Kezdőlap Címkék Nébih

Címke: nébih

Mérsékelni kellene az élelmiszer-pazarlást

Nagyjából 1,8 millió tonna élelmiszer-hulladék keletkezik Magyarországon, amelyet jelentősen csökkenteni kellene. Ennek érdekében négy területen dolgozott ki segédleteket az illetékes hatóság a lakosságnak is.

Útmutató segédanyagokat állított elő a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok mennyiségének csökkentésére – derül ki a hatóság közleményéből. Csak Magyarországon 1,8 millió tonnára becsülik a kidobott élelmiszert.

A legtöbbet – ahogyan az EU egészében – a lakosság pazarol. Az ábra az uniós adatokat mutatja.

Forrás: Nébih

A Nébih négy munkacsoportja a Maradék nélkül program keretében a vendéglátás-közétkeztetés, a kereskedelem, az élelmiszeripar és a lakosság-civil ágazat számára dolgozott ki útmutatókat. A lakosság-civil szervezetek például tanácsokat és gyakorlati segédletet találnak a kertekben, földeken keletkező, gazdaságosan nem hasznosítható, nagyobb részt szemétbe kerülő termények összegyűjtéséhez és felhasználásához.

Bár a hazánkban keletkező élelmiszer-hulladékok jelentős hányada a háztartásokban termelődik, fontos, hogy az élelmiszerlánc minden szereplője részt vegyen a pazarlás mérsékléséért folytatott küzdelemben, hiszen a felelősség közös. Az élelmiszeripar és a kereskedelem képviselői mellett a kutatóintézetek, egyetemek képviselői is szerepet vállaltak a munkában.

Az útmutatókban olyan jó gyakorlatok is olvashatók, amelyeket hazánkban vagy világszerte már kipróbáltak vagy jelenleg is alkalmaznak. Ilyen például az élelmiszer-hulladékok nyomon követési, mérési rendszerének kialakítása, a minőségmegőrzési idővel kapcsolatos ismeretek kommunikálása vagy az adományozás kérdésköre.

Lapszem – 2018. május 15.

0

Ma a Zsófiák és a Szonják ünneplik a névnapjukat. A Zsófia a görög Szophia névből származik, jelentése: bölcsesség. A Szonja szintén görög eredetű, a Szófia orosz becézett alakjából önállósult. Olvassák el, hogy mit olvastunk a megmaradt országos napilapokban!

Magyar Hírlap: Gulyás Gergely szerint tíz évre szóló Budapest-stratégiát tervez a kormány

A Magyar Hírlap Gulyás tegnapi miniszteri meghallgatását idézi, ahol a politikus elmondta: a Miniszterelnökségen 6 államtitkár és 1 kormánybiztos dolgozik majd, illetve az egyik államtitkár kormánybiztosként is feladatot kap. A stratégiai államtitkárság létrejöttét a kabinetrendszerrel magyarázta; a szerv feladata az előkészítés lesz, és ez tölti be a parlamenti államtitkárság szerepét is, Orbán Balázs vezetésével.

Gulyás Gergely a területi közigazgatásért felelős államtitkárságról szólva jelezte: a Tuzson Bence által vezetett egységhez nemcsak a kormánymegbízottak, kormányhivatalok és járási hivatalok tartoznak, hanem az építésügy, a közbeszerzések és az építésügy is. Utóbbi később jó eséllyel nem fog – jegyezte meg.

Népszava: Megint téma a Sorsok Háza

Nincs új információm – közölte a Népszavával Heisler András, a Mazsihisz elnöke arra a hírre reagálva, hogy hamarosan megnyílhat a több, mint három éve elkészült, azóta üresen álló Sorsok Háza.

Ezt – további konkrétumok említése nélkül – a hvg.hu írta az „ügyet ismerő kormányközeli forrásokra” hivatkozva. Tény: Lázár János, aki a kormány nevében ragaszkodott ahhoz, hogy a zsidó szervezetek egyetértése nélkül ne nyissák meg az emlékközpontot, már nem miniszter. Keresték a Sorsok Háza szakmai vezetésével megbízott Schmidt Máriát, de nem sikerült elérni.

Magyar Idők: Nincs mérgező tej az áruházláncok polcain

Tovább dagad a hét végén kirobbant tejszennyezési botrány – olvasható a Magyar Időkben. Miután a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szombaton arra hívta fel a lakosság figyelmét, hogy a megvásárolt, ultramagas hőmérsékleten hőkezelt (UHT) tejet csak akkor fogyasszák el, ha meggyőződtek a csomagolás sértetlenségéről, kiderült, hogy több áruházláncot is azzal zsarolt meg valaki, hogy bizonyos tételeket szándékosan megmérgez.

Helik Ferenc, a Nébih Kiemelt Ügyek Igazgatóságának vezetője a lapnak elmondta: a hét végén több üzletlánc és a hatóság ügyfélszolgálata is megkapta azt a bejelentést, amely szerint valaki szándékosan szennyezett be egyes UHT tejeket.

A Nébih ezt követően azonnal felvette a kapcsolatot az illetékes nyomozó hatósággal, illetve az áruházláncok közreműködésével lekerültek a polcokról az esetlegesen érintett termékek. Az igazgató jelezte, bár az ügy több mint ötvenezer dobozos tejet érint, így azok vizsgálata szinte lehetetlen, a nyomozás jelen állása szerint csupán fenyegetésről van szó, mérgezés nem történt.

– Máig egyetlen szennyezett terméket sem találtunk, és megbetegedés sem történt. Ezért a Nébih és a Nemzeti Nyomozó Iroda is fenyegetésként kezeli az esetet – fogalmazott Helik Ferenc. Arra a kérdésre, hogy pontosan mely áruházak kapták meg a zsaroló levelet, nem adott választ, a folyamatban lévő nyomozás érdekei miatt ugyanis bővebb információt nem adhat ki a hatóság.

120 perc – 2018. február 1. 10:00

0

Szijjártó: kiléphetünk az ENSZ migrációs tárgyalássorozatából

A migrációt biztonsági kockázatként kellene elismerni, ösztönzése helyett a megállításáról kellene beszélni és a kiváltó okok kezelésére kellene összpontosítani – mondta a külgazdasági és külügyminiszter az M1 aktuális csatorna műsorán.

Ennek hiányában ugyanis Magyarország kilép az ENSZ migrációs csomagjáról folytatandó tárgyalássorozatból – közölte.

Zuschlag ismét őrizetben

Sajtóértesülések szerint Zuschlag Jánost szerdán őrizetbe vették, mert ő is tagja annak a társaságnak, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy biztosításközvetítő cég adatbázisából személyes adatokat loptak ki. Ezzel a választáson induló kamupártok számára szereztek volna ajánlásokat, hogy ezen pártok nevében több százmillió forint támogatáshoz juthassanak.

A nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) mind a 39 esetben törölte az orosz sportolók örökös olimpiai eltiltását.

A CAS szerint ezek közül 28 esetben nem volt bizonyított a doppingvétség, így a 2014-es szocsi téli játékokon elért eredményeiket is visszakapják az érintettek.

Felfüggesztette a Berliner Kft. működését a Nébih

Súlyos műszaki és higiéniai hiányosságok miatt azonnali hatállyal felfüggesztette egy budapesti finom pékáru és cukrászati termék előállító üzem, a Berliner Kft. működését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.

A helyszíni ellenőrzés során összesen 14 tételt, több mint 580 kilogramm élelmiszert (alapanyagokat, félkész- és késztermékeket) vontak ki a forgalomból azok lejárt minőségmegőrzési ideje és nyomon követhetetlensége, valamint az üzemben tapasztalt műszaki és higiéniai hiányosságok miatt.

120 perc – 2018. január 17. 14:00

0

Jávor Benedek közérdekű adatkérése

A tisztánlátás érdekében közérdekű adatkéréssel fordult Lázár János miniszterhez és Polt Péter legfőbb ügyészhez Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője, aki Facebook posztjában ezt azzal indokolta, hogy „jogunk van megismerni az igazságot Orbán Viktor vejének szerepéről a közvilágítás korszerűsítésére fordított uniós pénzek szabálytalan költésében. A kormány az OLAF jelentéseket is saját politikai céljaira használja – rótta fel, példaként említve, hogy a négyes metróról szóló jelentést azonnal nyilvánosságra hozták. (FüHü)

Szatmáry Kristóf nem úszhatja meg!

Szatmáry Kristófnak, a kereskedelempolitika kormányzati összehangolásáért felelős miniszteri biztosnak azonnal távoznia kell a közéletből, miután kiderült, családi vállalkozásuk feketén foglalkoztatta munkavállalóját – jelentette ki Vajda Zoltán, az Együtt elnökségi tagja. Szatmáry XVI. kerületi országgyűlési képviselő és közeli rokonai tulajdonában álló cégnél feketemunkást talált az adóhivatal. A családi vállalkozás zöldség-gyümölcs kereskedelemmel foglalkozik, Budapesten hat telephelyen árulnak. (FüHü)

Júliustól indul az online számlázás

Az idén július 1-től élesben indul az online számlázás. A kormány több mint egy éves felkészülési időt biztosít az átállásra, amelyhez az adóhivatal minden segítséget megad. Már elérhető a vonatkozó miniszteri rendeletmódosítás tervezete és a jellemzően a számlázó szoftver fejlesztőknek szóló, informatikai részleteket pontosan meghatározó leírások, a számlázó programok adatszolgáltatásához szükséges technikai specifikáció, valamint egyéb műszaki leírások is. Az NGM rendelet a kötelező három hónapos notifikációs eljárást követően kerülhet kihirdetésre, ez a vállalkozók számára egyúttal felkészülési időt is jelent. (FüHü)

Magyarországon is visszahívják a Lactalis babatejporait

Magyarországon is visszahívják a francia Lactalis cégcsoport craoni gyárában készült babatejporokat – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).  Mint a FüHü is beszámolt róla, a világ egyik legnagyobb tejfeldolgozó cége több mint 12 millió doboz, elképzelhetően szalmonellával fertőzött tejport adott el 83 országban. Elsősorban csecsemőknek szánt tejporról van szó. A szalmonellafertőzés kisgyerekek esetében akár halálos komplikációkkal is járhat. A Nébih közleménye ígéri, hogy a pontos adatokról a lehető legrövidebb időn belül tájékoztatást adnak. (FüHü)

Derékig ért a csirke a vágóhídon

0

Azonnal bezárt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei baromfi vágóhídat. Súlyos hiányosságokat találtak, a fagyasztásra szánt termékeket például több napig a folyosón tárolták.

A NÉBIH közleménye szerint a hatóság összesen több mint 24 tonna nem nyomon követhető, jelöletlen, illetve emberi fogyasztásra alkalmatlan terméket vont ki a forgalomból. További száz tonna, selejtként megjelölt húst hatósági felügyelet mellett semmisítenek meg.

A tiszavasvári vágóhídon a szalagról közvetlenül a padozatra hullottak a csirkék,

az emberi fogyasztásra szánt húst a földről szedték össze a dolgozók.

A hatóság a kirívó élelmiszer-biztonsági szabályszegések miatt azonnali hatállyal elrendelte az egység tevékenységének felfüggesztését. Az üzem az újbóli működését csak a technológiai hiányosságok kijavítása után kezdhette meg, az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek elszállítása és ártalmatlanítása azonban még több napig eltarthat.

Az érintettek milliós bírságra számíthatnak.

Műanyagdarab volt a gluténmentes bagettben

0

Egy német vásárló talált műanyagdarabot egy német készítésű, gluténmentes bio kukoricabagettben, amelyből Magyarországra is hoztak.

A NÉBIH a RASFF nevű riasztási rendszeren értesült az esetről. Összesen 11 országba vittek a bagettből, Magyarországra július 19-én érkezett.

A szállító cég már

kezdeményezte a termék kivonását a kereskedelmi forgalomból,

amelyről ügyfeleit is értesítette.

A termék pontos leírása a NÉBIH honlapján olvasható. A hatóság azt kéri, hogy aki vett belőle, semmiképp ne egye meg, mert

fulladást okozhat.

Újabb szennyezett tojások Magyarországon

0

Újabb termékekben mutatott ki fipronilt a NÉBIH laboratóriuma. Emellett a RASFF riasztási rendszeren is érkezett tájékoztatás arról, hogy Magyarországra is hoztak szennyezett terméket.

A NÉBIH közleménye szerint az Európa jelentős részét érintő tojás szennyezési eset kapcsán folyamatosan zajlanak a vizsgálatok. A hatóság hazai érintettség esetén nem csak egy szegmenst, hanem a teljes lánc minden elemét ellenőrzi, melybe a termék vizsgálatán túl többek között a telep szerfelhasználása és az ólakban található alom ellenőrzése is beletartozik.

Azt is írják, hogy a mintavétel folyamatos. A tojás és tojástermékek laboratóriumi vizsgálatai során az eddigi mintegy 100 mintából 75 mérését zárták le a szakemberek.

A friss eredmények közül teljes tojáslében, valamint egy étkezési- és egy ipari tojás tételben igazolták fipronil jelenlétét.

A szükséges nyomon követési vizsgálatokat megkezdték. A termékekkel kapcsolatos részletek (azonosító adatok, egyéb információk) elérhetőek a NÉBIH tematikus aloldalán.

A szakemberek figyelik a nemzetközi eseményeket, valamint a RASFF rendszerbe felkerülő információkat. Utóbbi felületen érkezett tájékoztatás arról, hogy

német gyártású, fipronilt tartalmazó pasztörizált tojássárgájából, valamint pasztörizált tojásrántottából Magyarországra is hoztak.

A NÉBIH felvette a kapcsolatot az érintett hazai vállalkozással. Az derült ki, hogy a termékből nem érkezett Magyarországra.

Éttermekbe került rovarirtószeres holland tojás

Négy tételnyi, rovarirtószerrel szennyezett tojást találtak magyar vendéglátó-helyekre szállító cégnél az élelmiszerbiztonsági hivatal szakemberei. A fipronil mennyisége az egészséget nem veszélyezteti, a tojásokat azonban kivonták a forgalomból.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) tájékoztatása szerint kedden érkezett információk alapján Magyarországra is szállítottak a rovarirtószerrel, fipronillal szennyezett tojást tartalmazó élelmiszert. A Tamago Ei-Omelett-Block nevű fagyasztott, félkész termékből egy budapesti vállalkozáshoz szállítottak. A hatóság elrendelte az érintett áruk forgalomból kivonását.

A Nébih szakemberei négy tételben találtak nyomokban kimutatható, de

a megengedett értéket nem meghaladó, az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben fipronilt.

A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított.
A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóságnál igazolt.

A fipronilos fertőzés miatt először a holland élelmiszerbiztonsági hivatal jelentette be augusztus elején, hogy bezártak 180 tojástermelő telepet. Az első hírek óta több Európai Uniós tagállamban is találtak szennyezett tojásokat, többek között: Belgiumban, Hollandiában, Franciaországban, Olaszországban, Szlovákiában, Spanyolországban és Németországban is.

NÉBIH: Magyarországra is érkezett fipronillal szennyezett tojás és tojástermék

A hatóság elrendelte az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-nek az érintett tétel forgalomból történő kivonását.

Német bejelentésre az Európai Unió élelmiszerbiztonsági gyorsriasztási rendszerén (RASFF) érkezett ma délután tájékoztatás arról, hogy egy német vállalat Tamago Ei-Omelett-Block nevű, ázsiai jellegű fagyasztott, félkész termékében fipronilt mutattak ki. A termékből Magyarországra is szállítottak egy magyar vállalkozáshoz, az Ázsia Gastro Élelmiszer Kft.-hez. A NÉBIH haladéktalanul felvette a kapcsolatot a céggel, amely megtette a szükséges intézkedéseket.

A német vizsgálati eredmények szerint a termékben kimutatható volt a szermaradék, de az egészséget nem veszélyeztető mennyiségben, így fogyasztása nem jelent egészségügyi kockázatot. A NÉBIH ettől függetlenül elrendelte az érintett tétel forgalomból történő kivonását.

A termékből a magyar cég kizárólag vendéglátó egységekbe szállított. A visszahívásról a vállalkozó minden partnerét értesítette, amit a hatóság felé is igazolt.

A NÉBIH javasolja, hogy a szennyezési eset lezárásáig a lakosság részesítse előnyben a kiváló minőségű magyar tojás, valamint tojás tartalmú termékek fogyasztását.

 

 

 

Rovarok, rágcsálók, ürülékek egy budapesti pékségben

0

Bezárattak egy pékséget Budapesten. Ha erős a gyomra, itt elolvashatja, hogy mi mindent találtak az ellenőrök.

A helyszíni ellenőrzésen csaknem 60 kilogramm nem nyomon követhető élelmiszer alapanyagot vontak ki a forgalomból, az ügyben több százezer forintos bírság várható.

A sütőüzem csak a hiányosságok felszámolása és az újabb hatósági ellenőrzés után folytathatja a tevékenységét.

A sütőüzem gazdasági folyosóján hiányos, téglákig lekopott vakolattal, a technológiai helyiségekben töredezett csempével szembesültek az ellenőrök. A gépek, berendezések rozsdásak, takarítatlanok voltak, a gépzsírral erősen szennyezett zsemleosztó például a terméket is szennyezte. A dagasztó-sütő helyiség pergő mennyezete a készáru minőségét veszélyeztette, az ugyanitt található mosdókagylóból nyitott vödörbe folyt a szennyvíz.

A pékség több helyiségében penész és pókháló fedte a falakat, illetve a padozatot, az adalékanyag raktárban, a dagasztó-sütő, valamint a zsemlekészítő süteményes helyiségben rovarokat, illetve rágcsáló ürüléket és egereket láttak az ellenőrök.

Forrás: Fühü/MTI

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK