Kezdőlap Címkék óvodás

Címke: óvodás

Óvodásokkal kampányolt Orbán, megbüntették

A Nemzeti Választási Bizottság büntette meg a miniszterelnököt. El kell távolítania a videót a Facebookról, és 350 ezer forint bírságot is fizetnie kell.

Az Együtt panaszolta be Orbánt, amiért a Komárom-Esztergom megyei 3. választókerületben az egyik óvodában is kampányolt Czunyiné Bertalan Judit mellett. A panaszt a kerületi választási bizottság elutasította, az NVB viszont felülbírálta a döntést. Ez az Együtt képviselőjelöltjének, Hajdú Nórának a közleményéből derült ki.

A határozat szerint Orbán Viktor és Czunyiné Bertalan Judit „megsértették a választási eljárásról szóló törvényben rögzített jelöltek és a jelölőszervek közötti esélyegyenlőség és a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét, valamint a nemzeti köznevelésről szóló törvény köznevelési intézményekre vonatkozó rendelkezését is a kampánytilalomról”. A határozat szerint

Orbánnak el kell távolítania Facebook-oldaláról a videót, „be kell fejeznie a jogsértést”

és bírságot is kell fizetnie.

A Momentum közleményéből az is kiderült, hogy az NVB a Kúria gyakorlatára hivatkozva döntött így, és az is, hogy

a bírság 350 ezer forint.

A döntést az tette lehetővé, hogy az NVB-ben már ott ülnek az országos listát állító pártok jelöltjei is.

Simonka rárepült a gyerekekre

0

A Fidesz politikusai az utóbbi időben, biodíszletnek tekintve a gyerekeket, előszeretettel mutatkoznak óvodákban és iskolákban – miközben csak saját politikai népszerűségét akarják növelni. A most Dél-Békésben történtek a politikai pedofília fogalomkörével is leírhatók.

Simonka György, a Fidesz-MPSZ és a KDNP közös egyéni országgyűlési képviselőjelöltje 2018. március 1-jén a battonyai Magdu Lucian Román Általános Iskola és Óvoda adventi rajzpályázata résztvevőinek,

öt óvodás gyermek és tizenhat iskolás diáknak „egy meglepetést küldött”.

Az erről szóló hír a közoktatási intézmény honlapján jelent meg, amelyet később, amikor széles nyilvánosságot kapott hír, árulkodó módon, levették. A fényképek szerint olyan póló volt, amelyen Simonka György Facebook-oldalának címe és egy „Facebook-like” jel narancssárga nyomattal szerepel.

Egy országgyűlési képviselőjelölt Facebook-oldalát és egy „Facebook-like” jelet a párt színével megjelenítő póló ajándékozása, illetve a póló viselésének ösztönzése a választói akarat befolyásolására alkalmas, ezért az kampányeszköznek tekintendő. A következetes bírósági gyakorlat szerint a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlás követelményére vonatkozó választási alapelv akkor is sérül, ha ugyan az érintett magatartása tételes jogszabályi rendelkezésbe nem ütközik, azonban az érintett a jogait nem azok társadalmi rendeltetésének megfelelően gyakorolja.

Azzal, hogy egy közoktatási intézmény belső pályázatán jól szereplő, kiskorú, egyes esetekben óvodás gyermekek számára kampányeszköznek minősülő pólót ajándékozott

Simonka György, a gyermekeknek az általuk elért szép sikerek és az azért kapott elismerés feletti örömét politikai célokra használta ki.

Hasonló eset történt a tótkomlósi Jankó János Általános Iskolában és Gimnáziumban. 2018. február 28-án az iskola tanulói ugyancsak a karácsonyi rajzpályázaton elért sikerük után kaptak Simonka György fideszes képviselő közéleti Facebook-oldalát reklámozó pólót. A történtek miatt több szülő felháborodásának adott hangot.

Forrás: Bod Tamás, az Együtt országgyűlési képviselőjelöltje

Óvodások a politika célkeresztjében

0

Amint arról a Független Hírügynökség is beszámolt, nemrégiben a csepregi óvodások is találkoztak a politikával. Akkor egy felújított út átadása volt az alkalom arra, hogy térden állva – igaz, szalmát terítettek alájuk – örüljenek a polgármester megjelenésének. A hivatalosságok a Luca-napi népszokással, a kotyolással igyekeztek magyarázni a dolgot, de az ügy azért így is elég kínos volt.

Legújabban a józsefvárosi óvodákban a gyerekeknek 3000 forintos játékutalványokat osztogattak Kocsis Máté fideszes polgármester áldott, békés karácsonyi ünnepeket kívánó sorai kíséretében. Ez utóbbit az olvasni még nem, vagy alig tudó gyerekek nyilván nagyra értékelték. Az igazi célközönség persze nem a gyerekek voltak, hanem a szüleik, akiknek inkább élelmiszercsomagokra, ruhákra és nem utolsó sorban pénzre volna szükségük.

Simicskó István honvédelmi miniszter nemrég váratlan látogatást tett egy óvodában, a Fidesz Erzsébet- és terézvárosi jelöltje óvodákat látogat és az őt az óvodások körében ábrázoló képeket Facebook-oldalára kiteszi.

Két évvel ezelőtt a zákányi óvodások Weöres Sándor verseivel szórakoztatták a határainkat védő katonákat, azt megelőzően pedig a mórahalmi gyerekekkel a kormányablakot dicsőítő rigmusokat szavaltattak.

Hozzávetőlegesen még négy hónap van a választásokig. Utána bizonyára békén hagyják az óvodásokat, és a gyerekek visszatérhetnek kedvenc játékaikhoz: a kislapáthoz és a kisautóhoz.

Térdelve örültek egy felújított útnak a csepregi óvodások

Láttuk a sajtóban az örömteli hírt, miszerint a Vas megyei Csepregen az óvodások annyira megörültek annak, hogy felújították az Alkotmány utcát, hogy térden állva műsort adtak, megköszönve a polgármester bácsinak a gondoskodást.

Érthető volt az óvodások öröme, hiszen, mint Vlasich Krisztián polgármester elmondta, az egész város nagyon örült. Vagyis – és ezt már mi tesszük hozzá – furcsa lett volna, ha egy ilyen összevárosi örömködésből épp az óvodások maradtak volna ki. A polgármestertől azt is megtudhattuk, hogy nem csak a gyerekek mentek örömmel, de a szüleik is nagyon örültek annak, hogy a gyerekeik szerepelhettek az utca átadásának ünnepségén. Még a pedagógusok is örültek, és eszükbe sem jutott, hogy tehernek tekintsék a plusz feladatot, ellenkezőleg: nagyon szívesen foglalkoztak a gyerekek felkészítésével.

Ha felületesen gondolkodnánk, mint ahogyan azt sokan mások teszik, nekünk is az jutna az eszünkbe, hogy itt egy helyi kiskirály arroganciájának szerencsétlen megnyilvánulásával állunk szemben. Persze, az is lehet, hogy nem is a polgármester akarta, hogy az óvodások műsort adjanak a tiszteletére, hanem az óvónénik lihegték túl a témát, így bizonyítva alkalmasságukat, valamint a NER eszméi iránt érzett elkötelezettségüket.

Szóval a fentiekre is gondolhatnánk, de szerencsére nem kell ilyenekre gondolnunk. Már csak azért sem, mert tudjuk, hogy a csepregi útátadáskor egy Luca-napi népszokás elevenedett meg, az késztette térdre az óvodásokat. Egy régi népi hagyomány szerint ugyanis december 13-án, Luca napján, a fiatal fiúk szalmára térdepelve „kotyoltak” a házak udvarán.

Amúgy nem ez az első eset, hogy az óvodások a csepregihez hasonló bevetésen vettek részt. Két évvel ezelőtt például a zákányi óvodások köszöntötték énekszóval a magyar-horvát határnál szolgálatot teljesítő katonákat. A kicsik amellett, hogy eldalolták Weöres Sándor „Nincs szebb a virágnál” című megzenésített örökzöldjének néhány strófáját, ajándékkal is kedveskedtek az egyenruhás bácsiknak: nemzetiszínű szívecskéket vittek nekik, ezzel is fokozva a harci kedvüket.

De volt olyan is, amikor a mórahalmi óvodások kormányablakról szavaltak versikéket. Nyilván azért, mert ez benne van a mindennapjaikban, erről beszélgetnek játék közben, vagy éppen a délutáni alvás előtt, mielőtt eljönne hozzájuk az álommanó. Talán már nincs messze az idő, amikor néhány szülő azt kéri az óvodától, hadd legyen a gyerekének kormányablak a jele, mert ez egyenes út az iskolaérettséghez, arról nem is szólva, hogy ez a kiegyensúlyozott fejlődés záloga és egyben alapköve.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK