg mozdul.

A politika harc és versengés, ezt kétségbe vonni bugyutaság lenne. Ám korábban úgy hittük, helyénvaló betartani bizonyos szabályokat.

Akár azért, hogy amennyiben fordulna a kocka, mi is számíthassunk e szabályok érvényesülésére. Hát ennek lett vége apránként – vonja le a következtetést a publicista.

Magyar Idők – Óriási pofon az ellenzéki összefogásnak

Ahogy az várható volt, a kormánpárti lap diadalittasan számol be a vasárnapi solymári időszaki eredményéről, Mint írja:

„Fölényes győzelmet aratott a Fidesz–KDNP jelöltje, Dalos Attila,…dacára a baloldali ellenzéki erők teljes körű mozgósításának és pártjaik összefogásának”.

A választáson a jogosultak 58 százaléka vett részt. A 404 szavazatból Dalos Attila 225, az ellenzéki Kárpáti Zsuzsanna mindössze 169 voksot kapott (ez 55,7, illetve 41,8 százalék).

A solymári választásra sokan a 2018-as országgyűlési választás próbájaként tekintettek. A településen lényegében a sokat emlegetett koordinált indulást tesztelte az ellenzék, hiszen Kárpáti Zsuzsanna mögött felsorakozott a DK, az Együtt, az LMP, az MSZP és a Párbeszéd, majd a Momentum is, miután Szemző Áron a Facebookon közölte: „teljes mellszélességgel beállok Kárpáti Zsuzsanna független jelölt mögé.” Később a Magyar Liberális Párt is tudatta, hogy Kárpáti Zsuzsannát támogatják – idézte fel az ATV. A Jobbik nem állított saját jelöltet. A körzet képviselője korábban Gaal Gergely (KDNP) volt, aki Rubovszky György halála után a képviselő helyére lépett az Országgyűlésben – írja a lap.

Magyar Hírlap – Ellentámadásba lendült Gaskó

Jogi úton akar elégtételt venni a „karaktergyilkosokon” a Liga volt elnöke, miután a rendőrség – nem jogerősen – lezárta a hűtlen kezelés gyanúja miatt folytatott nyomozást – írja a lap, idézve Gaskót, aki „azzal fenyegetőzik”, hogy súlyos árat kell fizetniük az őt „teljesen alaptalanul” meghurcolóknak.

A nyomozás lezárásáról szóló határozat azonban tanulságos – mutat rá a lap, idézve egyebek között az indoklást, amely szerint „az eljárás során beszerzett adatok

kétséget kizáró módon nem támasztották alá a vagyonkezelői kötelezettségszegést, és azzal okozati összefüggésben álló szándékos vagyoni hátrány okozását”.

Vagy egy konkért ügyben az olvasható a dokumentumban, hogy „kétséget kizáró módon nem igazolható, hogy az egyes szolgáltatások igénybevétele milyen célból, és pontosan ki által történt meg”, és mivel „a gépjárműhasználat dokumentálása a szervezetnél nem történt meg /…/ így magáncélú, vagy a Szövetség érdekeitől eltérő használat során felmerült költségek elszámolása kétséget kizáró módon nem igazolható”. Továbbá „a szervezet céljaitól eltérő pénzfelhasználás nem támasztható alá az éttermi számlák esetében sem, tekintettel arra, hogy az eddig rendelkezésre álló adatok alapján rekonstruálni azt, hogy az egyes számlák esetében a szolgáltatást milyen célból, ki és kivel vett igénybe, nem lehetséges”. Hasonló a helyzet a nyomozók szerint a szállodai szolgáltatásoknál is.

 

A Fidesz jelöltje nyert Solymáron

1

Nem sikerült a baloldali áttörés Solymáron, bár ezúttal megvolt az országos szinten sokak által hiányolt összefogás. A hat baloldali párt közös jelöltjeként induló Kárpáti Zsuzsanna 169 szavazatot kapott és ezzel alulmaradt a kormánypártok jelöltjével, Dalos Attilával szemben, aki a leadott szavazatok  közül 225-öt szerzett meg. A választáson való részvétel 58 százalékos volt.

A mostani időközi önkormányzati választást azért kellett kiírni, mert a korábbi önkormányzati képviselő, a kereszténydemokrata Gaal Gergely országgyűlési képviselő lett.

A solymári választást azért övezte kiemelt figyelem, mert ez lehet a próbája a sokak által hiányolt ellenzéki összefogás működőképességének. A választókerületben függetlenként induló Kárpáti Zsuzsannát ugyanis immár hat ellenzéki párt – DK, Együtt, LMP, MSZP, Párbeszéd és Momentum – is támogatta, a Jobbik pedig nem indított jelöltet. Vele szemben a kereszténydemokrata Dalos Attila indult.

Solymár mindig is erősen jobboldali beállítottságú település volt. A 2014-es önkormányzati választáson például egyéni körzetben kizárólag a jelenlegi kormánypártok jelöltjei győztek. 2014-ben az akkori kormánypárti jelölt, Gaal Gergely 215 szavazatot kapott (61,9 százalék), az MSZP–DK színeiben induló Aranyi Zoltán Zsolt 96-ot (27,6 százalék), a jobbikos Murányi Levente pedig 36 voksot szerzett (10,3 százalék).

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK