Kezdőlap Címkék Olcsó

Címke: olcsó

Öngólt lőtt a Gundel?

Zuhan a Gundel étterem internetes értékelése, özönlenek a pikírt vagy dühös bejegyzések a miniszterelnökségen felszolgált felfoghatatlanul olcsó menü és szóló ételek láttán. Pedig egy hete még milyen büszke volt az étterem. Megmozdulhattak a „védők” is a neten.

„A Gundel egy nagy múltú étterem akinek sikerült eladnia a lelket Orbánnak. Gratulálni tudok hozza” – ez csak egy a Gundel étterem Facebook-oldalán és Google-maps-lapján sorjázó kommentárokból.

Százával olvashatók a bejegyzések arról, hogy előfizetnének a 850 forintba kerülő napi menüre, de házhoz szállítást is kérnek, mert állandóan túlórázniuk kell. És három év múlva fizetek – írták ezt is sokan. Mások a gyerek iskolájába kérik a menüt, mert ott „sokkal drágább és sokkal sz…bb” a kaja.

Pedig egy hete még minden rendben volt, a patinás étterem meg is ünnepelte.

„A Gundel csapata büszke arra, hogy elértük a 10.000-res rajongótábort a facebookon! Köszönjük, hogy velünk vannak a facebookon, és várjuk Önöket személyesen is a Gundelben!”

Ezt tette közzé új év alkalmából a Facebookon az étterem.

Hétfőn írta meg a hvg.hu, hogy a Gundel nyerte el a Miniszterelnökség frissen átadott, az egykori karmelita kolostorban lévő épülete menzájának üzemeltetési jogát. A kancellária ezután fényképeket tett közzé arról, hogy nincs szó rongyrázásról, a két fogásos napi menü 850 forint, egy tál ételek és főzelékek pár száz forintba kerülnek. Ezután az Index összehasonlította a Gundel városligetbeli áraival.

A közönség biztosítékát láthatóan a somlói galuska verte ki. Ez a Várban 260, az étteremben 2700 forint.

A bejegyzések közt sok honfitársunk „készséges” útbaigazítást ad angolul a turistáknak, hogy inkább a Várba menjenek, mert ott 90 százalékkal olcsóbban tudnak étkezni. Többen az O1G-kártyát ajánlják ehhez.

Sokan azon feltételezésüknek adnak hangot a publikumban, hogy

ez a menzaszolgáltatás aligha hozhat nyereséget a Gundelnek,

tehát a haszon a különféle, étterembeli kormányzati rendezvények árából fog keletkezni. Az tény, hogy már eddig is több fogadást rendelt meg a kormány a Gundelben: miniszterelnöki találkozóhoz kapcsolódóan, de választási győzelmet is ünnepeltek itt.

A Gundel eltüntette az étterem értékelését a Facebookon (a kommentek még ott vannak, de választ nem küldenek, ahogyan ezt korábban tették), a Google maps oldalán azonban változatlanul lehetséges a csillagozás. A pár nappal korábbi értéket nem ismerjük, de ezekben a percekben már több az egy csillag, mint az összes többi együttvéve (és a 2-5-ösök közt a legmagasabb van többségben most is). Becslésünk szerint 4-es körüli lehetett az átlag, ez ma délelőtt először 3-ra esett, most 2,7 csillag.

E percekben először 2,4-ről felment 2,7 csillagra, valakik tehát elkezdhettek 5-ösöket adni, pár perc leforgása alatt 1050-ről 1300 fölé ugrott az értékelések száma.

Hogyér’ adja?

Tiszaszigeten, a templom melletti buszmegállóban vette észre a delmagyar.hu munkatársa a fotón látható feliratot, amelyen szabad szemmel is jól látható, hogy egy gazdálkodó honfitársunk olcsóbban adja a tojást keresztényeknek, nagycsaládosoknak, nyugdíjasoknak és közmunkásoknak. Nem ma készült ez a fotó, körülbelül egy évvel ezelőtt, de amióta először láttam, gyakran eszembe jut, vajon, mi lehet a termelővel? Árul-e még tojást, és ha igen, hogyér’ adja?

A portál munkatársai megkérdezték a tojások tulajdonosait, hogy miként ellenőrzi, hogy a vásárló megfelel-e a fenti feltételeknek. Szerencsére nincs ok a nyugtalanságra: a gazda senkitől sem kér semmilyen igazolást, így a többi között keresztlevelet sem. Elhiszi, bárkinek, ha azt állítja magáról, hogy nyugdíjas, nagycsaládos, közmunkás, vagy, teszem azt, keresztény.

Mi a magunk részéről eddig sem nyugtalankodtunk, mert nem gondoljuk, hogy rossz szándékot kellene sejtenünk az ügy hátterében. Hősünk ugyanis lehetett volna szigorúbb is, kiírhatta volna például, hogy csak keresztényeket, nyugdíjasokat, nagycsaládosokat, és közmunkásokat szolgál ki, csak nekik adja el a tojásait, a többiek vásároljanak ott, ahol akarnak.

Nekem nincs ezzel gondom, a saját tojásait mindenki annak adja el, akinek akarja, és olyan áron, amennyiért jónak látja. Jól is néznénk ki, ha az állam, vagy bármely más hatóság beleszólna az ilyen ügyekbe. Lenne is nagy felháborodás, hogy hol van itt a demokrácia, a piacgazdálkodás, a verseny – bízzuk már rá a termelőre, hogy kinek adja el a tojásait és hány forintért.

Arról nem is szólva, hogy gazdálkodó honfitársunk nem azt írta ki, hogy aki nem keresztény, nagycsaládos, nyugdíjas, vagy közmunkás, drágábban veheti meg a tojásokat, hanem épp ellenkezőleg: azt, hogy akik beleférnek az említett kategóriákba, azoknak olcsóbban adja. Mi ez, ha nem társadalmi felelősségvállalás, vagy más néven, pozitív diszkrimináció?

Hogy miért épp ezeket a kategóriákat találta meg a tojástermelő, azt nem árulta el az újság munkatársának. Mi sem látunk bele a mások gondolataiba, így azután, másokhoz hasonlóan csak találgatni tudunk. Három kategória viszonylag érthető, a tojástermelő honfitárs nyilván sokat hallott a szolidaritásról, arról, hogy segíteni kell a nehezebben élőket, és ismeretei alapján feltételezte, hogy a nagycsaládosok, a nyugdíjasok és a közmunkások közéjük tartoznak.

Hogy a keresztények hogy kerültek a felsorolásba, arról hősünk csak annyit árult el, hogy az ötletet Böjte Csaba dévai szerzetes ihlette. Talán nem is fontos tudnunk, hogy miként jöttek a képbe a keresztények. Inkább reménykedjünk abban, hogy bár egy év alatt alaposan megdrágult a tojás, ha valaki megfelel a fenti besorolásnak, még mindig kedvezményesen vásárolhat a Móra F. u. 12. sz. alatt.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK