Kezdőlap Címkék Ipsos

Címke: Ipsos

Miért aggódik a világ és miért mi, magyarok?

Habár az elmúlt napokban (vélhetően a választások közeledtére való tekintettel) egyre szaporodnak azok a hírek, hogy ennyi meg annyi milliárd forintot pumpál az egészségügybe a kormány, ez nem segít a tényen: a magyarok borzalmasan rossz állapotban látják az ágazatot. Az élet különféle területe közül emiatt aggodnak a leginkább.

A „Mi aggasztja a világot” címet viselő, 27 országra – köztük Magyarországra – kiterjedő legfrissebb felmérés azt mutatja, hogy a lakosság egyöntetűen eléggé negatívan látja hazája általános helyzetét: a megkérdezett – 65 év alatti – lakosok szerint rosszul alakulnak a dolgok az országukban. Magyarországon a lakosság 76 százaléka véli így.

A három, leginkább aggodalomra okot adó területnek a világban a munkanélküliséget (19), a korrupciót (56) és a szegénységet tartják – a magyarok azonban nem  feltétlenül gondolják így: az arányok nálunk 19, 56, illetve szintén 19 százalék. Mi toronymagasan az egészségügy miatt aggódunk a leginkább.

Forás: https://www.ipsos.com/ipsos-mori/en-uk/what-worries-world-january-2018

Figyelemre méltó az is, hogy a magyarok után jócskán – 1­0 százalékponttal – lemaradva következnek az emiatt szintúgy eléggé, de nálunk azért kevésbé aggódó lengyelek következnek.

A grafikonokat itt böngészheti:

Okosmobil nélkül már élni se tudunk?

0

A magyarok háromnegyede szerint nem. Az okostelefont már inkább internetezésre és csetelésre használjuk, mint beszélgetésre. Minden második honfitársunk rendszeresen a vécére is magával viszi.

A mobillal kelünk és fekszünk: éjszaka is 81 százalék maga mellett tudja a készüléket, 45 százaléknak reggel első dolga a telefonhoz nyúlni, és 58 százalék lefekvés előtt még használja – derül ki az Ipsosnak az atv.hu-n megjelent felméréséből, amelyet a Huawei mobilgyártó megbízásából készített 12 európai országban. Magyarországon félezer mobiltulajdonost kérdeztek.

Annyira az élet természetes részévé vált az okostelefon, hogy a megkérdezettek 30 százaléka napi 20 órán át folyamatosan magánál tartja azt, noha többségük legfeljebb nyolc órát használja ténylegesen. A válaszadó magyarok

34 százaléka minden alkalommal, további 18 százaléka rendszeresen még a mellékhelyiségbe is telefonnal látogat.

A kutatásból kiderült, hogy a magyarok már nem hanghívásra használják elsődlegesen a készüléküket. Fotózásra a válaszadók 83 százaléka használta a telefonját a megkérdezést megelőző héten, szöveges üzenetek küldésére 77, közösségi oldalakhoz való csatlakozásra 76, míg hanghívásra csupán 62 százalékuk. Ez utóbbi egyébként lényegesen kevesebb, mint az európai átlag (73 százalék).

A magyarok többsége egy órát sem bír ki a mobilja ellenőrzése nélkül, a válaszadók 38 százaléka pedig egy óra leforgása alatt többször is, akár 10 percenként, vagy még gyakrabban előveszi a telefonját ebből a célból.

A kutatásban résztvevőktől azt is megkérdezték, hogyan éreznek okostelefonjaik iránt. A magyarok 88 százaléka

inkább imádja a telefonját, mint gyűlöli,

illetve több, mint háromnegyedük érzi inkább szabadságnak, mint kötöttségnek azt, hogy van okostelefonja.

A válaszadók 93 százaléka szerint a készüléke segítséget jelent számára a mindennapokban, és 55 százalékuk szerint a telefon inkább összeköti, mint eltávolítja az embereket egymástól.

A válaszadó magyarok háromnegyede nem tudna lemondani az okostelefon használatáról, ennek ellenére a válaszadók kevesebb mint harmada (29 százalék) tartja magát telefonfüggőnek, ami jelentősen elmarad a régiós átlagtól (42 százalék). De honfitársaink 42 százaléka úgy érzi, hogy túl sok időt tölt az okostelefonjával, 49 százalékuk pedig meg is próbál időkorlátot is szabni a mobilozásnak.

Detoxbuszok – nálunk sem állnának kihasználatlanul

0

Nagy-Britanniában mobil detoxikáló állomásokat használnak, hogy a részegek ne kórházban feküdjék ki az alkoholmérgezést. A példát nem ártana idehaza sem követnünk. Mert inni tudunk, a világon élen járunk az alkoholfogyasztásban.

 

A Euronews számolt be arról, hogy Nagy-Britanniában mobil alkoholmentesítő egységeket vetnek be, a kórházak sürgősségi osztályaira érkezők 15 százaléka ugyanis alkoholmérgezésben szenved, hétvégenként és ünnepnapokon ez az arány pedig akár 70 százalékra is emelkedhet. Minden mobil egység körülbelül 150 millió forintba kerül, és egyszerre 11 beteget tudnak ellátni. A bennük dolgozó egészségügyi személyzet infúziót és újraélesztést tud nyújtani.

A rendőrség, az NHS és a helyi kórházak közös piabuszai nem csak a részegek, hanem minden ideiglenesen segítségre szorulót ellátnak. Britanniában jelenleg 16 ilyen üzemel, de jövőre megsokszorozhatják a számukat, hogy ezzel levegyék a terhet a kórházakról.

A brit egészségügyi ellátó, az NHS vezetője szerint ezek az úgynevezett piabuszok biztonságot nyújtanak azoknak, akiket máskülönben a kórházak sürgősségi osztályára szállítanának.

Magyarországon is megszokott látvány az alkoholmámorban fetrengő ember, köztük amúgy sok a külföldi, különösen Budapesten, a bulinegyedben. De mi magunk sem vetjük meg a piát, ahogy az például az Ipsos – 38 országot vizsgáló – felméréséből kiderül: Belgium, Franciaország és Németország után következünk a sorban: minden egyes magyar évi nem egészen 11 liternyi tiszta alkohol-fogyasztásával.

 

GRAFIKONBAN A VILÁG –  Alkoholfogyasztásban az élen járunk

Végre egy nemzetközi összehasonlítás, amelyben jól áll Magyarország: némi üröm az örömben, hogy ez azért messze nem akkora dicsőség: a tiszta alkoholfogyasztásban sikerült ugyanis felzárkóznunk a világ élvonalához.

 

Az Ipsos – 38 országot vizsgáló – adataiból készült Statista-infogarfikonból az derül ki, hogy Belgium, Franciaországé s Németország után következünk a sorban: minden egyes magyar évi nem egészen 11 liternyi tiszta alkohol-fogyasztásával. A fogyasztás nálunk egyébként durván 30-40 százalék közötti égetett szeszből és sörből, illetve nem egészen 30 százaléknyi borból áll. A belgák azért ránk vernek ebben több, mint két és fél litert. Persze – mint a grafikonhoz fűzött rövid kommentárban olvasható: könnyű a belgáknak, ahol csak sörből 1600 különféle fajtát számoltak meg. Furcsa, de a kutatás szerint az oroszok – akik a magas alkoholtartalmú vodkára esküsznek – csak a hetedik helyre futottak be.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK