Kezdőlap Címkék Közgyűlés

Címke: közgyűlés

Nem lehet kizárni a Zsolnay leszármazottakat a Zsolnay Zrt.-ből

Hosszú, mondhatni végeláthatatlan harcok után fontos, de még közel sem végső állomásához érkezett a Zsolnay Zrt., kontra Mattyasovszki-Zsolnay Zsófia és Viktor a Zrt.-ből való tagkizárási pere. A felperest a Bajkai István nevével fémjelzett SBGK Ügyvédi Iroda képviseli, míg az alperes – lévén maga is jogász – saját képviseletét látja el az ügyben.

A Zrt. tavaly szeptemberben tartott közgyűlésén javasolta a gyár Bachar Najari néven ismert tulajdonosa Zsolnay-Mattyasovszky Zsófia és unokaöccse, a Pécsett jogászként dolgozó Zsolnay-Mattyasovszky Viktor, mint kisebbségi Zsolnay-részvényesek kizárását – mivel Najari  szerint – a cégnek és a gyárnak ártó tevékenységet folytattak a részvényesek. Az ügynek külön pikantériája, hogy a két kisrészvényes történetesen két egyenesági Zsolnay-leszármazott. A közgyűlés határozata nem volt kétséges, hiszen a többségi tulajdonos vette napirendre, márpedig Bachar Najari a maga bármit 80 százalékos tulajdonosi részesedésével  bármit meg tud szavaztatni. A közgyűlés meg is szavazta a két leszármazott kizárását. A kisrészvényesek védelmében a jog úgy rendelkezik, hogy a közgyűlés határozata után a bíróságnak is ki kell mondania a kizárást.

A Pécsi Törvényszék tegnap hozott elsőfokú döntésének értelmében a felperes keresetét elutasította, így a kizárás továbbra sem léphet életbe.

A Zsolnay gyár utóbbi évtizedes történetét ismerve nem kell nagy jóstehetség ahhoz, hogy sem ez a per, sem a Zsolnay Zrt.-vel összefüggésben lévő számtalan másik eljárás nem itt ér véget.

Azt túlzás lenne mondani, hogy kíváncsian várjuk a folytatást, de jön az számtalan felvonásban anélkül is.

Portálunk itt, itt, itt és itt foglalkozott a Zsolnay-saga különböző fejezeteivel.

Az MTA újabb csatára készül Palkovics miniszterrel, akadémikussal, az MTA tagjával

Hétfőn kezdődik az MTA 191. közgyűlése. A Magyar Tudományos Akadémia és a magyar tudományosság egészének jövőjét meghatározó előterjesztésekről kell döntést hoznia az MTA Közgyűlésének május 6-án. 

A Magyar Tudományos Akadémia önkormányzati elven alapuló, jogi személyként működő köztestület, amely a tudomány művelésével, támogatásával és képviseletével kapcsolatos országos közfeladatokat lát el. A Magyar Tudományos Akadémia legfőbb döntéshozó testülete a Közgyűlés. Tagjait a hazai akadémikusok és a nem akadémikus közgyűlési képviselők alkotják (utóbbi csoportban nemrég választottak új tagokat).

Az Akadémia évente legalább egyszer közgyűlést tart.

  • A Közgyűlés egyebek mellett dönt az Akadémia működésével kapcsolatos stratégiai elvekről, és szabályzatot alkot az Akadémia szervezetéről és működéséről (Alapszabály).
  • Szakmai testületek előterjesztése alapján véleményt nyilvánít a hazai tudomány és a társadalom alapvető fontosságú kérdéseiről.
  • Elfogadja az Akadémia vagyongazdálkodásával kapcsolatos szabályokat. Megvitatja és elfogadja az Országgyűlés számára készülő beszámoló koncepcióját.
  • A Közgyűlés alapítói jogkörében dönt költségvetési szervek (pl. kutatóintézetek) megalapításáról, átszervezéséről, átsorolásáról, megszüntetéséről.
  • A Közgyűlés határozatai kötelező érvényűek a Magyar Tudományos Akadémia összes szervezetére és vezetőjére.

Az elnöki köszöntő után a hagyományoknak megfelelően átadják a legrangosabb akadémiai elismeréseket.

Az ezt követő zárt munkaközgyűlés az elnöki beszámolóval kezdődik, majd a 191. közgyűlés legfontosabb napirendi pontja következik. A jelenlévő közel 500 tudós – akiknek nagyobb része egyetemi ember –

az MTA-nak a saját kutatóhálózatával kapcsolatos előterjesztéséről szavaz majd.

Mint arról röviden beszámoltunk, az eredetileg az MTA vezetői által összeállított előterjesztést az MTA Elnöksége – két közgyűlés között legfőbb döntéshozó szerve – 2019. április 30-ai ülésén megvitatta, és azokat módosítások után ellenszavazat nélkül (két tartózkodással) elfogadta, megerősítve korábbi állásfoglalásait.

A munkaközgyűlés ebédszünetében, várhatóan 14 órakor az MTA elnöke sajtótájékoztatót tart, amelyen a tervek szerint az ITM minisztere is részt vesz.

Kedden az akadémikusok gyűlésén a tagválasztással folytatódik a munka.

A tagjelölő osztályülésen titkos szavazással, egyszerű szótöbbséggel (több mint 50% „igen” szavazattal) határoztak az ajánlott személy tagjelöltségéről.

Délután az immár megszokott napirendnek megfelelően tudományos előadásokat hallgathat meg a Közgyűlés.

Szerda délután immár harmadik alkalommal kerül sor a Közgyűléshez kapcsolódva a Fiatal Kutatók Fórumára, amelyen egyebek mellett a Fiatal Kutatók Akadémiájának eddigi eredményeiről, terveiről, valamint a fiatal kutatók hatékonyabb pályázati támogatásának érdekében végzett munkájáról lesz szó.

Botrányos kezdet után elsöprő többséggel váltották le Bienerthet

0

Azon vesztek össze, ki legyen a levezető elnök. Végül Bienerth Gusztávot elsöprő többséggel hívták vissza a posztjáról.

Az úszók rendkívüli közgyűlése Bienerth Gusztáv megnyitóbeszédével kezdődött. Azzal kezdte:

“Ne kerteljünk, ez a közgyűlés rólam szól”

Többek között azt mondta: ő arra kapott megbízást, hogy rendbe tegye a szövetség ügyeit, mivel “gazdálkodási kupleráj” volt. Azt is mondta, hogy bizalmi szavazást kér maga ellen.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Ezután bejelentette, hogy ő maga lesz a levezető elnök. Darnyi Tamás viszont ezt ellenezte, mondván, Bienerth érintett, ő azonban azt közölte, hogy

nem hajlandó átadni a posztot.

Ezután viszont több hozzászóló és közbekiabáló is azt mondta: az alapszabály alapján szavazni kellene a levezető elnökről. Bienerth erre nem volt hajlandó – a hozzászólók szerint alapszabály-ellenesen. Arra a kérésre, hogy aki szavazni szeretne a levezető elnök személyéről, álljon fel, a terem nagy többsége felállt.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bienerth megjegyzése, hogy „az első napirendi pont az lesz, amit én mondtam” – kisebb derültséget váltott ki. Bienerth ezután azt mondta: ha a bizalmi szavazáson nem kap bizalmat, akkor a levezető elnöki tisztségét is feladja. Ezután viszont a közgyűlés sok résztvevője

felállt és hátat fordított az elnöknek,

majd hosszasan tapsolt.

Bienerth ezután azt mondta: bejelentést szeretne tenni, de ehhez azt kéri, nézzenek vele szembe. Ekkor végre elfogadta, hogy javaslat alapján válasszák meg a levezető elnök személyét. Darnyi Tamás javaslatára Sándor Elek lett a levezető elnök. Ezután végül megválasztották a jegyzőkönyv-vezetőt, a -hitelesítőt és a szavazatszámláló bizottságot is.

Közben egy újabb elnökségi tag jelentette be lemondását, Bienerth pedig azt mondta, szerepelni fog a napirendipont-javaslatok között az, amelyik a visszahívásáról szól.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

A napirend megszavazása után az első pont az elnök visszahívásáról szóló volt, nyílt szavazással.

Bienerth Gusztávot elsöprő többséggel visszahívták a posztjáról.

141-en szavaztak a javaslat mellett, ketten ellene, 10-en pedig tartózkodtak.

Új elnököt viszont egyelőre nem lehet választani, a közgyűlés úgy döntött, hogy erről és az új elnökségi tagokról a szeptember 24-ei közgyűlésen szavaznak majd.

MTI Fotó: Máthé Zoltán

Bienerth Gusztáv a döntés után azt mondta: “A végsőkig

bíztam abban, hogy folytathatom a megkezdett munkát,

és bár nem értek egyet vele, természetesen elfogadom a döntést”. Szerinte nincs oka szégyenkezni, és példátlan sikeres időszakon van túl a szövetség.

Bienerth január óta volt az úszószövetség elnöke, Gyárfás Tamást váltotta.

Tarlós megszakít

„Ha a fővárosi közgyűlés politikai vitafórummá alakul át, meg fogom szakítani az üléseket.” Ezt mondta tegnap Tarlós István főpolgármester.

Gagyog, s ragyog.

Hogy mi politikai vita, és mi nem az, ő mondja meg.

Itt tart ma Magyarország idejutott ez az egykor szebb napokat látott ország. Igaza lett Kövér Lászlónak, amikor nem sokkal a 2010-es választások előtt mondta: olyan lesz ez az ország, hogy rá sem ismerünk.

Mi folyamatosan benne éltünk az elmúlt hét évben, ezért csak kevesen vesszük észre a változást. Ha látnánk, milyen lett ez az ország, úgy lennénk vele, mint egy régen látott ismerőssel. Hogy megöregedett, mondjuk magunkban arra, akivel már régóta nem találkoztunk. (Ő is ezt gondolja rólunk.)

Rá sem ismernénk Magyarországra, ha nem mi élnénk benne.

Tarlós például ilyet nem mondhatott volna hét évvel ezelőtt. Egy akkori Tarlósnak ekkora taplóság eszébe sem juthatott volna. Akinek ilyen eszébe jutott, az nem lehetett főpolgármester, legföljebb a kocsmákban, vagy a lelátókon randalírozó csürhe. Esetleg a fakocka helyettese a 3-as metrón.

Ma már fel sem kapjuk a fejünket, ha ilyet hallunk. Még csak fel sem idegesítjük magunkat.

Semmi sem tart örökké, elmúlik ez is. Egyszer, majd, valamikor. Hogy addig mi lesz, nem tudjuk. De holnap is elmegyünk dolgozni, bemegyünk a boltba, és veszünk ezt-azt, ami kell.

Tarlós pedig, megszakítja az üléseket.

Mindenki alkalmas egy feladatra.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK