Kezdőlap Címkék Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány

Címke: Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány

Nekimennek a kormányzati gigaholdingnak

0

Meggyőződésből és hitből vállaltuk a sokszínű sajtó érdekében – nyilatkozta Babos Attila, a Szabad Pécs független portál felelős szerkesztője a Független Hírügynökségnek. Az orgánum vállalta a TASZ felkérését, és bíróságon támadta meg a kormány közeli média-gigaholding GVH-vizsgálatának elmaradását.

Mit kérdeznék magamtól tíz év múlva, ha azzal kell ébrednem innentől minden nap, hogy egy ilyen megkeresést és felkérést, aminek a vállalása becsületbeli ügy, azt nem vállalunk – ezzel indokolja döntésüket Babos Attila. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) felkérésére a Szabad Pécs nyújtott be keresetet a bírósághoz, azt kérve, hogy az kötelezze versenyhatósági eljárás lefolytatására a Gazdasági Versenyhivatalt (GVH) a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány (KESMA) ügyében. A jogi képviseletet a civil szervezet látja el.

A KESMA az, amely 476 sajtóterméket tömörít, mind a kormány érdekkörében. Úgy jött létre, hogy több kormányközeli cég tulajdonosa (például Mészáros Lőrinc, Andy Vajna) “önként” és ingyen felajánlotta termékeiket a tavaly létrejött alapítványnak. Ide tömörült az összes megyei napilap, rádiók, tévék, internetes portálok, nyomtatott újságok találhatók, mind lényegében egyazon kormányzati álláspontot képviselve.

A kormány decemberben

rendeletben nyilvánította “nemzetstratégiailag kiemelt jelentőségűnek”

a KESMA-beli fúziókat, egyben “mentesítette” a GVH-t, hogy befogadnia kelljen az ilyenkor kötelező versenyjogi vizsgálati kérelmet. A GVH ezután egy nap alatt leállította eljárását.

A TASZ a Szabad Pécset kereste meg, hogy az – a médiapiacon érdekelt szereplőként – nyújtson be keresetet a GVH határozata ellen.

Érvelésük szerint a GVH a törvény előírásának megfelelően megkapta a KESMA beadványát, amelynek alapján le kell folytatnia (a médiahatósággal közreműködve) a versenyjogi vizsgálatot, megvizsgálva, nem jön-e létre akkora koncentráció, amely sérti a szabad tájékozódás jogát, nem alakul-e ki piactorzító túlzott erőfölény.

A kormányrendelet alapján tehát

a már beérkezett kérelmet el kell bírálnia a GVH-nak a TASZ szerint.

A hatóság dokumentumaiból az derül ki, hogy a GVH-n belül is többen azon az állásponton vannak, hogy nem szabad engedélyezni a KESMA létrejöttét.

Babos Attila szerint meggyőződésből és hitből vállalták a TASZ felkérését.

“Hiszünk, hiszek abban, hogy a sajtó, s azon belül is a sokszínű sajtó nagyon fontos egy ország, egy közösség számára”.

Mint mondta, nagyon örültek, hogy a TASZ fontosnak érezte ezt az ügyet, hogy vállalta a jogi képviseletet, gondolt arra, hogyan kell, hogyan lehet fellépni egy nyilvánvalóan hatalmi szóval elintézett, a médiapiacot még tovább torzító fúzióval szemben.

Most tulajdonképpen az történik, hogy

egy kérdést körbejárunk, ahogyan azt a miniszterelnök is szereti,

ahogyan hallottuk. Megnézzük, hogy adott szereplők, például a bíróság mit mondanak erről az ügyről, majd ha azt mondják ki, amit remélünk, akkor azt is, hogy a GVH és a médiahatóság mit mond erről – fogalmaz a felelős szerkesztő.

Orbán Viktor annyival intézte el az ügyet az egy héttel ezelőtti sajtótájékoztatón, hogy számára az volt a perdöntő, hogy az alapítvány nonprofit, ettől kezdve nincs szükség a GVH-ra. A TASZ szerint azonban a nemzetstratégiai jelentőség és a nonprofit jelleg között nincs összefüggés.

Babos Attila szerint legfeljebb a Fidesznek és a KDNP-nek lehet stratégiailag kiemelt jelentőségű a KESMA, de a Fidesz és a KDNP stratégiai érdeke nem egyenlő a nemzetstratégiai érdekkel.

Kormányzati gigamédia: olcsóbbá válhat, hatékonyabbá aligha

A csütörtökön egybesepert kormánypárti óriásmédiával egy csomó pénzt takaríthat meg a kormány, de a hírfogyasztók nem túl jó véleménye aligha fog javulni róluk. A szakértő szerint ez nyílt arculcsapása az EU-nak és az Európai Néppártnak.

Csütörtökön két lépésben, pár óra alatt terelték egybe a kormánypárti médiumokat egy „nonprofit alapítványba”. A Gazdasági Versenyhivatal máris vizsgálja (az összbevétel alapján kötelezően) – tudatta az állami szervezet.

A nem régiben létrehozott Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány közvetlen egyedüli irányítást szerezne az Opus Press Zrt., az Echo Hungária TV Televíziózási, Kommunikációs és Szolgáltató Zrt., a New Wave Media Group Kommunikációs és Szolgáltató Kft. és a Magyar Idők Kiadó Kft. felett.

A jogias szöveg mögötti lényeg az, hogy

egyetlen tulajdonos fogja birtokolni Mészáros Lőrinc, Schmidt Mária és Habony Árpád lapjait, tévéit és internetes orgánumait, valamint Andy Vajna újságjait.

Ezzel hivatalosan is egy kézbe kerül az összes megyei napilap, a Bors, a Magyar Idők, a Hír TV és az Echo TV, a Karc FM és Retro rádió, a Figyelő, a Lokál lapok, a Ripost, a faktor.hu, a 888.hu, a mandiner.hu, az origo és VS.hu, valamint a tévés műsorgyártást végző Hung-Ister, valamint kisebb vidéki rádiók és internetes portálok.

Kimaradt a Vajna-féle TV2 és Rádió1.

Az első körben a Mészáros Lőrinc-birodalom után a többi tíz kiadó is „önként” elajándékozta orgánumait a kiadónak, amelynek égisze alatt Liszkay Gábor, a Fidesz évtizedes kipróbált médiavállalkozója irányításával fog tovább működni a kormányzati úthenger. Amely alá az Átlátszó számlálója szerint jelenleg 476 cím tartozik.

Az alapítvány megvette az MSZP egykori pénztárnokának, Puch Lászlónak cégétől a Szabad Földet és két kisebb kiadványt is.

A GVH-nak 8 napon belül kell döntenie arról, hogy indokolt-e a bejelentés alapján eljárást indítani. Ha igen, az ügyintézési határidő 30 nap vagy 4 hónap lehet attól függően, hogy milyen okból került sor az összefonódás vizsgálatának elrendelésére.

A versenyhivatalnak azt kell vizsgálnia, nem alakul-e ki túlzott erőfölény, a piaci verseny korlátozása, a Médiahatóságnak pedig azt, hogy nem sérül-e a sok színű tájékozódás követelménye.

Nincsenek illúziói Polyák Gábor médiajogásznak. Emlékeztet arra, hogy egyik hatóság se gördített akadályt az eddigi felvásárlások elé se. Például amikor a vidéki lapok nyolcvan százaléka (plusz rádió, tévé) került egyetlen kézbe, a Mészáros Lőrinc-féle Mediaworkshöz.

A szakértő szerint az egy tulajdonos alá rendelés okozhat fejfájást a GVH-nak, hogyan találjon mindent rendben lévőnek. Még akkor is, ha az átruházás ingyenes és nonprofit alapítványról van szó.

A mostani helyzet semmit se változtat azon, hogy Magyarországon megszűnt a sajtószabadság, majdnem korlátlan a kormány „tájékoztatási” hegemóniája – mondta a Mérték Médiaelemző Műhely vezetője. Annyi változás van azonban, hogy most már a látszatra se akarnak adni, eddig legalább formailag eltérő kezekben voltak ezek a médiumok,

az Európában példa nélkül egyetlen kézbe szervezés viszont arculcsapás az uniónak és az Európai Néppártnak.

Kérdés, most is eljátsszák-e azt, hogy „vannak problémák, de nincs szükség közbelépésre” – mondta Polyák Gábor.

Ha a Médiahatóság és nyomában a GVH mindent „rendben” talál, akkor versenytárs fordulhat bírósághoz, valamint az Európai Bizottsághoz is a mindent elöntő kormányzati-állami vállalati hirdetések miatt. Ezek nyilvánvalóan a fenntartáshoz szükségesek, de tiltott támogatások. De hasonló tartalommal már három éve fekteti el egy beadványukat az EB – mondta Polyák.

Meglehetősen nehezen értelmezhető állítólag piaci körülmények között ekkora konglomerátum „nonprofit alapítványi” jellege. Polyák szerint azonban

„ebben a világban egyszerűen nincs válasz ilyen kérdésekre”.

Sokan felteszik a kérdést, miért történt mindez. A médiaszakértő is azon az állásponton van, hogy konszolidálni kellett a kiadók működését. Tavaly nagyjából 60 milliárd forint bevételük mintegy 90 százaléka a kamu kormányzati és állami vállalati (MVM-, Szerencsejáték-) hirdetésekből származott. Az egybe tereléssel nem csak a tartalmakat lehet még jobban „összecsiszolni”, hanem egy csomó pénz megspórolható a működésben is. Az például Polyák szerint is biztosra vehető, hogy a Hír TV és az Echo ebben a formában nem fog megmaradni.

Két érdekessége feltétlenül van az eseménysornak. Az egyik az, hogy miközben Orbánt mindenben feltétel nélkül kiszolgáló emberei (Mészáros, Habony, Schmidt) egy csapásra „átadni” kényszerültek kiadóikat, Vajna megtarthatta a TV 2-t és a Rádió1-et. (Előbbi is viszi a pénzt, állami hirdetések nélkül tízmilliárd körüli vesztesége lenne, s emiatt nagy is az elégedetlenség Orbánnál. Természetesen lehetséges, hogy később Vajna ezeket is „felajánlja” az alapítványnak.

A másik fontos az, hogy most lényegében visszaáll a 2015 eleji G-napig tartó működés. Akkor Simicska Lajos volt a Fidesz-média kezelője, most pedig az alapítvány. A kettő közti időben a széttagolt tulajdonosi szerkezet biztosíték volt Orbán kezében arra, hogy senki se válhat főszereplővé.

Az alapítványi főnökök és a kiadóiktól megszabadított emberek tehát annyira egyértelműen hűek Orbánhoz, hogy szó nélkül lenyelik:

minden önállóságuknak búcsút inthetnek. Már nincs szükség az „ellen-Simicska” megoldásra.

Olyan nagy nyugalomra azért nincs okuk se Orbánnak, se az alapítványi főnököknek. A Mérték minap nyilvánosságra került országos hírfogyasztási felmérése azt mutatja, hogy a lakosság sokkal jobban tisztában van a média helyzetével és a kormány befolyásával, s jelenleg inkább az általános apátiának tudható be, hogy ez nem fejeződik ki a politikai véleménynyilvánításban.

A közélet iránt rendszeresebben érdeklődők legfőbb forrása (70 százalék) változatlanul a televízió,

azon belül is a kereskedelmiek. A mezőny fölé magaslik az RTL 74 százalékkal. A TV 2 68 százalékkal követi, az állami csatornák 54, az ATV 27 százalékban tájékozódási forrás. Az internet a tévés átlag fele. Ezen belül változatlanul az Index és az Origo 19-20 százalékkal a legolvasottabbak, de az Origo fideszesítése óta visszaesett, vetélytársa idénre megelőzte. Számottevő, legalább 10 százalékos részesedése csak a kormány iránt erősen kritikus portáloknak van.

A hírfogyasztási mintázatok alapján jól szétválaszthatók a kormánypárti és a Jobbik nélküli ellenzéki orgánumok. Előbbiek közé tartozik a TV 2, az állami tévék-rádiók, az Echo, az Origo, a Ripost és a Demokrata mint legfontosabbak. A demokratikus pártok hívei leginkább az RTL-t, az ATV-t, a Klubrádiót, a 168 órát, az Élet és Irodalmat, a 444-et, az Átlátszót, a 24.hu-t, a hvg.hu-t, az Indexet és a nepszava.hu-t választják.

A különféle mérések azt igazolják, hogy az előbbi csoportban többen vannak az alacsony iskolázottságú, kistelepülési idős emberek.

A Mérték számai rámutatnak arra, hogy a kizárólag kormánypárti médiából tájékozódók hányada a teljes felnőtt népességen belül alig 7 százalék, az 50-59 éveseknél 9, a hatvanon felülieknél 10 százalék, 11 pedig a legfeljebb nyolc osztályt végzetteké.

Ebben a szociológiai környezetben tarolt a Fidesz a legutóbbi választáson.

A most egybeterelt orgánumokat nézők-hallgatók-olvasók többsége pedig pontosan tudja, hogy médiumaik kormánypártiak. Ezzel szemben az RTL-t nézők több, mint fele kormánykritikusnak értékeli a csatornát. Vagyis az esetleg „hatékonyabbá” váló gigamédiával új hívek szerzése nehéz lesz.

Megmérték a híreket továbbító médiumok hitelességét is. Eszerint a teljes felnőtt népességben

a leghitelesebbnek minősített hírforrás az RTL Klub, ezt követi az ATV és a HVG,

valamint az m1. Legkevésbé a megyei napilapok hitelesek, ezt a forrást mindössze a lakosság 4 százaléka tartja teljes mértékben megbízhatónak.

A felmérés azt is megmutatja, hogy vannak (mintegy egyötödnyien az RTL-TV 2-párosában) a pártpreferenciájúak közt, akik az „ellenoldali” médiát is figyelik. Így aztán a kormány számára kellemetlen korrupciós ügyekkel a kormánypártiak csaknem fele is találkozik legalább hetente. Annak ellenére, hogy a kormánypárti sajtó ezekről vagy be se számol, vagy eltorzítva, a történteket tagadva teszi.

Liliputiak az óriás sajtó és médiabirodalomban

A habonyizált gajdicsolók törpe mivoltához kétség már nem férhet, karmester vezérükkel együtt liliputiak maradnak már az idő végezetéig fineszes politikájuk miatt, ami nem más, mint a hatalom szeretetéből fakadó cselekedetek sorozata. Ravaszságuk, fortélyosságuk, agyafúrtságuk is ezek gyakorlatából áll, ahelyett, hogy azokat néha legalább a szeretet hatalmának szolgálatába állítanák!

Keresztény alapok

A szellemi kisnövésűek eszmei mondanivalójának lényege ebben a kormányközeli lapban megjelentek alapján foglalható össze: „a jobboldalon óriási előrelépés és integráció van, a médiumok fenntarthatósága erősödik, nincsen létbizonytalanság, a cégek nem vesznek ki profitot, a bevételeket visszaforgatják a médiumokba … biztosítani kell a helyi és országos sajtótermékek stabil és külföldi befolyástól mentes működését, képviselve a keresztény-nemzeti értékrendet.”

Nemzeti elkötelezettség, polgári értékrend

Hapci, a gázszerelőből átképzett milliárdos hungarikum, Kuka, a terrorház madamja, Morgó az MNB alapítványok szülőjének leszármazottja, Tudor, az egykori koronaőr és társai, mint jobboldali médiatulajdonosok a nonprofit Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak ajándékozták lapjaikat.

Az Alapítvány tájékoztatása szerint a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány idén ősszel többek között azzal a céllal kezdte meg működését, hogy a magyar írott sajtókultúra fennmaradását segítse. „Meggyőződésünk szerint ez egyszerre szolgálja az olvasók érdekeit és a polgári értékrend képviseletét” – olvasható a holding kommünikéjében.

Mert a nemzeti elkötelezettség és a polgári értékrend lám így is megnyilvánult: „Eleged van az egyetemen zajló, kéretlen baloldali politizálásból az órákon? Úgy érzed, véleménye és igaza egyedül a liberális oktatódnak lehet? Ha igen, írd meg nekünk a velemeny@888.hu e-mail-címre és megfelelő forrásvédelem keretein belül közzétesszük a történetedet.”

Az óriás

További jelentős akvizíciókat hajtott végre a médiapiacon a Mészáros Lőrinc tulajdonában lévő Talentis Group Zrt., miután a társaság megvásárolta a Magyar Idők kiadóját, és közvetett tulajdonába került a Lapcom, az Inform Média, valamint a Mezőgazda Lap- és Könyvkiadó vállalat – közölték. Az MTI azt írja, az újabb médiafelvásárlásokkal Mészáros Lőrinc célja, hogy a Talentis Group alatt egyesített médiaérdekeltségeit a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványnak adományozza.

Az alapítványhoz újabb felajánlások érkeztek, az OPUS PRESS Zrt., ECHO HUNGARIA TV Zrt. és a Magyar Idők Kft., továbbá a New Wave Media Group Kft. és a Magyar Idők Kft. tulajdonosai felajánlották az érintett médiaszolgáltatókat és tulajdonukban lévő médiumokat az alapítvány számára.

Az Alapítvány Alapító okiratának Preambuluma

„…az időszaki sajtó szabad nemzetnél hivatva van, hogy legyen óramutató a nemzet életében; legyen hajnalcsillaga a világosság napjának; legyen a jelennek izzadó munkása, mely a jövendőt előkészíti, legyen élesztő fuvalma a rejtekben csillámló szellemszikrának; legyen őre a jogszerűségnek, reményhorga a szenvedőnek, a bűnnek ostora, a szerény érdem koszorúzója; legyen zászló, mely körül szellemi tábort üssenek, kiket egyenlő elvek vezetnek, kiknek szívökben egyenlő érzelem ég.”

/Kossuth Lajos – Pesti Hírlap, 1844. június 30./

Szégyen

a törpék idézetválasztása, amelynek éppen az ellenkezőjét valósítják meg, nemcsak eddigi politikájukkal, de ezzel a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány létrehozásával is. Mert a megfelelő idézet tényszerűen az alábbi lett volna: „Amely percben Magyarországon akadna ember, aki urává akarna lennie e nemzetnek, aki bármely hatalmat mástól, mint e nemzet képviselői testület kezéből akarna venni, azon emberre, uraim, vigyázzanak önök, az egész nép, és soha semmi esetben ne tűrjék, ne engedjék azt, hogy e nemzet felett más határozhasson valaki, mint e nemzet maga.” (Debrecen, 1849. április 14. Kossuth beszéde a képviselőházban)

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!