Kezdőlap Címkék Nikola Gruevszki

Címke: Nikola Gruevszki

Hét év börtön korrupcióért Orbán barátjának

Hét év börtönbüntetésre ítélték sikkasztásért Nicola Gruevszki, Észak Macedónia egykori miniszterelnöke.

Aki Magyarországon menekült státuszt élvez miután magyar diplomaták kalandos módon kiszöktették az országból. Már akkoris egy bírósági ítélet elől menekült, de ez egy újabb 1,3 millió eurós ügy. Ennek a lényege az, hogy a pártja számára érkező „adományokat” egy Belizeben bejegyzett offshore céghez utalttatta át. Majd a pénzek visszakerültek Észak Macedóniába, ahol azután ingatlanokat vásároltak belőle Szkopjéban. Már önmagában az is nagy kérdés, hogy miért is kapta az akkori kormányzó párt az akkori adományokat. Az offshore cég közbeiktatásával nyilván azt akarták elérni, hogy a pénz eltűnjön a hatóságok elől.

Gruevszki ügyében öt másik embert is elítéltek, köztük a titkosszolgálat akkori főnökét, az ex miniszterelnök bizalmasát.

Gruevszki egyébként nem a korrupcióba bukott bele hanem a nagy lehallgatási botrányba. Kiderült, hogy a titkosszolgálat az egész helyi elitet lehallgatta. 20 ezer ember telefonját figyelte a titkosszolgálat. Az amerikai nagykövetség figyelmeztette erre az ellenzéket, és megindult a lavina. Gruevszki megbukott, és Magyarországra menekült. Orbán Viktor miniszterelnök, akkor azzal indokolta a befogadását, hogy „az ember tisztességesen bánik a szövetségeseivel.”

Embert barátjáról …

Idén áprilisban a washingtoni pénzügyminisztérium jelezte, hogy Nikola Gruevszki nemkívánatos személy az Egyesült Államokban. Orbán barátai közül egyre többen buknak meg amerikai segítséggel: Boriszov ex miniszterelnök Bulgáriában, Babis volt kormányfő  Csehországban. Fico ex miniszterelnök ellen is épp most indult korrupciós vizsgálat Szlovákiában.

Ezeknek a vezetőknek nemcsak a korrupciós ügyeket róják fel az USA-ban hanem azt is, hogy Putyinnal túlságosan jó kapcsolatot ápoltak.

Nikola Gruevszkivel ennek ellenére rendszeresen konzultál Szijjártó Péter külügyminiszter a balkáni fejleményekről.

Orbán kétarcú diplomáciája

Hírek szerint a magyar miniszterelnök korlátozni fogja Szijjártó Péter jogkörét: neki a Vadkelet marad. A Balkán, az oroszok, a kínaiak, a törökök és persze a határon túli magyarok.

Az európai ügyeket Navracsics Tibor vinné a jövőben. Ő az emberarcú fideszesek között van elkönyvelve, aki öt évig uniós biztos volt Brüsszelben. Neki kellene elfogadtatni Brüsszellel Orbán kétarcú diplomáciáját, amelynek valójában egyetlen igazi célja van: pénzt szerezni a nemzeti együttműködés rendszerének vagyis a saját hatalmának fenntartására.

BETYÁRBECSÜLET ÉS A HAZA ÜDVE

0

VMRO-DPMNE – ez a rövidítése annak a macedón pártnak, amelynek a nevében Nikola Gruevszki évtizedig kormányozta a kicsiny balkáni államot. Veretes párt: elődje 1893-ban alakult, az akkor már évszázadok óta török fennhatóság alatt sínylődő területen. A hosszú rövidítés teljes neve magyarul a következő: Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Demokratikus Párt a Nemzeti Egységért.

A névből kitetszik a kettős örökség: egyrészt a forradalmi (terrorista?) titkos hálózat, másrészt fedőszerve, egy névleg demokratikus tömegpárt. A VMRO-DPMNE Jugoszlávia szétesésekor, 1990-ben alakult újjá. Először igyekezett magát kereszténydemokratának feltüntetni, majd élesen nacionalista-populista irányba fordult. Nem meglepő egyik sem; van ilyen csoda hazánkban is.

Hanem lényeges, hogy az új macedón kormány korrupció miatt vád alá helyezte a volt miniszterelnököt, akit aztán a bíróság szabályosan elítélt. Gruevszkinek már nem volt útlevele, amikor átszökött az albán határon. Innen magyar diplomaták segítettek neki átjutni további három határon – először Montenegróba, majd Szerbiába, végül Magyarországra.

Először fordul elő a magyar diplomácia történetében, hogy magyar diplomaták sorozatban megsértik a nemzetközi jogot, amikor egy hazájában elítélt bűnözőt három határon szemérmetlenül átcsempésznek. Senkinek nem volt annyi esze és ép erkölcsi érzéke, hogy megtagadja a külügyminiszter utasítását? Ez sokat elárul a magyar diplomácia színvonaláról.

Emlékeztessünk arra, hogy a jelenlegi külügyminiszter volt az, aki annak idején miniszterelnöki államtitkárként lezsírozta a baltás gyilkos, Szafarov kiadatását Azerbajdzsánnak. Akkor a Külügyminisztérium és az Igazságügyminisztérium még tiltakoztak – no nem hangosan, de a kormányon belül mégis –, mert hazánkra nézve roppant károsnak ítélték a vakmerő lépést.

Ma nem tiltakozik senki. Hézagmentesen összállt a maffiaállam. Belső jog, nemzetközi jog már nem számít. Csak a betyárbecsület. Orbán megvédi hasonszőrű cimboráit. Ez fontosabb neki, mint a haza becsülete és üdve.

Hazánk a nemzeti szégyen kormányának áldatlan tevékenysége eredményeképpen a legmélyebb szintre süllyedt, elvesztette maradék nemzetközi tekintélyét. Bűntanyává züllesztette Magyarországot a maffiakormány.

Orosz hazafiak mondják, hogy a magyar miniszterelnököt az orosz elnök kényszerítette erre a durva lépésre. Nem tudom. Ha így van, akkor a baj óriási, mert zsarolhatónak tűnik a magyar miniszterelnök. Ha nem így van, akkor a baj még nagyobb, hiszen a magyar kormány önszántából választotta a nemzet érdekének minden szempontból ellentmondó utat.

Nem akarok azon élcelődni, hogy az Orbán-kormány minden rászoruló menekültet elüldöz, ellenben a bűnöző menekülőket szeretettel befogadja.

Nem akarok azon kiakadni, hogy Gruevszki számára a menekült státus megadása minden szempontból ellentmond a kormány saját propagandájának.

Szomorúan lehajtom fejemet, mert Gyurgyák Jánossal szólva látom „ezzé lett magyar hazám”.

Vajon mikor kerül a történelem szemétdombjára a magát kormánynak képzelő bűnszövetkezet?

Putyin elnök fog-e menedékjogot adni az haza érdekeit lábbal tipró volt magyar miniszterelnöknek?

Bokros Lajos
elnök
Modern Magyarország Mozgalom

Lép-e az Európai Unió Gruevszki menekültstátuszának megadása miatt?

0

 

 

This poll is no longer accepting votes

Lép-e az Európai Unió Gruevszki menekültstátusza miatt?
×

A fideszes média mentegeti az elítélt volt macedón kormányfőt

A kormánymédiában már ott tartanak, hogy koncepciós perben ítélték el Gruevszkit, persze Soros emberei. Természetesen Gyurcsány is hibás, vajon miért találkozott kétszer is annak idején az akkori macedón miniszterelnökkel… A valódi kérdés persze az, mit készítenek elő a jogerősen elítélt, már az Interpol által is körözött Gruevszki mentegetésével? 

A Hír TV tegnap esti, ma reggel megismételt Csörte című műsorában azzal vezették fel a vitát, hogy a „a baloldali sajtó botrányt vizionál” amiért Magyarországra menekült a volt macedón kormányfő. A fideszes megmondó emberek szerint koncepciós perben ítélte el őt a mostani baloldali macedón kormány, amely Soros embereiből áll.

A magyar kormány szerintük majd törvényesen, 60 nap alatt le fogja folytatni az eljárást és dönt a soros-bérencek által üldözött menedékkérelméről. Ja, azért nem tették vissza addig Szerbiába vagy azért nem zárták tranzitzónába (mint a szíriai menekült családokat), mert mégis csak egy volt miniszterelnökről van szó…

Ismét nem politikai, hanem jogi ügyként kezelik Gruevszki menedékkérelmét, ugye?

Na és persze Gyurcsány a hibás

Habony Árpád lapja, a Ripost ma azzal az ordító vezető címmel jelent meg a címlapján, hogy „Mit tudhat Gyurcsányról a volt macedón miniszterelnök?”. Az alcím, meg az, hogy „Kiborul végre a balkáni bili?” A felcím pedig az, hogy „Bérgyilkosok, fedőcégek, alvilági seftelés”.

A Ripost névtelen „Balkán-szakértőket” is idéz, akik szerint Gruevszki igenis „sokat tudhat” Gyurcsány és egy bolgár oligarcha, Cvetan Vaszilev kapcsolatáról. A propaganda lap szerint „Gyurcsány sötét üzleti birodalmának nem kis része a balkáni országokban van elrejtve”. Arról sem feledkeznek meg, hogy Gyurcsány felesége bolgár családból származik.

Az Origo pedig már korábban azt fejtegette, hogy Gyurcsány kétszer is személyesen találkozott Gruevszkivel. (Aki akkor – ezt mi tesszük hozzá – még kormányfő volt és nem elítélt bűnöző.)

Az mondjuk nem túl meglepő, hogy a fideszes propaganda mindenre sorosozással és gyurcsányozással reagál, de itt most többről lehet szó, el akarják terelni a figyelmet Orbán és a kormány szerepéről a nemzetközi botránnyá dagadó ügyben és valószínűleg elfogadhatóvá akarják tenni a menekültkérelem majdani elfogadását.

Gruevszki vezette az albániai magyar nagykövetség autóját – fotó bizonyítja

0

Egy albán portál egy fényképet közölt, amelyen a korrupció miatt börtönbüntetésre ítélt volt macedón miniszterelnök látható az autó volánja mögött. A Korrieri című lapban közölt képet valószínűleg egy közlekedési kamera rögzítette.

Az albán rendőrség – mint az már mi is megírtuk – korábban megerősítette, hogy rendőrség megerősíti azt is, hogy a Gruevszkit szállító CD1013A rendszámú jármű a tiranai magyar nagykövetség tulajdonában van.

Gruevszki az albán rendőrség szerint november 11-én este 7 óra 11 perckor lépte át az Albánia-Montenegró határállomást. A volt macedón kormányfő egy magyar diplomata autóban ült, és a saját személyi igazolványát használta. Az Interpol csak később, november 13-án adott ki ellene nemzetközi körözést.

A montenegrói rendőrség pedig azt írta sajtóközleményében, hogy Gruevszki még aznap elhagyta az országot, hogy Albániából érkezve belépett oda.

Albánok: illegálisan lépett Albániába Gruevszki

Illegálisan lépett be Albániába Nikola Gruevszki – írja az alsat-m.tv az ottani rendőrségre hivatkozva. Egyértelmű, hogy a körözött macedón ex-kormányfő magyar diplomata kocsiban utazott.

Illegálisan lépett be Albániába a vasárnap Macedónián át Magyarországra érkezett és menedékjogot kért Nikola Gruevszki – írja az alsat-m.tv az albán rendőrségre hivatkozva. Mefogalmazásuk arra utal, hogy nem volt a határátkeléshez szükséges irata a Macedóniában börtönre elítélt politikusnak.

Egy másik forrás, a Balkan Insight arról ír, hogy Gruevszki, amikor Montenegro felé elhagyta Albániát,

személyi igazolványt mutatott fel.

Az albán tv egyértelműen úgy fogalmaz, hogy nem csak az autó viselt magyar diplomáciai rendszámot (CD1013A), hanem a benne ülő másik személynek,

a vezetőnek diplomata útlevele volt.

A tévé híre egyértelművé teszi, hogy az albánok csak kedden este kapták meg az Interpoltól a Gruevszki körözéséről szóló értesítést.

Hivatalos albán megerősítés: magyar kocsi menekítette Gruevszkit

Az albán rendőrség megerősítette: a magyar nagykövetség autója menekítette Montenegróba a szökött macedón ex-miniszterelnököt. Az albánok bejelentést tettek az Interpolnál hétfőn.

Ahogyan azt nemrégiben megírtuk, albán sajtóhír szerint a tiranai magyar nagykövetség autójában hagyta el szombaton Albániát a Macedóniában két évre jogerősen elítélt Nikola Gruevszki, aki aztán Magyarországra érkezett és menedékjogot kért.

A shekulli.com.al most az albán rendőrség hivatalos megerősítése után azt közli, hogy Gruevszki szombaton este a Han is Hot-i határátkelőn keresztül menekült Montenegróba.

A rendőrség megerősíti azt is, hogy

a Gruevszkit szállító CD1013A rendszámú jármű a tiranai magyar nagykövetség tulajdonában van.

Az albán hatóság azt is tudatja, hogy Gruevszki nem jelentkezett a határon mint körözött személy, ezután 19.35-kor az Interpolnál adtak be nemzetközi körözést.

A tiranai magyar követség menekítette ki Gruevszkit?

Az albániai magyar nagykövetség autójával érkezett Magyarországra Nikola Gruevszki elítélt macedón politikus – írja egy albán lap.

A shekulli.com információja szerint vasárnap este 19 óra 11-kor a tiranai magyar nagykövetség diplomáciai védettségű autójával lépték át a Hani Hoti határt, ezután hozták Magyarországra Nikola Gruevszkit, a két évre elítélt macedón ex-kormányfőt.

Az albán lap egy hivatalos (TIMS) rendszerre hivatkozva közli, hogy a CD 101 3A rendszámú autó szállította Gruevszkit.

USA azt szeretné, ha Magyarország kiadná Nikola Gruevszkit Macedóniának

0

Erről nyilatkozott a washingtoni külügyminisztérium egyik szóvivője a Politico című brüsszeli lapnak. Szerinte a Macedóniában elítélt ex miniszterelnöknek hazájában kell letöltenie a börtönbüntetését, melyet szabályos bírósági tárgyaláson hoztak meg Szkopjéban.

Macedónia ugyanebben bízik. Behívatták a magyar nagykövetet, hogy sürgessék az ex miniszterelnök kiadatását. Magyarország miniszterelnöke barátjának tekinti az ex kormányfőt, ezért fontolgatja a politikai menedékjog megadását Nikola Gruevszkinek.

Macedóniában az USA a jelenlegi kormányt támogatja, míg az oroszok Nikola Gruevszki oldalán állnak. Mind Moszkva, mind a magyar kormány Soros György és a CIA kezét látja abban, hogy Nikola Gruevszki kormánya megbukott és a volt kormányfőt börtönbüntetésre ítélték hazájában. Macedónia közeledni próbál a Nyugat felé, szeretne belépni az Európai Unióba és a NATO-ba. Amikor Jim Mattis amerikai hadügyminiszter nemrég a balkáni szövetségesekkel találkozott Zágrábban, akkor ott volt Macedónia képviselője is. Moszkva mellett csakis Belgrád tart ki a Balkánon, a szerbek – bár kaptak meghívást – de nem képviseltették magukat a zágrábi katonai tanácskozáson, amely egy Amerika által irányított Balkánról szólt és amelyet Putyin elnök elutasít, de nincsen pénze ahhoz, hogy a kis balkáni népeket a maga oldalára állítsa.

Nikola meg Ramil, avagy ez egy ilyen ország

„Hazájában elfogatóparancsot adtak ki Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök ellen, mert a politikus nem jelent meg a börtönben, hogy megkezdje kétéves büntetésének a letöltését” – közölte a Vesti.mk macedón hírportál alapján az MTI. Aztán meg kell még azt is említeni, hogy a cikk címe még érthetőbb legyen, 2007 és 2010 között Magyarország többször is visszautasította Ramil Szafarov kiadását, éppen az azeri államkötvény-vásárlás lehetőségének felvetődését követően arra mégis sor került.

Nem elfelejteni közben a MOL vezetőjének kiadatási kálváriáját, vagy akár Ghaith Pharaon és Zaid Naffa vesszőfutását az arab kapcsolatokban. Valamit valamiért – mondaná a lullai krimó pultjára könyökölve Sadek, a mindentudó közmunkás. De cserébe mit, ez itt a kérdés!

1998. december 21-én plasztikbomba robbant a Pan Am légitársaság 103-as, transzatlanti járatán az Egyesült Királyság területén. A londi Heathrow-ról szálltak fel és a New York lett volna a cél. A Boeing 747-121-es gép a detonációban megsemmisült, roncsai részben egy skóciai kisvárosra, Lockerbie-re zuhantak, illetve szétszóródtak a környéken. A gépen utazó 243 utasból és 16 fős személyzetből senki sem élte túl a katasztrófát. A katasztrófának 21 országból összesen 270 áldozata volt, közülük 4 magyar és 189 amerikai. Lockerbie lakói közül tizenegyen haltak meg, amikor a gép szárnyai becsapódtak egy házba és felrobbantak.

Mert közismert ugyebár, anno megígérték brexites brit részről a líbiai vezetésnek, hogy Abdelbaszet Ali Mohamed al-Megrahit, a lockerbie-i merénylőt haza tudják küldeni a későbbiekben a skóciai börtönbüntetéséből, saját hatáskörben, a BP néhány líbiai olajügyletéért cserébe. Igaz ugyan, hogy más források szerint Al-Megrahit a három skót bíró vezette bíróság bűnösnek találta és 27 évi fegyházra ítélte, büntetését töltötte 2009. augusztus 20-áig, amikor a skót regionális kormány hazaengedte Líbiába, mert állítólag rákos beteg volt, mellesleg líbiai hírszerző tiszt is egyben és a Libyan Arab Airlines légitársaság biztonsági tisztje. Tessék választani!

És akkor jöjjön a lényeg!

Külpolitikánk értékrendje olyan, mint belpolitikánké. A hatalom szeretetében lubickoló Orbán kormány, mondhatnánk így értelmezi a keresztény könyörületességet, a szeretet hatalmát így gyakorolja. Azt teszi, amit akar, amit jónak lát.  Igazolja ez a stratégiai koncepció: „Értékelvű külpolitikát kívánunk folytatni: ez azt jelenti, hogy nem eseti jelleggel, lobbitörekvések vagy a csoportérdekek alakulása szerint tekintünk valamit célunknak, illetve érdekünknek, vagy céljainkkal és érdekeinkkel ellentétesnek, hanem azoknak az értékeknek a függvényében, amelyekkel a hazai és a világközvélemény nyilvánossága előtt azonosultunk.”

Így aztán érthető talán, hogy 2012. augusztus 31-én repült haza Magyarországról Azerbajdzsánba Ramil Szafarov, az azeri baltás gyilkosként elhíresült férfi, aki azért ült börtönben Magyarországon, mert baltával lefejezte a szomszéd szobában lakó örmény társát. Az indíték a két nép közötti háborús konfliktus volt. Miután a magyar kormány kiadta a gyilkost Azerbajdzsánnak, egyetlen feltétele az volt, hogy Szafarovnak hazájában is le kell töltenie börtönbüntetését. Ez nem történt meg. A férfit nemzeti hősként ünnepelték, akit az azeri elnök köszöntött a repülőtéren. Korábbi cikkünkből pedig az is kiderül, hogy Ramil Safarov távozását megelőzően érdekes pénzmozgások történtek errefelé.

Ami pedig a címben említett másik díszpéldányt, Nikola Gruevszot illeti, nos, a macedón belügyminisztérium kiadatását kérte Magyarországtól – jelentette be Zoran Zaev macedón kormányfő Szkopjéban. „Milyen motivációt jelentene az nekünk, tagjelölt országoknak, ha az Európai Unió egyik tagországa a bűnözők menedékévé válna, és nem tisztelné a nemzetközi gyakorlatot és a nemzetközi jogot” – vetette fel a kormányfő.

Ez egy ilyen ország!

Teljesen mindegy már, hogy menedékjogot kap-e nálunk Nikola, vagy megbánják-e nyilvánosan Ramil hőssé tételét. A helyzeten ez már nem változtat, mint ahogyan az sem, hogy Simonkát feláldozzák-e az ítélet oltárán, vagy sem! A lényeg, hogy az egypárt rendszer jellegénél fogva a Fidesz-KDNP alakulat azt hiszi magáról, hogy bármit megtehetnek következmények nélkül, amit csak akarnak. A sorozatosan elkövetett bűnökre előbb-utóbb ráfizetnek majd! Addig jár a korsó a kútra, amíg el nem törik.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK