Kezdőlap Címkék Nemi erőszak

Címke: nemi erőszak

Nemi erőszak miatt feljelentették a sztárrendezőt

0

A francia Luc Bessont, Az ötödik elem és A nagy kékség rendezőjét, a Taxi-filmek producerét egy 27 éves színésznő jelentette fel.

A színésznő, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, pénteken ment be a rendőrségre, és a Hollywood Reporter szerint azt mondta: amikor a Le Bristol szállodában találkoztak, Luc Besson beletett valamit a teájába, ami

elkábította, és ezt kihasználva a rendező megerőszakolta.

A rendőrség vizsgálatot indított. A rendező nincs Franciaországban, ezért őt nem tudták kihallgatni. Ügyvédje mindenesetre azt írta egy közleményben:

„Luc Besson leesett a székről, amikor meghallotta a vádakat,

és határozottan tagadja őket.”

Közben Asia Argento, aki a cannes-i filmfesztiválon is beszélt a zaklatási ügyekről és azok emblematikus alakjáról, Harvey Weinsteinről, azt mondta: ő már nyolc hónappal ezelőtt hallott az ügyről.

Luc Besson rendezte többek között Az ötödik elem, a Nikita, a Léon, a profi, a Metró, a Valerian és az ezer bolygó városa és A nagy kékség című filmeket, és ő volt a Taxi-filmek producere is. 12-szer jelölték a francia Oscar-díjnak is nevezett César-díjra, amit 1998-ban meg is kapott Az ötödik elemért.

Emellett befolyásos üzletemberként is számon tartják. Az EuropaCorp produkciós és forgalmazó cég vezetőjeként 2012-ben hozta létre Párizstól északra a Cité du cinéma filmstúdiót, amelyben a forgatási helyszínek mellett filmművészeti iskola is működik.

Beérett Svédországban a #metoo, szigorítanák a törvényt

0

A svéd feminista kormány új törvényjavaslatot terjesztett elő a MeToo-kampány hatására. A javaslat elfogadása esetén elvileg könnyebb lesz ítéletet hozni nemi erőszak ügyekben.

“A vallomások megmutatták, hogy tényleg szükség van egy új törvényre” – mondta Isabella Lövin miniszterelnök-helyettes a dán közmédiának.

A beleegyezési törvény egyébként már évek óta tervben volt Svédországban, most a MeToo-kampány után pedig a svéd parlament nagy többsége támogatja.

A kormány az új “beleegyezési törvénnyel” biztosítaná, hogy a nemi együttlét önkéntes alapon történjen, a nemi erőszakot elkövetőket pedig akkor is elítélhetnék, ha azok nem fenyegettek, illetve nem is alkalmaztak erőszakot.

Magyarul: ha nincs egyértelmű beleegyezés, akkor tilos a szex. Hogy mit is jelent pontosan az „egyértelmű beleegyezés”, azt minden ügyben egyesével fogják megítélni.

Az új törvénnyel bevezetnék továbbá a „gondatlanságból elkövetett nemi erőszak” és a „gondatlanságból elkövetett szexuális zaklatás” kategóriákat. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elkövető akkor is büntethető, ha nem állt szándékában erőszakolni vagy zaklatni. Ezért a cselekményért akár négy év letöltendő szabadságvesztés is járhat majd Svédországban.

A svéd kormány reméli, hogy az új törvény elriasztó hatással lesz azokra, akik szexuális kapcsolatot létesítenének másokkal azok akarata ellenére.

A jelenlegi svéd törvény az alábbi esetekben beszél nemi erőszakról:

– Ha az elkövető erőszakkal vagy egyéb kényszerítő eszközzel nemi együttlétet erőltet valakire

– Ha az elkövető eszméletlen, alvó, ittas állapotú, beteg vagy különösen veszélyeztetett helyzetben lévő személyt használ ki

– Ha az áldozat például komoly félelem miatt passzivitással reagál

A törvényjavaslat elfogadása a kormány szerint az ítéletek számának és a büntetések mértékének a növekedését fogja eredményezni, a jogi szakértők és a svéd ügyvédi kamara szerint viszont kizárólag szimbolikus a javaslat, a gyakorlatban semmi változáshoz nem vezetne, írja a Politiken.

Eva Smith, jogász, a Koppenhágai Egyetem professor emeritusa viszont úgy gondolja, hogy nem lesz több ítélet a törvény miatt.

”Hacsak nem írásos beleegyezést kéne adni. Ha viszont csupán szóbeli beleegyezésről beszélünk, akkor nem látom, hogy miben lenne más a helyzet, mint most. Nem gondolom, hogy nagy különbséget tenne. Az a probléma ezekkel az ügyekkel, hogy állítások állnak állításokkal szemben, és ezen nem változtat, hogy kifejezett beleegyezés lesz szükséges.

Továbbra is szavak állnak majd szavak ellenében.”

– nyilatkozta Smith.

A jogász szerint új törvény miatt az ügyészek inkább a gondatlanságból elkövetett nemi erőszakkal fogják vádolni a gyanúsítottakat, ugyanis ezt könnyebb bizonyítani.

“A gondatlanságból elkövetett nemi erőszakért járó büntetés kisebb, tehát az elkövetők enyhébb büntetést kapnak mintha rendes nemi erőszakért ítélnék el őket. És lehet, hogy az áldozatot is sokkolná egy ilyen ítélet, mert ez azt implikálná, hogy nem küldött teljesen egyértelmű jeleket.” – magyarázza Smith.

A dán lapnak nyilatkozó szakértő aggodalmát is kifejezte, hogy az új törvény furcsa jogi helyzetekhez vezethet:

“Nagyon nagy mértékben becsléseken fog múlni a dolog. Mi is volt pontosan amit mondott a nő? Azt mondta, hogy ‘Most haza kéne menned’. Ekkor valódi erőszak vagy gondatlanság, ha a férfi tovább nyomul? Mennyire nyomult? Nehéz helyzet, mert két emberről van szó, akik sajátságos módon élik meg a szituációkat.”

A szomszédos Norvégiában egyébként már 2000 óta dolgoznak a „gondatlanságból elkövetett nemi erőszak” kategóriájával. A dán közmédiának a Koppenhágai Egyetem lektora elmondta, a norvég tapasztalat azt mutatja, hogy a kategória bevezetése az elkövetők előnyére válik.

Dániában egyelőre nem létezik a szóban forgó kategória, viszont többször is volt már szó a bevezetéséről, legutóbb a Szocialista Néppárt vetette fel a kérdést 2014-ben.

Nem léptek a brit hatóságok a tömeges nemi erőszak ügyében

0

A brit lányok ellen szervezetten elkövetett nemi erőszaknak több ezer áldozata van, a legfiatalabb tizenkét éves volt a bűncselekmény idején. A hatóságok a politikai korrektség miatt nem léptek.

Az ún. grooming bandák a közelség, buli, alkohol és kábítószerek ígéretével csalogatták magukhoz a fiatal, sokszor szűz lányokat, majd megerőszakolták, szexuálisan kizsákmányolták őket, írja a dán Politiken a londoni Quilliam think tank tanulmányára hivatkozva, amelyben 58 ügyet vizsgáltak meg. A rendőrség és más hatóságok fellépését pedig hátráltatta az attól való félelem, hogy rasszistának és iszlamofóbnak fogják őket megbélyegezni, hangzik a konklúzió.

A Quilliam-et három muszlim hátterű értelmiségi alapította 2008-ban. Munkájuk során elsősorban az iszlám extremizmus megfékezésére fókuszálnak, támogatják az érdemi párbeszédet és a mérsékelt muszlim hangok előtérbe helyezését.

A tanulmányt két pakisztáni hátterű szerző jegyzi, akik eredetileg azért kezdtek vizsgálódni, hogy eloszlassák azt a mítoszt, amely szerint a szexuális zaklatások elkövetői között felülreprezentáltak az ázsiaiak.

“Megdöbbentünk, amikor megérkeztek a számok.” – nyilatkozta az egyik szerző, Muna Adil.

2005 óta 222 ázsiai gyökerekkel rendelkező, 22 fekete és 18 fehér férfi bizonyult bűnösnek az ügyben, túlnyomó részük pakisztáni származású. Áldozataik fehér, hátrányos helyzetű, nehéz életkörülmények között élő kislányok voltak.

“Vannak olyanok a brit-pakisztáni társadalomban, akik még mindig ragaszkodnak az iszlám idejétmúlt értelmezéséhez, amely miatt a nőkre avítt és szexista módon tekintenek” – magyarázta Adil.

A szerzők megállapították a tanulmányban, hogy az a nézet, amely szerint bizonyos kultúrákat nem szabad kritizálni, nemcsak félrevezető, hanem “gyakran a társadalom legvédtelenebb tagjai ellen elkövetett folyamatos  visszaéléseket és kizsákmányolásokat is lehetővé teszi”.

Egy korábbi ügyben, ahol öt pakisztáni és két észak-afrikai hét év alatt elkövetett szexuális zaklatásait vizsgálták, a hivatalos szervek megállapították, hogy az áldozatok “problémás lányok, akik szerencsétlen döntéseket hoztak”.

Megint egy másik esetben pedig a tettesek elítélése után titkosították azt a nyilatkozatot, amely kimondta, hogy a szociális hatóságok nem léptek közbe, amikor két férfi 14-15 éves lányokat erőszakolt folytatólagosan.

Nem meglepő, hogy a rendőrség és más hatóságok nem mernek érdemben hozzányúlni a hasonló ügyekhez: Jeremy Corbyn, a brit Munkáspárt vezetője augusztusban lemondatta párttársát, Sarah Championt, miután az egy újságnak elismerte, hogy problémát jelentenek azok a brit-pakisztáni férfiak, akik fehér lányokat erőszakolnak meg. Champion úgy kommentálta az esetet, hogy “inkább nevezzék rasszistának, minthogy szemet hunyjon a gyerekek zaklatása felett”.

Rettegnek a rohingya nők

0

„Szisztematikus és mindenre kiterjedő”  –  röviden így foglalták össze a hírügynökségek azt, hogy a helyi hadsereg katonái rendszeres nemi erőszakot hajtottak végre a Mianmarból menekülő rohingya nőkkel szemben. 

Hiába állítja a mianmari kormány, hogy a nemzetközi szervezetek lejáratókampányának részét képezi az a több tucatnyi jelentés, amely a rohingyák ellen elkövetett atrocitásokról szól, napról napra gyűlik a bizonyíték, hogy államilag szervezett etnikai tisztogatás zajlik a muszlim kisebbség ellen. Legutóbb az keltett nagy visszhangot a nemzetközi médiában, hogy kiderült: a mianmari hadsereg katonái nemcsak elüldözik vagy felkoncolják a rohingyákat, hanem rendszeresen megerőszakolják a 13 és 35 év közötti nőket.

„Mindig napnyugta után érkeztek” – számolt be az egyik arcát eltakaró áldozat, aki Bangladesbe menekült az atrocitások elől. Már júniusban hét katona rontott be a házába, lefogta a nő férjét, akit aztán kikötöztek és kénytelen volt végignézni, ahogyan megerőszakolják a feleségét. Eközben a nőt bottal verték, majd a férjét lelőtték. A nő az erőszak következtében teherbe esett.

Nem egyedülálló esetről van szó: The Associated Press bangladesi menekülttáborokban készített interjúiból kiderült, hogy a megkérdezett nők közül

29-en estek áldozatul a mianmari katonák által elkövetett fizikai bántalmazásnak és szexuális erőszaknak

A lap úgy vélte, hogy az áldozatok száma akár tízszer több lehet, csak nem mernek nyilatkozni erről, mivel ez könnyen megbélyegezheti őket a muszlim közösségen belül is. Ráadásul ezek az esetek még 2016 őszén történtek, tehát az idén nyáron kibontakozó újabb rohingyák elleni pogromok, majd etnikai tisztogatások előtt.

Augusztus óta 600 ezer rohingya menekült el Mianmarból, 58 százalékuk gyerek. Az ENSZ és a jogvédő szervezetek etnikai tisztogatással vádolják a mianmari biztonsági erőket, de nagyon sok bírálat érte Aung Szan Szú Kji-t is, mivel a vádak szerint nem tesz semmit a védelmük érdekében.

Az erőre szakosodottakról

0

A szexuális zaklatásról és az erőszakról ír nyilvános Facebook-posztjában Ferber Katalin író:

„Az elmúlt napokban szünet nélkül derülnek ki a nyilvánosság számára a szexuális zaklatás és erőszak elképesztő történetei.

Felesleges lenne elsorolni a kétkedők érveit, a szörnyülködők indulatos megnyilvánulásait, amihez hozzáfértem, azt elolvastam és rég lepett meg ennyire, mennyire hiányzik szinte minden megnyilvánulásból az egyik legfontosabb.

Engem a legkevésbé sem érdekel, mikor szólal meg az áldozat, tíz húsz vagy épp harminc évvel a vele megtörtént szörnyűség után. Az sem érdekel, hány ember van, aki együtt tud élni azzal, hogy saját döntése alapján elfogadta a szexuális “ajánlatot”, hogy így segítse saját szakmai előre jutását. Mindenesetre ez utóbbi (elképzelt, vagyis a nyilvánosság elé nem került) helyzet az, ami elgondolkodtat.

Én is nőnemű vagyok, három nappal a tizenhatodik születésnapom után két hímnemű megerőszakolt, a bíróság felmentette őket, hiszen nem volt az erőszakra megfelelő bizonyíték. Az a helyzet megértettette velem (erőszak) hogy nem kaphatok senkitől védelmet, kiállást, szolidaritást-utólag sem. Alig egy évvel később, amikor súlyos beteg lettem, az általam tisztelt és szeretett orvos az éjszakai ügyelet unalmas óráit próbálta izgalmasabbá tenni: ölbe vett, fogdosott, s csak az ellenállásom mentett meg az ennél még rosszabbtól. Harminc évvel volt idősebb nálam. Senkinek sem mondtam el, mert élénken emlékeztem arra hogy hányszor fenyegettek meg hamis tanúzás miatt a rendőrök amikor feljelentettem az engem megerőszakolókat. Ez az orvos gyógyított meg, hogyan fordulhattam volna ellene?

Évekkel később nőgyógyászati vizsgálaton kezdett el fogdosni egy alig hetvenéves orvos, szabályosan elmenekültem előle, de arra még volt ideje hogy utánam szóljon: fogja be a száját, egy szót se szóljon erről senkinek, mert ha fecseg, velem gyűlik meg a baja.

Eszembe sem jutott szólni, kinek is szóltam volna?

Senki nem nekem hitt, ezt még fiatal nőként megértettem, s a fenti helyzetek kivétel nélkül a hatalom gátlástalanságáról, a nőneműek, kiskorúak, azaz gyengék kiszolgáltatottságáról szólnak.

(Érdekes, bár tinédzserként sok barátommal csavarogtunk és buliztunk, ők mindig megvédtek engem az erőszakkal szemben, csak a rendőri erőszaktól nem tudtak megvédeni. Annak mindannyian a kiszolgáltatottjai voltunk.)

Ó de mindez oly régen volt, minek is erre gondolni ma már, amikor a törvény megbünteti az erőszakoskodókat?

Nem értem, hogy miért jut oly keveseknek eszébe hogy mindannyiunkat, férfiakat és nőket állandóan zaklatnak, s bizony verbálisan, visszaélve a pillanatnyi, a másiknak kiszolgáltatottnak tűnő helyzetünkkel, kényszerítenek, erőszakoskodnak velünk. Vannak köztük szép számmal akik maguk is valamikor erőszak áldozatai voltak. (Mielőtt ezt bárki felmentésként olvasná, ez nem az.)

Nem a szexuális erőszakról beszélek, hiszen sokféle aberráció, sokféle szexuális elfojtás, s még ki tudja mennyi minden más vezet ahhoz, hogy egy férfi (ritkábban egy nő) élve és visszaélve pozíciójával, saját testi kielégülését keresse az őt körülvevő nőneműek (vagy hímneműek) között, anélkül, hogy egy pillanatig is elgondolkodna azon, micsoda hazugság amit tesz, hiszen nem attól lesz valakiből jó szakember, hogy enged a szexuális közeledésnek.

Nem vesszük észre, de erőszakban élünk. Úgy élünk ebben, mint a bőrünkben. Márpedig, az ember már csak ilyen, külső és belső megerőszakolását (melyet például önmaga is elvégezhet, ha az adott helyzet rákényszeríti) továbbadja mindazoknak, akik pillanatnyilag szerinte gyengébb helyzetben vannak mint ő.

Nekem, túl a konkrét (színházi) ügyön a történetsorozatban az a legijesztőbb, hogy csak a szexuális erőszakról derült most ki (nem először) valami.

Továbbra is rejtve marad azonban a saját autonómiánk állandó megnyirbálása, erőszakos meggyalázása, a hétköznapi zsarolások rémséges kicsiny boltja, a kiszolgáltatottak gúnyolása, kinevetése, a szolidaritás és segítőkészség egyre fogyatkozó megnyilvánulásai.

Életem kétharmada Magyarországon zajlott. Gyűlölöm az erőszak minden formáját, tartalmától függetlenül. Erőszak hatására távoztam végleg az országból, mert annak idején azt akarták velem elhitetni, hogy a hazugság sokkal fontosabb (de legalább a hallgatás) mint a tények ismerete. Megfenyegettek. Nem vicceltek.

Évekig tartott az a folyamat, ami segített megérteni, hogy társadalmunk a kölcsönös és szinte szünet nélküli erőszakot tekinti a mindennapi érintkezés egyik elengedhetetlen eszközének.

Szabályok, normák, rendeletek –ezek a hivatkozások- vagy csak egy “mi így szoktuk” “nálunk ez az elfogadott”. Nyeli mindenki. Kevesen vannak, akik ellenállnak a verbális és más formájú erőszaknak. Talán azok, akiknek van választási lehetősége. Egyre kevesebben lesznek. Magamról tudom, hogy bármilyen, engem bármire kényszeríteni próbáló intézmény, személy, ugyanazt a reakciót váltja ki belőlem, függetlenül attól, hogy éppen melyik országban vagyok. A személyes szabadságomat védem, nem a titulusokat (nincs) és az emberi méltóságomat. Ezek azonban nem válthatók pénzre, karrierre, épp ellenkezőleg. Sajnos, s ezt némi nosztalgiával írom, ma már e szempontok (szabadság függetlenség személyes integritás) mindössze vacakolások, hisz élni kell, ha lehet, jól kell élni nem pedig túlélni a mindennapokat.

S végül, miközben felbukkan, egyre gyakrabban, hogy a molesztáló, befolyásával, hírnevével, hatalmával visszaélő nagyszerű művész, kiváló kolléga és segítőkészségéről sokszor ismert ember, azon gondolkozom, mekkora kárt okozott a generációmban sokunknak a megsokszorozódott szereprendszer elsajátítása, az egyetlen pillanat alatt történő szerepváltás, aztán megint és megint: minden erkölcsi, etikai megfontolást félre kellett tenni, a szerepváltásokhoz kellett alkalmazkodni. (Természetesen nem mindenki tett így, no volt is retorzió, széles skálán.)

Hány szerepből áll egyetlen ember?

Milyen értékrendet ad át tanítással az, aki visszaél a hatalmával?

Mennyire hiteles tanárként, rendezőként, kollégaként? Mennyire énazonos?

Ha az elmúlt évtizedeknek volt igazán jóvátehetetlen és visszafordíthatatlan rombolása, az éppen abban érhető tetten, hogy a szerepváltások kifejezetten kívánatosak, sőt, jutalomra érdemesnek bizonyultak.

S íme, most ennek egyetlen nyilvánosságra kerülő példájától háborodunk fel. Pedig…”

Az erőre szakosodottakrólAz elmúlt napokban szünet nélkül derülnek ki a nyilvánosság számára a szexuális zaklatás és…

Közzétette: Ferber Katalin – 2017. október 24.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK