Kezdőlap Címkék Mihail Potyemkin

Címke: Mihail Potyemkin

Mit keres Putyin Wagner hadserege Szudánban?

Putyin zsoldos hadseregének katonái nem a demokráciát őrzik Afrika országaiban, hanem a Putyin érdekeit kiszolgolgáló rezsimek fennmaradását segítik elő minden (akár piszkos) eszközzel. Igaz, az aranybányászatból eredő haszon sem mellékes tényező a rezsim védelmére.

Prigozsin emberei nyíltan grasszálnak Khartum belvárosában. Ők őrzik az aranybányákat, amelyeknek a kitermelési adatai szigorúan titkosak. Annál is inkább, mert Szudán ezzel az arannyal fizet Oroszországnak a fegyverekért. A Le Monde információi szerint az oroszok 2017-ben érkeztek Szudánba, és hamarosan részesedést szereztek az aranybányákban. Azóta néhány bánya teljesen átment az oroszok tulajdonába. Épp akkor amikor az arany ára a csúcsra érkezett Putyin Ukrajna elleni agressziójának kezdete után.

Szudán Afrika harmadik legnagyobb arany termelője  Ghána és Dél Afrika után.

Mihail Potyemkin Putyin embere Szudánban

Putyin pártjának ifjúsági tagozatáról startolt Szentpétervárról, Putyin szülővárosából. Jelenleg az M Invest aranybányászati tröszt névleges tulajdonosa. A profit 100%-át megtarthatja holott a helyi törvények szerint annak egyharmadát be kellene fizetnie az államkincstárba. Miért? Mert az oroszok nemcsak fegyvert szállítanak, de a Wagner hadsereg biztosítja az igencsak bizonytalan szudáni hatalmi rendszer megmaradását.

Prigozsin, Putyin szakácsa a háttérben

Prigozsint azért nevezik Putyin szakácsának, mert ő kóstolta meg az orosz elnök kosztját. Ma is csak Prigozsin cége szállíthat a Kremlbe élelmiszert az elnöknek. Putyin megbízta Prigozsint, hogy továbbszolgáló katonákból toborozzon zsoldos hadsereget, amely a “gyarmati háborúkban” képviselheti az orosz elnök érdekeit. Szudánon kívül sok afrikai államban jelen vannak: Líbia, Közép Afrikai Köztársaság, Mali, Mozambik.

Igen aktívak Ukrajnában is, ahol sokszor rájuk bízzák a piszkos munkát. A Le Monde videó tanúsága szerint Szudánban ők képezték ki a különleges biztonsági erőket, amelyek pillanatok alatt teszik el láb alól a hatalom ellenfeleit. Míg a kínaiak gazdaságilag nyomulnak Afrikában, az oroszok katonailag – fogalmazta meg aggodalmait egy francia diplomata.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK