Kezdőlap Címkék Kecskemét

Címke: Kecskemét

Még mindig gond van a nyugdíj-kifizetéssel

Kecskeméten tömegek nem jutottak hozzá hétfőn se nyugdíjukhoz – írja a helyi Hírvidék. Üres automatákat találtak az idősek, másokhoz még nem érkezett meg a pénz.

Több ezren álltak sorba a pénzautomaták előtt, hiába. A kecskeméti Malom Központban található pénzkiadó bankautomaták többségéből kifogyott a készpénz – írta hétfő délelőtt a kecskeméti Hírvidék.

Ez azokat sújtotta, akik a hétvégén (vagy hétfő reggel) kapták meg számlájukra a nyugdíjat, de vásárolni nem volt módjuk. Ők abban bíztak, hogy ma már hozzáférnek pénzükhöz.

A portál úgy tudja, hogy van olyan kecskeméti OTP-s, aki

a mai napon se kapta meg az elmaradt utalást.

Az interneten különböző fórumokon is találni olyan bejegyzéseket, amelyek arról tanúskodnak, hogy fedezet híján nem tudtak felvenni pénzt vagy vásárolni még hétfőn se.

Szintén internetes bejegyzésekből az látható, hogy az utalások zöme péntek este, illetve a két hétvégi napon érkezett a számlákra, de rengetegen csak hétfőn kapták az értesítést bankjuktól. Az előírás értelmében – ahogyan erről akkor írtunk – minden hónap 12-e a számlára érkezés napja. Ha ez munkaszüneti nap, akkor 24 órával előbb.

A megszokott eljárás szerint az éjszakai utalási rendben a pénz hajnalban érkezik meg a számlákra.

A pénteki késés után a Magyar Államkincstár (MÁK) azt közölte, hogy nap közben utalják a pénzt. Erre is csak úgy volt lehetőség, hogy a pénzintézeti elszámolásokat végző Giro Zrt. (a Magyar Nemzeti Bank leányvállalata) egyik tagja, a MÁK kérésére legalább este hétig nyitva tartotta a rendszert, amelyet normál munkarend szerint a délutáni banki zárások után becsuknak.

Akik azon a napon nem, csak szombat-vasárnap (illetve hétfőn) jutottak hozzá ellátásukhoz, mindenképpen törvénytelenség áldozatai.

Közben a Magyar Posta közleményben tudatta, hogy szerdán kezdik el kivinni az ellátást készpénzben felvevők számára. A hónap végéig 1,182 millió utalványt kézbesítenek; ez egyébként a nyugdíjasok nagyjából negyven százaléka. A nagyobbik hányad már bankszámlára kapják az ellátást. Az ő járandóságuk késett péntek reggel óta.

Hivatalos részről változatlanul semmiféle nyilatkozat sincs a milliókat érintő törvénytelenségről, ennek okáról. A Magyar Államkincstár honlapján továbbra is a péntek esti közlemény olvasható. Eszerint „a bankszámlákra érkező nyugdíjak elutalása 2019. január 11-én megtörtént. A GIRO Zrt. a Magyar Államkincstárral együttműködve intézkedett a 2019. január hónapban esedékes nyugdíj-kifizetések jogszabály szerinti utalásáról.”

A MÁK péntek délután óta nem válaszolt kérdéseinkre. Ezek közül már csak kettő vár válaszra: mi volt az oka a történteknek, és a jogosultak kapnak-e valamilyen késedelmi pótlékot, netán egyéb jóvátételt a kellemetlenségért.

Üzenet a ház falán

A fotót május 20-án készítettem, Kecskeméten.

Nem tudom, hogy mit kellene gondolnom róla.

Azt látom, hogy házfal, és rajta egy szöveg.

Utóbbi jól olvasható, de nem érthető.

Mit jelent?

Ki üzen egyes szám első személyben Brüsszelnek?

Miért épp ezt?

Miért Schulz?

Miért Juncker?

Ki írta ezt a szöveget?

Mióta ékesíti a városképet?

Meddig lesz ott?

Üzenem a felirat megfogalmazójának, hogy ő is megértse: azt, hogy zsidógyűlölők, akár kedveli valaki a zsidókat, akár gyűlöli őket, egybe kell írni.

A gyerekek szeme láttára kínozta, és majdnem megölte élettársát

0

A 34 éves kecskeméti férfi válogatott módszerekkel, hónapokon át kínozta a nőt, volt olyan, amikor közösen nevelt gyerekeik szeme láttára.

A vádlott és élettársa egy kecskeméti tanyán laktak, ahol közösen nevelték négy saját gyermeküket, valamint az élettárs korábban született fiát. Kapcsolatuk a férfi féltékenysége miatt 2016 őszén megromlott, mert a fejébe vette, hogy a nő a rokonaival megcsalja őt. A rendszeres veszekedések miatt a nő el akart költözni a gyermekekkel otthonról, élettársa azonban ebbe nem egyezett bele.

Tavaly októberben kezdte el a férfi bántani a nőt, miután az félelmében elismerte, hogy kapcsolata van a férfi testévérével. Egy baseballütővel többször megütötte, majd egy hőlégfúvóval kétszer megégette az arcát. A nő haját is levágta 3 milliméteresre, hogy elcsúfítsa.

Ezután

a férfi megtiltotta a nőnek, hogy egyedül elhagyja a tanyát,

és októberben többször is megverte, illetve meg is késelte a lábán. Olyan is történt, hogy vontatókötéllel összekötötte a nő nyakát és bal lábát, majd a földön húzta és ököllel ütötte a fejét. Ezeknek a bántalmazásoknak a gyerekek még nem voltak tanúi.

Pontosan egy éve viszont a gyerekek előtt is megkínozta a férfi élettársát: az egyik gyermekkel behozatott egy csőfogót, és azzal ütötte a nőt. Közben azt is mondta, hogy a nő lassan, kínok közt fog „megdögleni”. Élettársa vérét a férfi a lányukkal töröltette fel, és egy kést is behozatott a megfélemlített gyermekkel. A késsel többször megvágta a nő combját, és egy cigarettacsikket is elnyomott a kézfején a verések mellett. A nap folyamán a vádlott hol abbahagyta, hol újra kezdte a kínzást.

A nő többször kérlelte a vádlottat, hogy legalább ne a gyerekek előtt verje. A vádlott november 12-én délelőtt a rokonaival el is vitette a gyerekeket, de előtte rájuk parancsolt, hogy hallgassanak. Miután kettesben maradt élettársával, folytatta a verést, és kikötötte a kanapé karfájához, hogy ne tudjon elszökni.

Mikor a férfi felhívta a nő testvérét, és közölte, hogy meg fogja ölni élettársát, kihívták rájuk a rendőröket. A rendőrök a férfit elfogták, az életveszélyes állapotban lévő nőt pedig kórházba szállíttatták.

Ha nem részesült volna orvosi ellátásban, akkor vérmérgezésben, illetve csonttörések és a vérveszteség miatt meghalt volna.

A kiemelt jelentőségű ügy vádlottja előzetes letartóztatásban várja a tárgyalást, és a főügyészség több súlyos bűntettel is vádolja. A különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettének kísérlete mellett, a nő sanyargatásával, a személyi szabadság megsértésének bűntettével, valamint kiskorú veszélyeztetésével is. A tárgyalás a Kecskeméti Törvényszéken lesz.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK