Kezdőlap Címkék Jerome Powell

Címke: Jerome Powell

Trump ki akarja rúgni a FED elnökét?

Lemondott Jim Mattis hadügyminiszter és részlegesen bezárt az amerikai állam, de ez nem elég Trumpnak. Aki ki akarja rúgni a Federal Reserve Board főnökét is. Jerome Powell ugyanis az elnök tanácsai ellenére emelte a kamatlábat. Ezzel a legrosszabb hetet produkálta a tőzsde New Yorkban a nagy pénzügyi válság óta (2008).

A New York-i Bloomberg portál szerint Trump arról beszélgetett bizalmas tanácsadóival: hogyan lehetne eltávolítani tisztségéből Jerome Powellt? A jegybank szerepet betöltő Federal Reserve Board a politikai hatalomtól független intézmény, de Trump – némi nem épp ortodox mahinációk révén – eltávolíthatja őt a posztjáról. Függetlenül attól, hogy épp ő bírálta Erdogan török elnököt, aki a vejét nevezte ki a Nemzeti Bank élére. Elődje, Obama meghosszabbította a republikánusok által kinevezett Fed elnök mandátumát. Trump ahogy hatalomra került leváltotta Yellen asszonyt, akit elődje nevezett ki. Helyette jött Jerome Powell, aki megkezdte a banki kamatláb emelést. Ezzel lassította a konjunktúrát és aggodalmakat keltett belföldön és külföldön egyaránt. Jerome Powell a pénzügyi ortodoxia nevében cselekszik, de ez ellentétben áll Trump elképzeléseivel. Régebben a republikánusok ragaszkodtak ahhoz, hogy törekedni kell a költségvetés egyensúlyára és korlátok között kell tartani az államadósságot. Trumpnál erről szó sincsen: a költségvetés hiánya magas, az államadósság az éves GDP 105%-át jelenti!

Ráadásul Trump tovább kívánja növelni a rekord összegű katonai költségvetéssel és a mexikói fallal, mely miatt most az amerikai állam részlegesen bezárt. Trump 5 milliárd dollárt akar a fal megépítéséhez, de ehhez 60 szavazatra van szüksége a szenátusban. A republikánusoknak csak 51 van.

Trump a “nukleáris opciót” sürgeti

Ez azt jelentené, hogy a republikánus többség vezetője a nemzetbiztonságra hivatkozva keresztül vigye: egyszerű többség is elegendő! A republikánus szenátor eddig megtagadta Trump kérését. Trump nyolc évig akar a Fehér Házban maradni. Ehhez meg kell nyernie a következő elnökválasztást, melyet 2020-ban rendeznek meg. Ennek érdekében sürgeti a fal felépítését a mexikói határon, és ezért szeretné kirúgni a Federal Reserve Board elnökét. Trumpot ugyanis nem a pénzügyi ortodoxia érdekli hanem az, hogy Amerika elkerülje a pénzügyi válságot amíg ő a Fehér Házban üldögél. Csakhogy lehet, hogy épp a központi bank elnökének a kirúgása indítana el egy pénzügyi válságot, melyet mind többen reális veszélynek tartanak mind az Egyesült Államokban mind pedig külföldön.

Új főnök, régi politika

0

Jerome Powell  lesz a Fed új elnöke, de valószínűleg folytatni fogja majd elődje pénzügyi politikáját. 

Trump elnök csütörtökön jelenti be, hogy a nemzeti bank szerepet betöltő Federal Reserve Bank (Fed) élén nem hosszabbítja meg Janer Yellen asszony elnökségi idejét, hanem helyére republikánus Jerome Powellt állítja. A 64 éves Powellt még Obama elnök nevezte ki a Fed vezetésébe, mert hangsúlyozni kívánta: a pénzügyi politika túlságosan fontos ahhoz, hogy az amerikai politikában

“pártügyet csináljanak belőle”.

Yellen asszony a közgazdaság tudomány doktora volt, ellenben Powellnek nincs különösebb tudományos háttere, mivel ő gyakorlati szakembernek számít. A washingtoni szakértők úgy vélik, hogy folytatni fogja elődjének pénzügyi politikáját vagyis lassan, óvatosan emeli a kamatlábat.

A globális gazdaságban  nagyon sok ellentmondás van, melyet Trump és csapata úgy kíván megoldani, hogy elsősorban Amerika járjon jól és nem törődik a többi országgal. Csakhogy a Fed pénzügyi politikája az egész világra kihat. A kamatláb emelés drágítja a hitelt és ez az eladósodott államok, cégek és háztartások számára rossz üzenet lehet.

Az USA gazdaság kilenc éve folyamatosan növekszik, miközben a munkanélküliség mélyponton és a dollár árfolyama magasan van. A tőzsdék rekordokat döntenek. Látszólag tehát minden rendben van, de a szakértők szerint 2008-as pénzügyi válság előtt hasonló volt a helyzet. Akkor óriási pánik tört ki a tőzsdén New Yorkban, melyet aztán csak jelentős állami támogatással tudtak megfékezni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK